De KH-waarde is belangrijk om in de gaten te houden, evenals de GH-waarde. Deze geeft aan hoeveel calcium en magnesium in water zijn opgelost. In Japan ligt de waarde tussen 2 tot 3 GH. Hoe lager de waarde, des te beter de groei en roder de kleur van de koi karpers.
De gezamenlijke hardheid van het water wordt bepaald door calcium en magnesium. Dit wordt de GH waarde van het water genoemd en wordt uitgedrukt in Duitse hardheid graden (°dH). Een juiste GH-waarde voor vijverwater ligt tussen 8° en 12° dH.
We zagen dat de GH het aantal aardalkali ionen weergeeft. De KH geeft het aantal (waterstof)carbonaat ionen weer. Nou willen die carbonaat ionen zich graag verbinden met de aardalkali ionen. Maar niet alleen carbonaten binden aan die aardalkali ionen.
Wat is de juiste gH-waarde voor mijn aquarium? Over het algemeen geldt dat een gH-waarde tussen de 6 en 12 goed is voor een gezelschapsaquarium. Dit kan echter variëren afhankelijk van de vissoorten die in je aquarium leven. Sommige vissoorten vereisen harder water, andere juist weer zachter water.
De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH. Een oorzaak voor het dalen van de GH waarde is neerslag.
De juiste waarden
De zuurgraad (pH-waarde) moet liggen tussen de 7-8, de carbonaathardheid (KH-waarde) moet liggen tussen de 5-12 en de gezamenlijke hardheid (GH-waarde) ligt tussen de 10-15.
De carbonaathardheid is nodig om zuren in het water te binden. Voldoende carbonaathardheid zorgt voor een bron van koolzuur voor micro-organismen en waterplanten. Hoe hoger de KH, hoe sneller zuren worden verbonden. De zuurgraad zal daardoor stijgen.
Voor een regelmatige controle van je aquariumwater zijn teststrips zeer geschikt. Hiermee krijg je snel een inzicht in de belangrijkste waterwaarden en kun je snel handelen als er iets niet goed is. Een goed voorbeeld van teststrips zijn de HS Aqua teststrips 6-1. Eén pak bevat maar liefst 50 teststrips.
Het is normaal gesproken niet nodig alleen de GH (zonder ook de KH) te verhogen. Om de GH en KH in gelijke mate te verhogen heeft Strijker aquarium speciale mineraalzouten in het assortiment welke hiervoor speciaal ontwikkeld zijn. Ook hier helpt keukenzout niet.
Om ervoor te zorgen dat alle bewoners van een aquarium zich goed voelen en gezond blijven, is het regelmatige verversen van het water essentieel. Daarbij zijn de aquarianen aangewezen op het gebruik van leidingwater, dat wordt beschouwd als een van de best gecontroleerde voedingsmiddelen.
De beste manier om vijverwater harder te maken is door direct GH plus toe te voegen in het water. Je hebt direct resultaat, een uur later kun je alweer testen en meten hoeveel de GH waarde gestegen is.
Een te hoge GH waarde kan met Osmose water worden verlaagd. Met GH-Plus kunt u deze waarde naar boven krijgen.
Waarde te hoog – verlagen ⇓
sera pH/KH-minus toevoegen. Verversen van een gedeelte van het water door zacht of ontzout water (omkeerosmose resp. ionenwisselaarwater). Filteren met sera super peat.
De enige methode om op volgens deze wijze algen te bestrijden is om ook al je vissen uit te vijver te halen. Maar even eerlijk, een positief op je vijver gaat dit zeker niet hebben. Azijn gaat erg veel schade aanrichten, alle bacteriën en micro-organismen in je vijver gaan verloren.
Verhogen van de waterhardheid
Snel werkende middelen zijn bijvoorbeeld de KH Extra of GH Extra. De KH en GH waarde van de vijver wordt hiermee direct verhoogd. Een ander middel dat u zou kunnen gebruiken is Mineral Clay.
GH-Extra is een onderhoudsmiddel voor de vijver dat direct de algehele waterhardheid (GH-waarde) van het vijverwater verbetert. Dit betekent, dat door het gebruik van GH-Extra er in de vijver extra voedingszouten voor de zuurstofplanten beschikbaar komen. Deze planten kunnen hierdoor beter groeien.
Installeer een waterontharder! Door hard water te koken, kunt u het dus inderdaad enkele graden zachter maken. Dit werkt evenwel maar tot op een bepaalde hoogte. Als u het water te lang laat koken, zal het zodanig veel indampen, dat het net harder wordt, in plaats van zachter.
Het korte simpele antwoord waarom Osmosewater gebruiken in plaats van Kraanwater is “controle” en betere plantengroei bij een zeer hoge KH (vanaf 10). Zoals aangegeven is osmosewater puur water zonder andere toegevoegde stoffen. Dit geeft een pH (zuurtegraad) van 7.
Een gezonde NO3-waarde is maximaal 20mg/liter. Te veel nitraat kan giftig zijn voor je vissen en andere aquariumbewoners – maar alleen in extreme hoeveelheden. De kans dat de nitraatwaarde zo hard stijgt dat het giftig wordt, is normaal gesproken relatief klein.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Het pH-niveau fluctueert altijd wat gedurende de dag. Overdag ligt de pH-waarde doorgaans wat hoger, omdat je aquariumplanten CO2 verbruiken. 's Nachts komt er juist meer CO2 vrij, waardoor de pH-waarde weer daalt.
Normaal kraanwater heeft een pH-waarde van 7. Een oplossing met een pH-waarde kleiner dan 7 heet een zuur. De pH-waarde, ook wel zuurgraad genoemd is een maat waarmee de hoeveelheid opgelost zuur of base in water wordt aangegeven. Voor het lichaam en bloed is een pH van 7,35 – 7,45 normaal, dit is licht basisch.
Hoeveel kalk je moet toevoegen aan je vijver is afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver. Het beste advies dat we je daarvoor kunnen geven, is dan ook: kijk op de verpakking.