Om zelf van een heerlijke wellness te genieten in een van de ligbaden kunt u gebruik maken van een beetje badzout. Tenminste, behoorlijk wat badzout is misschien beter. Het heeft een helende werking en zorgt er op een heel natuurlijke manier voor dat u de kans krijgt om u volledig te ontspannen.
De heilzame voordelen van badzout
Zo neemt je lichaam tijdens een bad met zout veel mineralen, natrium, magnesium en kalium op. En doordat zout de zuurgraad van het water verandert, wordt de hardheid van het water minder. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je huid lekker zacht aanvoelt na een bad.
Heeft badzout contra-indicaties? Het badzout op zich heeft geen contra-indicaties. Wat wel schadelijk kan zijn, vooral als je een gevoelige huid hebt of als je problemen hebt met je bloedsomloop, is te vaak of te lang in bad gaan, omdat het zout de huid kan uitdrogen of je gewrichten een zwaar gevoel kan geven.
Badolie beschermt een droge of ruwe huid en herstelt en beschermt de natuurlijke huidbarrière tegen verdere uitdroging. De olie vermengt zich met het badwater en blijft niet als een laagje op de oppervlakte drijven.
Aanbevolen worden badoliën die teunisbloemolie, avocado-olie of amandelolie als basisolie bevatten. Deze hebben een bijzonder regenererend en verzachtend effect op de huid. Bepaalde badoliën zijn speciaal voor dit huidprobleem ontwikkeld.
Lavendelolie is de meest ontspannende olie die er is. Voeg je ook nog wat epsomzout toe aan het badwater dan wordt het effect van lavendel versterkt. Epsomzout is een in de natuur voorkomende zuivere mineraalverbinding van magnesium en zwavel. Magnesium zorgt voor een betere nachtrust, zeker in combinatie met lavendel!
Als je het handig vindt om een richtlijn te hebben, ga dan uit van ongeveer 10 tot 50 ml badolie per 100 liter water (1 badkuip). Je kunt ook per product uitgaan van 1 a 2 dopjes.
Badoliën verzorgen de huid met waardevolle vetten
De Badoliën zorgen, door de uitzonderlijke verzorging, voor een zacht en glad huidgevoel - ook na het baden. Doordat de oliën een blijvend beschermend laagje vormen op de huid, is er na het baden geen verdere huidverzorging meer nodig.
Himalayazout kuurbad reinigt en vitaliseert. Baden in zout water heeft een ontslakkend effect. Gifstoffen en zuren zullen uit het lichaam verdwijnen en er vindt een overdracht plaats van de mineralen die in het badwater zijn opgelost.
Epsomzout kan de lichaamstemperatuur verhogen, dit stelt het lichaam in staat om de bloedvaten te vergroten. Het gebruik van epsomzout helpt daarom ook de bloedcirculatie te bevorderen. Bovendien verlaagt het, dankzij de grote hoeveelheid magnesium, de bloeddruk en voorkomt het daarmee hart- en vaatziekten.
Darmreiniging met bitterzout
Je kunt bitterzout bijvoorbeeld twee of drie dagen voorafgaand aan de kuurweek gebruiken. Ook kun je voorafgaand aan een kleikuur eerst twee dagen bitterzout innemen. Gebruik bitterzout nooit te lang achter elkaar: tijdens het gebruik ervan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen.
Hou het zout 3 minuten op je lichaam – dit is erg belangrijk. Spoel dan het zout van je lichaam. Het zout heeft 3 minuten nodig om te desintegreren en vervuilde energie uit het aura te halen.
Zout kan op een droge en koele plaats in een luchtdichte verpakking, mits niet vervuild, onbeperkt bewaard worden. Omdat Zout vocht aantrekt kan een aangebroken verpakking met Zout vochtig worden. Bewaar daarom Zout luchtdicht op een droge en koele plaats. Zout met jodium kan een wat gelige kleur krijgen.
Wat is de houdbaarheid van badzout? Puur badzout heeft geen houdbaarheidsdatum. Een deel van het zout is al sinds mensenheugenis op aarde. Badzout met andere toevoegingen, zoals wellness badzout en geneeskrachtig badzout, kan echter heel goed bederven.
'Een bad nemen moet gerust kunnen'
Een bad nemen moet volgens de dermatoloog gerust kunnen, maar liever niet vaker dan drie keer per week. Om het voor je huid een beetje plezierig te houden, is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, want hoe langer je in bad ligt, hoe meer je huid uitdroogt.
Het klinkt paradoxaal, maar een warm bad helpt je lichaam om af te koelen. "Dat komt omdat het de bloedvaten in de huid openzet", zegt Lode Godderis, professor geneeskunde aan de KU Leuven. "Als je uit bad komt, kan je lichaam sneller warmte verliezen door die open bloedvaten. En dat helpt om af te koelen."
Ja, baden kunnen vol zitten met dubieuze micro-organismen, maar het menselijk lichaam is daar prima tegen opgewassen. Waarschijnlijk is een droge en schilferige huid het ergste wat je vriend kan overkomen. Hoe langer ze ligt te weken, hoe meer vocht er uit haar huid gaat, vooral als ze gevoelig is voor een droge huid.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell.
● Gebruik badolie of zout (optioneel)
Badzout is goed voor je huid. En met etherische oliën laat je het lekker geuren. Laat het bijvoorbeeld ruiken naar eucalyptus als je weer helemaal fris uit bad wilt komen en kies voor lavendel of ylang-ylang als je helemaal zen wilt worden.
Op elke oppervlakte van ons lichaam (inwendig of uitwendig) zitten bacteriën en door een bad te nemen zullen die gedeeltelijk van je huid wegspoelen en in het badwater terecht komen. Dus ja, technisch gezien drijven er in je badwater inderdaad bacteriën die normaal gesproken sowieso op je huid zouden zitten.
De amandelolie is 100% natuurlijk en bevat geen chemische toevoegingen, conserveermiddelen of emulgatoren. Je kunt deze heerlijke olie ook in bad gebruiken.
Polysorbate 80 is een geurloze en amberkleurige olie-in-water emulgator voor bijvoorbeeld badolie, massageolie en scrubs. Propyleenglycol wordt vaak gebruikt in cosmetica als oplosmiddel voor verschillende grondstoffen.
Mulsifan is een emulgator voor badolie. Het maakt plantaardige olie waar badolie van is gemaakt mengbaar met water, zodat niet alle olie op het water blijft drijven. Mulsifan is eenvoudig in het gebruik, de emulgator kan direct door de olie worden geroerd.