Een andere naam voor nieuwzilver is alpaca. Het is een zilverkleurige legering die bestaat uit nikkel, koper en zink. Kenmerkend voor deze legering is de hoogwaardigheid en slijtvastheid. Bovendien is het een uitstekend alternatief voor verzilveren.
Alpacca, helaas geen zilver
Maar in alpacca zit helemaal GEEN zilver! De legering bestaat uit koper, zink en nikkel en wordt ook wel hotelzilver of nikkelzilver genoemd. De waarde van Alpacca is zeer gering en staat niet in verhouding met echt zilver.
Alpaca is een zilverkleurige metaallegering van koper, zink en nikkel. Andere namen die gebruikt worden voor deze nikkellegering zijn: hotelzilver, nikkelzilver, argentaan, nieuwzilver en Berlijns zilver.
Kameelachtigen De alpaca is een nakomeling van de in het wild levende Vicuña en Guanaco; diersoorten die nauw verwant zijn aan de kameel, de dromedaris en de lama. Deze dieren behoren tot de familie van de kameelachtigen. Er zijn twee verschillende soorten alpaca's; de huacaya en de suri.
Poetsen met zilver- of koperpoets. Indien erg vervuild, schoonmaken met azijn gevolgd door poetsen met spiritus. Reinigen met gedestileerd water. Napoetsen met zilver- of koperpoets tot de gewenste glans is bereikt.
Je kan alpaca wol wassen in de wasmachine. Gooi echter je dierbare kledingstuk of plaid niet zomaar in de wasmachine, maar check eerst even of deze een aangepast handwasprogramma heeft. Ook is het handig om het product in een waszak of oude kussensloop te doen zodat deze niet aan dingen in de wasmachine gaat haken.
Hoewel alpacawol extreem resistent is en veel beter presteert dan alle andere wol na het wassen in de wasmachine, raden wij een droge reiniging of handwas in warm water (tussen de 10 en 20 graden) aan, met een milde shampoo.
Een alpaca kost ongeveer 300 tot 5000 euro per stuk. Voor een vrouwelijk dier dat geschikt is voor de fok, betaal je minimaal 2500 euro. Dieren met gebreken, kruisingen met andere lama-achtigen, of dieren met gedragsproblemen zijn het goedkoopst, maar de dierenartskosten kunnen dan oplopen.
Slim, nieuwsgierig, superzacht, en geef toe: ze zien er toch uit om te knuffelen? Oorspronkelijk komt het dier uit de bergen van Peru. Het is ook daar echter geen wild dier.
De meest bekende edelmetalen zijn Goud, Platina en Zilver, vooral bekend om hun toepassing in sieraden. Minder bekende edelmetalen zijn Osmium, Rhodium, Iridium, Palladium en Ruthenium. Al deze edelmetalen worden ook binnen de techniek gebruikt.
De indeling van metalen in edel, half edel en onedel, heeft te maken met de aantasting door oxidatie. Als een metaal niet of nauwelijks wordt aangetast, is een metaal edel. Wordt een metaal wel aangetast, dan is hij niet edel.
Conclusie. Kortom, zowel alpaca als lama's behoren tot dezelfde familie, net als guanaco en vicuna, hun neven en nichten. Ze komen allemaal uit de Andes Cordillera in Zuid-Amerika. Lama en alpaca worden gedomesticeerd terwijl guanaco en vicuna zich in het wild ontwikkelen.
In zilveren voorwerpen staan vaak de getallen 925, 835 en 800, de meeste gebruikte zilverlegeringen dus voor 'echt' zilver maar ook een staande leeuw met een 1 of een 2 vertellen dat een voorwerp van zilver is. Het zilvergehalte zegt iets over het zilver maar niet over kwaliteit van het stuk!
Lama's en alpaca's worden in Zuid-Amerika al eeuwen gebruikt voor hun wol, vlees, huid en mest, en lama's vooral ook als lastdier. Het zijn doorgaans rustige, sterke en geharde dieren.
Het zijn kalme dieren met veel persoonlijkheid. Ze bijten niet en kunnen gemakkelijk door kinderen worden benaderd. Daarom houden veel hobbyisten alpaca's als gezelschapsdier. Professionele fokkers houden om dezelfde redenen alpaca's, maar daarnaast is de alpacamarkt een goede investering.
Lama's spugen, maar Alpaca's niet.
De alpaca krijgt een schofthoogte van ongeveer 90 centimeter, een lange hals en een dikke, wollige vacht. Deze kan meer dan 22 erkende kleurslagen hebben. De meest voorkomende kleuren in Nederland zijn zwart, donker bruin, crème en wit. Er zijn ook bontgekleurde alpaca's, maar deze zijn veel zeldzamer.
Gras en vers water zijn onontbeerlijk. Alpaca's zijn schraal gras gewoon, maar in de winter, als er erg weinig groen te vinden is, kun je ze eventueel hooi bijvoeren. Vul aan met pellets voor een optimaal dieet met alle nodige vitaminen en mineralen.
Tijdens anderhalf uur stappen - neen, het is niet de bedoeling dat je op een alpaca gaat rijden zoals op een paard - is het moeilijk om aan iets anders te denken dan aan het gezelschap op vier poten. De dieren brengen een gevoel van rust naar boven.
Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.
Alpacawol is erg zacht. Zo zacht dat je het comfortabel direct op je huid kan dragen. Maar dit is niet het enige speciale aan dit type wol.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.