Ambulance. Als u volgens een arts spoedeisende hulp nodig heeft, is het vervoer naar het ziekenhuis gratis. Meestal betaalt u zelf 10% van de vervoerskosten (met een minimum van 5 en een maximum van 10 euro, maar niet meer dan de werkelijke kosten). Dit bedrag wordt niet vergoed.
Ons buurland Duitsland heeft een zorgstelsel met twee soorten zorgverzekeringen, namelijk een standaard, publiekelijk ziekenfonds die wordt gerund door de overheid, genaamd 'Gesetzliche Krankenversicherung' en een private ziektekostenverzekering, genaamd 'Private Krankenversicherung'.
De kosten voor een bezoek aan de SEH zijn minimaal 150 euro. Door uw behandeling kan dit bedrag hoger worden. De Spoedeisende Hulp is bedoeld voor mensen met spoedeisende en/of levensbedreigende klachten.
De particuliere ziektekostenverzekering in Duitsland
Daarnaast worden er geen eigen bijdragen gevraagd voor behandelingen. Echter, de premies voor de private zorgverzekering zijn dan ook stukken duurder dan het publieke ziekenfonds. De premies variëren van €300 per maand tot ongeveer €600 per maand.
Bij de huisarts in Duitsland kunt u net als in Nederland terecht met de meest voorkomende kwaaltjes. Net zoals in Nederland dient u in de meeste gevallen eerst een afspraak te maken voordat u bij de huisarts terecht kunt. De huisarts kan u, wanneer nodig, doorverwijzen naar een specialist.
U moet zich in Duitsland voor ziektekosten verzekeren. U moet uw Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Bent u verplicht of vrijwillig verzekerd bij een Krankenkasse? Dan krijgt u zowel in Duitsland als in Nederland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen.
In de overall ranglijst (afbeelding 1) staat Nederland op de tweede plaats van de landen die zijn meegenomen in het onderzoek. Bovenaan deze lijst staat Noorwegen en als derde land Australië terwijl Canada en de Verenigde Staten helemaal onderaan staan.
Zwitserland heeft dit jaar de beste papieren. Het onderzoek van HCP richt zich op verschillende factoren, waaronder: patiëntenrecht, toegankelijkheid van de zorg, preventie en medicijnen.
1. Huizen zijn goedkoper dan in Nederland. Een van de belangrijkste redenen waarom wij in 2004 besloten om in Duitsland te gaan wonen was omdat de huizen niet alleen goedkoper zijn dan in Nederland maar je ook meer waar voor je geld krijgt. Dat is anno 2021 nog steeds zo.
De kosten voor een ambulance zijn wettelijk vastgesteld en komen al gauw neer op zo'n 700 euro. En heb je een hoger eigen vrijwillig risico? Dan zullen de kosten hoger uitvallen. Goed om te weten: kosten voor een ambulance worden alleen gerekend als de patiënt ook echt vervoerd wordt.
Eigen bijdrage en eigen risico ambulancevervoer
U betaalt geen eigen bijdrage voor ambulancevervoer. Dit vervoer telt wel mee voor uw eigen risico.
De spoedeisende hulp wordt altijd vergoed door de basisverzekering. Hier vallen zowel de spoedeisende hulp bij het ziekenhuis als een bezoek aan de huisarts en de huisartsenpost onder. U moet alleen wel een eigen risico betalen.
Wonen in Duitsland, betekent emigreren naar Duitsland. U blijft Nederlands staatsburger, maar bent in Duitsland belastingplichtig. Een belangrijke uitzondering hierop wordt gevormd door de inkomstenbelasting, althans als u in Nederland blijft werken. Verhuizen naar Duitsland biedt veelal economische voordelen.
Net zoals u in Nederland verplicht bent om een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) voor uw auto af te sluiten, dient u in Duitsland een Kfz-Haftplichtversicherung af te sluiten.
Als u in Duitsland woont, kunt u geen gebruik maken van Nederlandse thuiszorg. Dan maakt u gebruik van de Pflegeversicherung naar Duitse maatstaven. Als u bijvoorbeeld in Nederland wordt verpleegd, hebt u hierop wel recht.
Nergens ter wereld is de medische zorg beroerder dan in Birma, een land dat door de verbeterde politieke situatie nu juist erg in trek begint te raken bij toeristen. Ook naar exotische landen als Vanuatu, Samoa, Papoea Nieuw-Guinea en Cambodja reizen veel toeristen, maar daar in een ziekenhuis belanden is geen pretje.
In totaal werden meer dan 2.200 ziekenhuizen uit 27 landen met elkaar vergeleken. De lijst wordt aangevoerd door drie Amerikaanse ziekenhuizen, het eerste Europese ziekenhuis is het universitaire Charité-ziekenhuis uit Berlijn op plaats 5.
In Engeland heeft iedere inwoner recht op gratis gezondheidszorg. Er worden geen zorgpremies betaald door de bevolking en men krijgt geen rekening voor het eigen risico. In plaats daarvan worden de zorgkosten betaald uit de algehele staatskas die wordt gespekt uit overheidsinkomsten en belastingen die worden geheven.
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Asmara, 3 maart 1965) is sinds juli 2017 directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève. Hij studeerde in Addis Abeba, Nottingham en Londen en bouwde daarna de openbare gezondheidszorg in Ethiopië op. Hij was minister van Gezondheid en later Buitenlandse Zaken.
De Mayo Clinic, een academisch medisch centrum in Rochester in de Amerikaanse staat Minnesota, staat op plek 1.
Volgens huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en ziekenhuisbestuurders is het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam het beste ziekenhuis van Nederland.
Verhuis je als Nederlander naar Duitsland, dan heb je geen visum nodig. Als burger van de EU met het recht op vrije beweging, heb je ook onbeperkte toegang tot de Duitse arbeidsmarkt. Je hebt geen visum of verblijfsvergunning nodig om in Duitsland te gaan werken of werken.
De persoonlijke sociale zekerheidsbijdrage bedraagt 13,07 procent van het brutoloon. Belgen betalen het grootste deel van hun ziektekosten dus al voor ontvangst van hun nettoloon, waar Nederlanders daarna nog eens met de kosten voor de basisverzekering worden geconfronteerd.