Het gebeurt regelmatig dat mensen zonder toestemming aangeraakt worden door bekenden of vreemden. Dit zorgt meestal voor een ongemakkelijk gevoel. Sommige patiënten hebben echter angst om aangeraakt te worden, zelfs door familie en vrienden.Deze zeldzame angststoornis is in medische termen gekend is als 'hafefobie'.
"Aanraking is goed voor intimiteit, en de meeste mensen reageren niet met agressie zodra je fysiek contact met ze zoekt." Fysiek contact is een vereiste voor menselijk bestaan. Het kan dat je huidhonger hebt zonder dat je het doorhebt – of zelfs de symptomen verwart met psychische klachten.
Bij huidcontact daalt het stresshormoon cortisol en stijgt het 'knuffelhormoon' oxytocine. Oxytocine geeft je niet alleen een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel, maar zorgt er ook voor dat stress en angst afnemen. Het doet de bloeddruk dalen, bevordert de spijsvertering en verlicht pijn.
Huidhonger is dus eigenlijk het onvervuld verlangen naar aanraking. Het gebrek kan zelfs zó aanwezig zijn dat degene bij een lichte aanraking een soort schok voelt. En er een gevoel van gemis ontstaat, omdat ze wel graag aangeraakt willen worden.
Bij aanraking komt het stofje oxytocine vrij, ook wel 'knuffelhormoon' genoemd. Hierdoor ontspant je lichaam, voel je je veilig en ervaar je minder stress.
Vanaf een week of twaalf wordt de huidhonger minder. Uiteindelijk gaat je kind dus echt wel zelfstandig slapen. In een eigen wieg of bed.
Intimiteit roept voor veel mensen als eerste een associatie op met een romantische relatie, maar eigenlijk is dit gevoel van vertrouwen en verbondenheid belangrijk voor alle relaties in je leven. Emotionele verbondenheid met een vriend of vriendin, of met een familielid, is net zo goed belangrijk.
Onderzoek wijst namelijk uit dat een mens minimaal acht knuffels per dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Redenen waarom een prettige aanraking belangrijk is in je relatie. Het vermindert angst, stress en zorgen, want aanraking kalmeert je. Het vermindert depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. De productie van het stresshormoon neemt namelijk af en de productie van gelukshormonen neemt toe.
Fysieke intimiteit oftewel aanraking of lichamelijk contact is een hele betekenisvolle manier van communiceren. Voor sommigen is het zelfs de belangrijkste liefdestaal. Fysieke aanraking bestaat uit een op zichzelf staande taal. Hierbij ontstaat gemakkelijk ruis in deze vorm van communicatie.
Tijdens knuffelen maken we oxytocine aan, een hormoon waardoor we ons meer verbonden voelen met anderen. Maar fysiek contact past beter bij de één dan bij de ander. En de ene knuffel is de andere niet.
Als je met iemand knuffelt komt er een speciaal hormoon vrij genaamd oxytocine. Dat stofje komt bijvoorbeeld ook vrij bij het geven van borstvoeding, een massage of bij seks. Hoe ouder je wordt, hoe lager het gehalte oxytocine wordt. Meer knuffelen is dus goed!
Ondertussen is er veel onderzoek verricht naar dit thema en wijzen de resultaten allemaal in dezelfde richting: baby's hebben huidhonger. Een baby heeft de behoefte om heel dicht bij mama te zijn. Hij herkent de hartslag, de stem, de geur en heeft het lekker warm.
'Weinig seks in een relatie kan je zelfvertrouwen drastisch verlagen, en vermindert daarnaast de aanmaak van verbindingshormonen, zoals oxytocine,' zegt psycholoog Les Parrott. Het vergroot ook de kans dat één van jullie bang wordt dat de ander het ergens anders gaat zoeken.
Soms kan de afweging zo uitvallen dat je bij elkaar blijft ondanks de geringe intimiteit. Soms kies je voor het bespreken van de eenzaamheid en is een bezoek aan een therapeut misschien een goede optie. Het lijkt me goed om te onderzoeken wat de achterliggende oorzaak is van je tegenstrijdige gevoelens.
Je partner raakt je minder aan.
Dit kan een teken zijn dat de verliefdheid over is. Minder interesse in seks, je niet meer even een kus geven of aanraken zijn geen goede tekenen. Toch wijst dit niet onmiddellijk op een serieus probleem.
En ja, een goede relatie zonder seks is mogelijk, maar dan moet er nog wel lichamelijke intimiteit zijn. Daarnaast moet je elkaar ook geestelijk iets bieden. Het ontbreken van geestelijke- en/of lichamelijke intimiteit blijkt de belangrijkste reden voor het stuk lopen van relaties.
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken. Seksuele energie is levensenergie.
Zorg ervoor dat je aanraking hard genoeg is zodat hij het kan voelen, maar niet te hard. Als je zijn hand schudt, leg je andere hand dan om die van hem heen. Houd het even vast, en kijk hem in de ogen aan. Dit dien je niet te doen bij iemand die je voor het eerst ontmoet.
Een ideale knuffel duurt tussen de vijf en tien seconden. En goed nieuws: de armpositie doet er niet toe. Vooral de duur van een knuffel is een doorslaggevende factor. Zo werd een knuffel van een seconde als ongemakkelijk ervaren.
Toegegeven, die twintig seconden zijn een beetje toevallig. In het experiment van Grewen et al. (2003) waar de theorie op gebaseerd is, werd aan koppels gevraagd om elkaar zo lang vast te houden. De gemiddelde knuffel duurt maar een paar seconden en dat is te kort om echt een lichamelijk effect vast te kunnen stellen.
Een kind moet zich geliefd, gewaardeerd en geaccepteerd voelen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Contact met anderen is van essentieel belang en lichamelijk contact is daarbij ook zeker een basisbehoefte. Het is dan ook absoluut onzin dat je een jong kind zou kunnen verwennen door het te veel te knuffelen.
In een beginnende relatie is er veel passie (dus veel seks) en nog geen binding. Dit heet romantische liefde. Al pratend en vrijend leren de partners elkaar steeds beter kennen, waardoor de intimiteit steeds verder toeneemt.
In het begin van een relatie hebben koppels bijna elke dag seks, maar dat verandert doorgaans na een tijdje. Omdat minder vrijen in onze maatschappij al snel wordt gezien als een teken aan de wand, wordt er weinig openlijk over gesproken. En zo blijft het taboe rond hoe vaak mensen seks hebben overeind.
Maar waar is dat dan goed voor, elke dag seks? Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.