Groot onderzoek: dagelijks twee plakjes ham eten verhoogt het risico op diabetes. Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat het eten van vlees, en dan vooral bewerkt vlees en onbewerkt rood vlees, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verhoogt.
Slechts twee plakje ham per dag, leidt al tot een toename van 15 procent risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van de gerenommeerde Britse universiteit Cambridge. Het is het meest overtuigende bewijs dat diabetes en het eten van bewerkt en rood vlees direct verband houden met elkaar.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te veel en niet te vaak te eten.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om de consumptie van bewerkt vlees, zoals ham, spek, worst en corned beef, te matigen. Meer in het algemeen kan een hoge consumptie van rood vlees, met name bewerkt vlees, het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook vergroten .
Als u elke dag bewerkt en rood vlees eet, overweeg dan om uw portiegroottes te verkleinen. Artsen raden mensen die te veel vlees eten aan om minder dan 70 gram per dag te eten. Dit staat gelijk aan ongeveer 3 plakjes ham. Minder vlees eten verlaagt uw risico op het ontwikkelen van kanker.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel met een hoge voedingswaarde en eiwitgehalte, aanbevolen voor allerhande gezonde diëten en voor alle bevolkingsgroepen.
Over nitrieten en nitraten
We kunnen dus stellen dat Serranoham een van de gezondste rode vleessoorten is die er bestaat, zowel vanwege de oorsprong als vanwege de bereiding, waarbij geen koken, bakken of roken aan te pas komt.
Ze bevatten relatief weinig verzadigde vetten, maar wel veel eiwitten, vitamines, mineralen… Liefhebbers van rauwe ham, zoals Parmaham of Jamón Ibérico, hoeven ook niet te treuren. In tegenstelling tot verschillende gekookte en gebraden hamsoorten, zitten zij niet vol ongezonde toevoegingen.
Soja, granen, peulvruchten, noten of groenten vormen vaak de basis voor plantaardige spreads. Voorbeelden van vegetarisch broodbeleg zijn tapenades, pindakaas (100%) en andere notenpasta's (100%), sesampasta, hummus op basis van kikkererwten, sesampasta en olijfolie en groentespreads.
Hams zijn ofwel kant-en-klaar of niet . Kant-en-klare hammen zijn onder andere prosciutto en gekookte hammen; ze kunnen direct uit de verpakking gegeten worden. Verse hammen en hammen die alleen behandeld zijn om trichinen te vernietigen (wat verhitting, invriezen of uitharden in de verwerkingsfabriek kan omvatten) moeten door de consument gekookt worden voordat ze gegeten kunnen worden.
Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter- en beenham. Dit komt doordat er meer pezen en zenen in de schouder zitten en daardoor ook meer vet. Daarnaast is de schouder kleiner, waardoor je er minder grote, mooie plakken van kan snijden.
Eet maximaal 1 keer per dag vlees, en begin alvast met minderen bij de boterham. Zet charcuterie zoals salami of hesp niet dagelijks op tafel: bewerkte vleeswaren zijn minder gezond en staan in de rode restgroep – buiten de voedingsdriehoek.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
Achterham: dit onbewerkte vlees komt van het achterpoot van het varken en veel lijkt op beenham. Het verschil met beenham is dat beenham aan het been wordt gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dit niet uit. Er zit dus geen verschil in het vlees.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Jamon Ibérico: Gezien als de beste, en vaak duurste, Spaans/Portugese ham. Het wordt gemaakt van de achterpoot van 100% raszuivere Iberico varkens die zich met eikels en (soms) granen voeren. De ham wordt droog gezout en minstens 2 jaar gerijpt.
Calcium. La Vache qui rit puntjes bevatten calcium*, wat bijdraagt aan gezonde en sterke botten. Eén puntje La Vache qui rit bevat 11% van de aanbeloven dagelijkse hoeveelheid calcium! * als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon én regelmatige beweging.
Zoals in een eerder artikel besproken, raden experts aan om maximaal 2 of 3 keer per week gedroogde ham te eten.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong.
Klassieke eieren met ham scramble voor ontbijt is een eenvoudig genot . Deze favoriet is een snel te maken ontbijt dat voldoet voor lichte trek + ook geweldig voor taco's of kleine burrito's voor een ochtend onderweg. Het is perfect na een mooie wandeling of ingepakt voor een hike.
Uiteindelijk zijn kleinere hoeveelheden ham van betere kwaliteit, zoals parmaham of slagersham die vrij zijn van nitrieten , beter voor de gezondheid, zegt Dr. Mellor. De NHS raadt aan dat mensen die meer dan 90 gram bewerkt vlees per dag eten, hun inname beperken tot maximaal 70 gram.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.