Infrarood verwarmen kan effectiever dan elektrische convectie verwarming, mits dit goed wordt toegepast. Het voordeel is namelijk dat u vooral verwarmd waar u het nodig heeft. Dit scheelt in het energieverbruik.
Infrarood verwarming werkt middels elektriciteit, waarbij de energie voor maar liefst 93% wordt omgezet in infrarood warmte. Dit is een zeer hoog rendement, daardoor verbruik je minder energie en bespaar je direct op de kosten.
Elektrische verwarming met infrarood werkt uiterst energiezuinig: bij infrarood verwarming heb je namelijk een minder hoge temperatuur nodig om het zelfde warmtegevoel te verkrijgen. Zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is, haal je meer voordeel uit infrarood verwarming dan gelijk welke andere soort.
Je bent met IR-panelen als bijverwarming goedkoper uit dan met gas als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 4,5 kWh extra aan stroom verbruikt .
Een pellet- of houtkachel.
De informatie uit de tabel hierboven vertelt ons dat de goedkoopste manier om te verwarmen, verwarmen met hout is. Het is bovendien ook de meest ecologische manier om te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten houtkachels; zowel met pellets als met volledige houtblokken.
Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent.
Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik? Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst.
Elektrisch verwarmen is duurzaam en minder schadelijk voor het milieu. Zeker als je je eigen groene stroom opwekt of aangesloten bent bij een groene elektriciteitsleverancier zoals Coolblue Energie. De toekomst ligt dus bij elektrisch verwarmen.
Infrarood verwarmen kan effectiever dan elektrische convectie verwarming, mits dit goed wordt toegepast. Het voordeel is namelijk dat u vooral verwarmd waar u het nodig heeft. Dit scheelt in het energieverbruik.
Alternatieven als bijverwarming: dankzij de vele uitvoeringen en de snelle opwarming is infraroodverwarming erg geschikt als bijverwarming. Infrarood verwarmingselementen zoals een infraroodstraler of infraroodpaneel zijn echter altijd zichtbaar en afhankelijk van je keuzes kunnen de kosten ook oplopen.
Wat doet een infraroodlamp met je spieren? Door een infraroodlamp op je huid te richten, zal de bloedcirculatie toenemen. Daardoor kunnen bouw- en afvalstoffen wat sneller dan anders worden aan- en afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat spieren zich wat sneller kunnen herstellen.
Zorg voor goede tochtstrips en gebruik radiatorfolie achter de verwarming, zodat de warmte het huis in gaat. Gordijnen kunnen de warmte van radiatoren tegenhouden, dus leg ze op radiatorhoogte in de vensterbank of kort ze in. Gebruik isolatiemateriaal op de plekken waar dit het meeste effect heeft.
De stroomkosten voor infrarood verwarming verbruik van 3.888 Kilowatt/uur bedraagt hierdoor ongeveer € 816,48 per jaar. Wil je meer informatie over infrarood verwarming nadelen of juist de vele voordelen.
Voor de woonkamer adviseren wij altijd een plafond paneel te monteren. Het voordeel daarvan is dat het plafond altijd vrij is, op de lampen na die er hangen. Daarnaast is het vermogen van een ir plafondpaneel hoger dan een wandpaneel. Een plafondpaneel bereikt een temperatuur van 110 à 130 graden Celsius.
Een budgetvriendelijke en praktische keuze is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel. Je kan zo'n condenserende ketel ook combineren met een warmtepomp. Met zo'n hybride warmtepomp koppel je het hoge rendement van een condenserende ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Als beste infrarood panelen komen uit de bus het ThermIQ, het Herschel Inspire, en het Ecaros metalen infrarood paneel. Deze hebben de meest gunstige oppervlaktetemperatuur, beste warmteopbrengst, langste levensduur en de beste isolatie aan de achterkant.
Infrarood panelen kun je overal installeren aan het plafond of aan de wand. In combinatie met het duurzame energieverbruik, wordt infrarood verwarming aanbevolen als hoofdverwarming. De langgolvige infrarode straling verwarmt je hele huis.
Nee de kosten zijn rendabel
In een goed geïsoleerd huis bespaar je per jaar op de verbruikskosten. Elektrisch verwarmen met infrarood is vooral rendabel bij energiezuinige woningen en nieuwbouw met een hoog energielabel. De beste manier om de kosten te drukken is om energie op te wekken met zonnepanelen.
Infrarood panelen kunnen in goed tot zeer goed geïsoleerde woningen energiezuinige hoofdverwarming zijn. De infrarood panelen verwarmen de objecten en materialen in de ruimte zoals de vloer en de wanden. De vloer en de wanden staan deze warmte weer af aan de ruimte waardoor de lucht in de ruimte ook verwarmd wordt.
Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver. Dat is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object. Hiermee bedoelen we meubels, wanden maar ook mensen. Infrarood panelen hebben ongeveer 5 tot 15 minuten nodig om op te warmen.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Een mogelijk nadeel van dit type verwarming is dat het vaak veel elektriciteit verbruikt, waardoor de kosten alsnog hoger uitvallen. Het is daardoor vooral aan te raden om een elektrische verwarming alleen te plaatsen in ruimtes waar je snel warmte nodig hebt, bijvoorbeeld de badkamer.