Het klopt dat er in tomaten soms zaden zitten waarbij het wortelpuntje al zichtbaar is. Maar je mag gerust zijn, voor de volksgezondheid is die geen enkel probleem. Tomatenplanten bevatten in hun groene delen inderdaad stoffen die toxisch zijn en die mag je niet opeten.
Tomaten ontpitten
Of snijd de tomaten in kwarten en snijd de zaadjes eruit met een mes. Door de zaadjes te verwijderen, krijg je een veel minder waterige soep, saus of tomatensalade.
Waarom tomaten pellen? Tomaten pel je (of pliceer je) vooral wanneer je er tomatensoep of tomatensaus van gaat maken. De schil van de tomaat lost namelijk heel moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten, zelfs als je de tomaten pureert.
In veel recepten staat dat je de zaadlijsten uit een komkommer moet halen. En dat komt omdat een komkommer wel voor 95% uit water bestaat.
Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor. Zet je deze planten eind mei in je bak dan pluk je eind juli de eerste tomaten. En gaat daarmee door tot half oktober.
Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje. Zo ontwikkelt je tomatenplant langere, diepere wortels en daarmee een sterker wortelsysteem. Tomaten geef je dus veel water, maar alleen totdat deze beginnen te verkleuren. Geef dan matig water, anders barsten de vruchten!
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Een augurk is een kleine komkommer. Met het verschil dat een augurk rauw niet lekker is. Daarom worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn vele verschillende soorten augurken: van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn en/of pekel. De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort met verschillende eigenschappen.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Het ontvellen – of sjieker gezegd: pliceren– van tomaten is vooral nodig bij het bereiden van tomatensoepen en -sauzen. De schil van de tomaat lost namelijk heel slecht op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten (zelfs als je ze pureert). Het is dus beter om ze te ontvellen.
Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.
Men noemt deze zelftoppende/determinate tomatenrassen. Deze groep van tomaten mag je niet dieven, want dan heb je maar weinig vruchten. Zelftoppende tomatenrassen zijn bijzonder geschikt voor potteelt of teelt in kuipen! De laagstblijvende zelftoppende tomaten zijn Fuzzy Wuzzy, Tiny Tim, Tom Red en Whipper Snapper.
Tomatenzaden laten drogen:
Laat de tomatenzaden op het schaaltje op een luchtige (droge) plaats drogen. Meestal duurt dat drogen 5-8 dagen. Na 1 of 2 dagen ga je eens kijken en zie je dat de tomatenzaden als een prop aan elkaar plakken.
Zaaien: Vanaf maart tot en met mei kun je tomaten voorzaaien in een zaaibakje in huis of in de kas. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van biologische potgrond of zaai- en stekgrond. Ontkiemen: Bij een kamertemperatuur van 20 graden ontkiemen de zaden na ongeveer tien dagen.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Er zit veel vitamine K in augurken. Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling. Wanneer je hier een tekort van hebt, kan zelfs een klein wondje lang blijven bloeden. Eén augurk kan al 15% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K leveren.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
De reden waarom stamtomaten worden aangebonden is dat stamtomaten (zeker in de kas) grote planten worden tot meer dan 2 meter hoog. Door de hoofdstam elke 15 tot 30 centimeter vast te binden aan een stok zorg je dat de planten niet omvallen.
Door het melken komt de stof cucurbitacine vrij. Deze giftige stof komt vooral voor bij komkommers en zit bijvoorbeeld op de schil die je normaal gesproken misschien opeet. De bittere smaak die je soms proeft bij het eten van een komkommer met schil komt hiervandaan.