Om 18:00 begint de avond en die duurt tot 24 uur of 00:00 uur. Het is dus avond. De telling begint midden in de nacht. Om 0:00 uur is het 12 uur in de nacht.
De avond is het laatste deel van de dag, in het algemeen de tijd tussen 18.00 en 24.00 uur.
10-12 uur 's ochtends heet in Vlaanderen de voormiddag (letterlijk: voor het midden van de dag), de tijd na 12 uur en tot de avond (ca. 13.30-18 uur) heet de namiddag (na het midden van de dag).
Wettelijke betekenis
Het begrip nacht wordt ook in wettelijke bepalingen vastgelegd, zoals in de Nederlandse Wet geluidhinder, die er de periode tussen 23.00 uur en 7.00 uur mee definieert.
In de standaardtaal in Nederland wordt met voormiddag en namiddag (met de klemtoon alleen op de eerste lettergreep) doorgaans de tijd bedoeld respectievelijk aan het begin van de middag (ongeveer 12-14 uur) en aan het eind van de middag (ongeveer 16-18 uur).
Om 6:00 uur begint de ochtend en die duurt tot 12:00 uur. Om 12:00 uur begint de middag en die duurt tot 18:00 uur. Om 18:00 begint de avond en die duurt tot 24 uur of 00:00 uur. Het is dus avond.
Je voelt je fitter
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Tussen de middag betekent dus: 'tijdens of rond het middaguur', oftewel: 'rond lunchtijd'. De meeste Nederlanders bedoelen nu met middag de periode van 12.00 tot 18.00 uur. In België is middag in de betekenis 'het midden van de dag' nog wel gangbaar.
De ochtend of de morgen is het eerste dagdeel in een etmaal. De betekenis verschilt tussen Nederland en Vlaanderen. In Nederland verstaat men er de periode vanaf zes uur 's morgens (volgens sommige bronnen al omstreeks 5.30 uur) tot twaalf uur onder, in Vlaanderen duurt de ochtend slechts tot 9.00 à 9.30 uur.
In de 24-uurstijdsindeling begint een nieuwe dag om 0:00:00 en eindigt deze om 23:59:59. Er bestaat geen 24:00, want dat moment wordt reeds met 0:00:00 (het begin van de volgende dag) aangeduid. Vanuit een niet-actueel tijdstip wordt meestal gesproken van de dag daarop of daarna.
In België verwijst 'namiddag' naar de periode tussen het middaguur en de avond. In Nederland verwijst 'namiddag' naar het einde van die periode, wat in België doorgaans 'de late namiddag' genoemd wordt.
Hoe laat is juist. Deze vaste combinatie bestaat uit twee woorden. De betekenis is '(op) welk tijdstip', 'wanneer'. Hoe laat wordt altijd met een spatie geschreven.
Een dag = 24 uur. Een dag = 4 dagdelen; nacht, ochtend, middag, avond. Een dagdeel = 6 uur. Een dag = 1.440 minuten.
De tweede helft van de nacht bestaat voor een groot deel uit de droomslaap. Tijdens droomslaap is er meer snelle activiteit in de hersenen, terwijl spieractiviteit onderdrukt wordt. Dit voorkomt dat dromen omgezet worden in actie.
In de standaardtaal in België hebben voormiddag en namiddag (met de klemtoon op de eerste of de tweede lettergreep) betrekking op respectievelijk het tweede deel van de ochtend (ongeveer 9-12 uur) en de tijd tussen het middaguur en het begin van de avond (ongeveer 12-18 uur).
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
Vroeg slapen kan heel gezond zijn. Vroeg slapen zorgt voor voldoende slaap en een uitgerust gevoel in de ochtend. Echter hoeft vroeg slapen niet altijd even positief uit te pakken. Te veel slapen kan namelijk negatieve effecten hebben en het verstoren van uw slaapritme ook.
Waarom vroeg opstaan gezond is
Finse wetenschappers ontdekten dat ochtendmensen gezonder eten, waardoor hun afvalpogingen sneller vruchten afwerpen. Mensen die laat opstaan, eten daarentegen vaak meer suiker, minder eiwitten en hebben bovendien een grotere kans op hart- en vaatziekten.
16:00 → Het is vier uur 's middags.
Ook het Engelse 'at the end of the day' heeft zo'n bijna-synonieme betekenis: het is wel ongeveer 'ten slotte', maar dan min of meer samenvattend en alles overziend.
Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter. Je slaapt dieper en je herstelt sneller.
Veel kinderen stoppen tussen de 2 en 3 jaar volledig met hun middagdutje, wat helemaal oké is als jouw kindje nog steeds genoeg slaapt 's nachts en energiek is. Toch is een dutje voor peuters nog steeds goed, omdat ze zo de indrukken van de dag kunnen verwerken en even kunnen bijtanken.
Kun je überhaupt bijslapen? Ja, maar een wijdverbreid misverstand is dat je de volgende nacht dan maar wat 'extra' moet slapen. Of dat je een en ander wel oplost met wat cafeïne of wat extra daglicht. Dit werkt slechts als een pleister op de wond.