Cruesli is geen gezonde keuze; het is meestal niet gemaakt van volkoren granen en het zit vol met toegevoegd suiker en bevat vaak palmvet (wat niet zo goed is voor het hart). Granola is niet veel beter dan cruesli, en heeft onterecht een gezond imago.
Het wordt vaak gemaakt van een mengsel van zaden, haver/maïs/tarwevlokken en noten. Doordat muesli niet of heel kort gebakken is, blijven de voedingsstoffen ook beter bewaard. Kortom, muesli is dus gezonder dan cruesli.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Richtlijn onder de 400 calorieën per 100 g. Houd per portie de hoeveelheid van 3 eetlepels aan, dit is ongeveer 30 – 45 g. Bedenkt natuurlijk wel, hoe groter de bolling op je eetlepel, des te meer calorieën je binnenkrijgt.
Krokante, geroosterde muesli (cruesli) bevat altijd veel toegevoegde suiker, tot zelfs 20%. Krokante muesli wordt gebakken in olie en bevat daardoor ook zo'n 10% vet. Dit levert extra calorieën en als het in palmolie gebakken is, ook wat verzadigd vet.
Yoghurt, granen en fruit zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Koolhydraten stimuleren vooral serotonine en gaba. Vanaf het moment dat koolhydraten de maag ingaan zeg je tegen je lichaam: relax. Die wil je dus niet als ontbijt, je moet immers nog aan je dag beginnen.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Zijn ontbijtgranen gezond? Ontbijtgranen, zoals havermout en muesli van volkoren granen (eventueel met ongezouten noten en ongesuikerd gedroogd fruit), passen in een gezond voedingspatroon. Ze leveren net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.
Voorverpakte ontbijtgranen als muesli en granola bevatten dikwijls veel toegevoegde suikers, weinig vezels en eiwitten. Het resultaat? Je krijgt veel te snel terug honger. Kies daarom voor een variant met minstens vijf gram vezels en minder dan tien gram suiker per portie, of nog beter: ga voor havermout!
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Krokante muesli is helaas niet zo gezond. Er zitten heel veel suikers in, en veel minder vezels en eiwitten dan in bijvoorbeeld havermout. Het bevat per 100 gram ook ongeveer 100 kcal meer dan de andere opties die we hier bespreken.
Wie snel buikvet wil verbranden, combineert stressmanagement en een aangepast dieet best ook met voldoende beweging. Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Kun je havermout beter met melk of yoghurt eten? Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf.
Wat is er wel gezond aan krokante muesli? Het is jammer dat krokante muesli vaak zo ontzettend ongezond gemaakt wordt met allerlei onnodige additieven. Het idee van ontbijtgranen is namelijk helemaal niet slecht. Zeker niet als het gecombineerd wordt met de nodige eiwitten en vetten uit bijvoorbeeld Griekse yoghurt.
Suiker en vet
Bij het maken van cruesli is vet en suiker nodig om het zo lekker knapperig te maken, dus cruesli bevat nog meer suiker en verzadigd vet dan muesli.