Als je af en toe kramp hebt, is dat niet gevaarlijk. Maar als het vaak voorkomt en lang duurt, of als het bijvoorbeeld optreedt in delen van je lichaam waarin je normaal gesproken geen spierkramp mag verwachten, dan is het verstandig een arts te raadplegen.
Wat gebeurt er precies in de spier bij kramp? Spierkramp is een plotseling, pijnlijk samentrekken van spiervezels. Dit gebeurt onwillekeurig en dit betekent dat we het zelf niet kunnen aansturen. Gelukkig is het niet schadelijk en trekt het meestal vanzelf weer weg.
Neem contact op met je huisarts als je vaak last hebt van kramp. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende behandelmogelijkheden.
Maak een afspraak met je huisarts als je beenkrampen erg vaak voorkomen of buitengewoon pijnlijk zijn, als ze gepaard gaan met zwellingen, plotseling zwakke spieren of huidveranderingen. Ook als je krampen na het rekken, strekken of wandelen niet overgaan, kan je beter je huisarts bellen.
Bij beschadigingen aan de zenuwbanen (neuropathie) kunnen krampen gevoeld worden. Neurologische ziektes als MS en ALS gaan vaak samen met pijnlijke krampen en spasmes. Ook bij (erfelijke) spierziektes kunnen krampen voorkomen.
Het kan helpen om dagelijks (meer dan 1,5 liter) water te drinken, matig te zijn met alcohol, goede schoenen te dragen en de kuit te masseren. Ook hiervan zijn de effecten niet bewezen, maar sommigen hebben er baat bij. Mochten de krampen aanhouden, vraag dan advies aan de huisarts.
Een gewone spierkramp duurt maximaal enkele minuten, maar kan wel zeer pijnlijk zijn. Een kramp verdwijnt meestal vanzelf, maar soms moet je je lichaam een handje helpen. Wanneer moet ik naar de dokter met een kramp? Raadpleeg een arts als de krampen niet binnen enkele dagen verdwijnen.
Afhankelijk van de soort spierkrampen kan de arts medicijnen voorschrijven. Zoals botox injecties, baclofen of tizanidine. Bij spierkrampen door sterke pijnstillers kiezen artsen vaak voor clonazepam. Als dat geen effect heeft, kan de arts baclofen voorschrijven.
Door de verkrampte spier losjes te schudden kan je proberen de kramp eruit te krijgen. Als schudden niet werkt, kan je de spier voorzichtig oprekken. Kramp komt het meest voor in het been. Voor de kuit, de achterkant van het bovenbeen en kramp onder de voet zijn verschillende stretches.
Gewrichtspijn, spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D tekort zijn. Dit geldt niet alleen voor de spieren in armen en benen, maar ook bijvoorbeeld de hartspier.
De meest voorkomende zijn stress, te zoute voeding en te weinig beweging. Dat zorgt er ook voor dat je lijf verkrampt. Probeer dat dus te vermijden. Laat ook regelmatig je bloeddruk meten als je last hebt van een te hoge bloeddruk.
Spierkrampen ontstaan door een gebrek aan magnesium en een toename van calcium in de spieren. Magnesium ontzuurt spiercellen na een intensieve training. Via de huid wordt de magnesium snel en diep in de cellen opgenomen. Na enkele minuten doet het zijn werk en voel je de ontspanning.
Kramp is een onwillekeurige pijnlijke samentrekking van een spier of groep spieren, de spier verstijft plotseling; het is acute spierpijn, die optreedt vlak na of tijdens langdurige, flinke inspanning. 36 % van de Nederlanders heeft af en toe spierkramp. De pijn is meestal zo erg dat je verder niks meer kunt doen.
Dit onderzoek heeft een aanwijzing opgeleverd dat spierkrampen kunnen voorkomen als bijwerking na het gebruik van langwerkende inhalatie-β2-sympathicomimetica, kaliumsparende diuretica en thiazidediuretica. Deze geneesmiddelen zouden nachtelijke spierkrampen die bij ouderen vaak voorkomen, mogelijk kunnen verergeren.
De oorzaak van kuitkrampen is niet precies bekend. Waarschijnlijk zijn de zenuwen in de kuit extra gevoelig en extra actief. Daardoor geven de zenuwen sneller een seintje aan de spieren om samen te trekken.
Pijn in de kuit is vervelend, maar het kan meestal geen kwaad. Soms is er wel een ernstige oorzaak. Maak daarom snel een afspraak met uw huisarts als u pijn in uw kuit heeft. Het kan bijvoorbeeld een trombosebeen zijn.
De oorzaak van nachtelijke spierkrampen is onbekend. Verondersteld wordt dat spierkrampen kunnen samenhangen met specifieke situaties zoals na (intensief) sporten of repeterende bewegingen en belasting van de kuitspier. Er zijn situaties waarbij nachtelijke spierkrampen vaker voorkomen (zie tabel 1).
Voor magnesium tegen spierkramp adviseren wij in eerste instantie magnesiumtauraat. Dit is magnesium gebonden aan het aminozuur l-taurine. Dit zwavelhoudend aminozuur is uitermate geschikt om als verbinding te dienen, aangezien taurine tevens een groot aantal functies vervult in het handhaven van de gezondheid.
Een tip uit de oude doos: leg een stuk zeep onder je hoeslaken en je nachtelijke spierkrampen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kramp ontstaat namelijk door verzuring van je spieren.Om deze verzuring tegen te gaan, heb je een tegenhanger van het zuur nodig: een base. En, je raadt het misschien al, zeep is zo'n base!
Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek.
Heb je last van een spierkramp tijdens het sporten? Ook dan kan een banaan helpen! De fruitsoort is rijk aan magnesium, wat de overdracht van prikkels in de spieren regelt en dat pijnlijke gevoel vermindert. De magnesium zorgt er verder ook voor dat je bloedvaten zich verwijden en je een betere doorstroming krijgt.
Spierverkramping komt vooral voor tijdens of na een inspanning en is te herkennen aan de scherpe pijn en een aangespannen of harde spier.