De wet zegt dat de kist niet gemaakt mag zijn van kunststoffen of metalen. Een uitzondering wordt gemaakt wordt voor de kleine delen zoals handvatten, schroeven en ornamenten. Het beslag kan bij een crematie makkelijk van de kist verwijderd worden en bij begraven staat het de ontbinding van het lichaam niet in de weg.
Er zijn sinds 1 januari 2013 geen specifieke landelijke eisen voor een doodskist meer. Een belangrijke (globale) eis staat nog steeds in het Besluit op de lijkbezorging, namelijk dat kisten alleen mogen worden gemaakt van biologisch afbreekbare materialen die het doel van begraving niet belemmeren.
zes plankjes (kassie-zes)
Een afscheidsgroet, herinnering of wens. Op de kist, de binnenkant van de deksel of op de wade waarmee de overledene zal worden toegedekt. Iets tekenen of schrijven op de kist kan ook een mooi afscheidsritueel zijn bij het verlaten van de aula.
Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
Een lege doodskist weegt tussen de 40 en 60 kilo. Zwaardere modellen zoals amerikaanse grafkisten wegen ongeveer 60 tot 80 kilo. Als de overledene in de kist ligt weegt een doodskist dus al snel meer dan 100 kilo.
Een sarcofaag (Oudgrieks: σαρκοφάγος – vleesetend) is een doorgaans stenen kist waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Het gaat hierbij specifiek om overblijfselen als gevolg van begraven en niet van cremeren. In het laatste geval is de houder van de resten een urn.
Voor de crematie is een kist dus belangrijk, maar welke materialen zijn daarvoor geschikt? Een houten kist is de meest geschikte en duurzame keuze, omdat er voor de verbranding van een houten kist minder gas wordt verbruikt. Het soort hout dat je kiest, maakt op gebied van duurzaamheid en kleur niet uit.
Goedkope doodskist
Doodskisten verschillen sterk in prijs, maar meestal wordt uitgegaan van een standaardkist die tussen de € 200,- en €500,-. Voor een kist in deze prijsklasse is de keuze niet heel erg ruim. Toch kunt u ook in deze prijsklasse een prachtige kist vinden.
Een kist kost 1495 euro.
Aanvullende kosten crematie
Hierdoor kunnen de kosten van een crematie in het weekend hoger uitvallen. De laatste verzorging van de overledene kost ongeveer 150 euro. Een standaard kist rond 500 euro. Opbaren in het uitvaartcentrum is met gemiddeld 600 euro duurder dan thuis opbaren wat rond de 400 euro kost.
Wat betreft kleding van de overledene gaat de voorkeur uit naar kleding van natuurlijke materialen en geen schoenen of panty's. Synthetisch materiaal belemmert een goede vertering van het lichaam bij begraven. Brillen gaan af bij het sluiten van de kist. De uitvaartverzorger kan u hier verder over informeren.
De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
Cremeren gebeurt in een crematorium. Bij het cremeren wordt de kist in een crematieoven geplaatst. De kist vergaat daarbij door de hitte. Voorafgaand aan een crematie is er vaak een uitvaartdienst of een kerkdienst, maar het hoeft niet.
Rond de organen van de overledene bestond een ware cultus in het oude Egypte. Na de dood werden de organen verwijderd en bewaard in canopen (kleine kruikjes), die de mummie vergezelden in het graf in de piramide. Alleen het hart en de nieren werden niet verwijderd, vanuit de overtuiging dat hierin de ziel woonde.
In Nederland is mummificatie van een zojuist overleden persoon niet toegestaan. Elke conserverende behandeling van een stoffelijk overschot is verboden. Van dit verbod is evenwel ontheffing mogelijk. Die ontheffing geeft de minister van Volksgezondheid.
De best bewaarde mummies waren farao's en hun familieleden. De meest bekende is Toetanchamon. Zijn graf is in 1922 nog helemaal compleet gevonden in de Vallei der Koningen in Luxor. Hij was nog een kind toen hij farao werd en hij stierf toen hij 19 jaar was.
Lood houdt de stank op afstand
Zonder de loden bekleding zouden de lichamen blootstaan aan zuurstof en sneller ontbinden dan in een houten kist onder de grond. Bovendien zorgt het lood ervoor dat de stank van ontbinding niet naar buiten sijpelt.
Een lijkkist kan niet gehuurd worden. De huurkist van andere Europese landen is niet van toepassing in ons land. Zo kan een lijkkist slecht één maal gebruikt worden om één overledene te begraven en niet meerdere malen.
Het dragen van de uitvaartkist wordt meestal gedaan door 6 personen, afhankelijk van het gewicht. Het is zeker niet noodzakelijk dat de kist door professionele dragers gedragen wordt. Naasten kunnen heel goed zelf dragen. Vaak is het een bijzonder moment als bijvoorbeeld de kinderen, kleinkinderen, vrienden etc.
Verschillende teksten voor een begrafenis en crematie
Het is bijvoorbeeld af te raden om de zin “Rust zacht” te gebruiken voor iemand die gecremeerd wordt. Voor een begrfenis kan je wel een rust zacht tekst gebruiken. Sowieso is het belangrijk om goed op te letten en je tekst nog even te laten nalezen.
Wij vertrouwen het toe aan de aarde en het zal tot stof vergaan. Maar zijn/haar naam zal blijven bestaan .......... Houdt de herinnering aan hem/haar in leven, want hij/zij is pas echt dood als we zijn/haan naam niet meer noemen.
Het is zeker geen kwestie van weken of maanden. Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.