In sommige gevallen staat op de kentekenplaat een cijfer (bijvoorbeeld 1 of 2) boven het eerste streepje op de plaat. Dit is een duplicaatcode (ophoogcode).
Selecteer het teken dat u wilt opmaken als superscript of subscript. Kies op het tabblad Start in de groep Lettertype het startpictogram voor het dialoogvenster Lettertype. Ga naar het tabblad Lettertype en schakel onder Effecten het selectievakje Superscript of Subscript in.
Op Windows zijn er twee manieren om dit karakters te typen: Druk op de rechter alt AltGr + 2. Houdt de Alt knop ingedrukt en type 2 5 3.
De bekendste macht is een kwadraat (tot de macht 2). Bijvoorbeeld 5 kwadraat is 5 x 5 = 25 (de macht is dan dus 2).
> en < zijn vergelijkingstekens. > betekent groter dan en noemen we het groter dan teken. < betekent kleinder dan en noemen we het kleiner dan teken.
Dus dit zegt letterlijk, ik neem een 1, en dan vermenigvuldig ik dat nul keer met 2. Als ik dit wil 0 keer wil vermenigvuldigen met 2, dat betekent dat ik alleen de 1 overhoud. Dus 2 tot de macht nul is gelijk aan 1. Eigenlijk wordt elk getal dat niet nul is tot de macht nul 1 door dezelfde redenering.
Het grondtal staat op de 'grond' en de exponent 'hangt' er net iets boven. De exponent geeft aan hoe vaak het grondtal met zichzelf wordt vermenigvuldigd. Van de macht 43 is het grondtal 4 en de exponent 3. Dus 43 = 4 x 4 x 4 = 64.
Selecteer de ³ uit het `Speciale tekens` venster. (alt⌥ + cmd⌘ + T) Bij MS-Word kan het via `Insert → Symbol → Advanced Symbol` of `Invoegen → Symbolen → Meer symbolen`.
Het plusminusteken is ±. In de wetenschap, met name in de wiskunde en bij metingen, wordt het teken ook gebruikt en wordt dan uitgesproken als plus of min. Het plusminusteken wordt in de wetenschap niet gebruikt om ongeveer aan te geven, hier wordt het benaderingsteken ~ of ≈ voor gebruikt.
CO2 schrijf je met de twee iets verspringend naar onderen, subscript dus. Tussen de 2 en het woord 'uitstoot' komt een streepje. De schrijfwijzen van internationale eenheden en symbolen e.d. liggen vast. CO2 schrijf je met de twee iets verspringend naar onderen, subscript dus.
De CO2 oftwel CO-kwadraat is niet de juiste schrijfwijze van het broeikasgas kooldioxide. Met de 2 in subscript wordt CO2 wel correct geschreven.
Selecteer de ¹ uit het `Speciale tekens` venster. (alt⌥ + cmd⌘ + T) Bij MS-Word kan het via `Insert → Symbol → Advanced Symbol` of `Invoegen → Symbolen → Meer symbolen`.
Typ alle symbolen als een professional
Houd de Alt-toets op het toetsenbord ingedrukt. Typ met de Alt-toets ingedrukt de viercijferige code op het numerieke toetsenblok voor het gewenste teken.
Delen door nul is bij het gewone rekenen niet toegestaan als rekenkundige bewerking. Het gaat om een deling waarbij de deler het getal nul is. Bij het gewone rekenen kan geen zinnige betekenis gegeven worden aan het resultaat van een deling door nul.
Zo is 103 = 1.000 en 106 = 1.000.000.
Elk van deze methoden zal je leiden naar de conclusie dat 2 tot de macht 0 één is, of 3 tot de macht 0 is één, of elk getal tot de macht 0 is één.
Elk getal, ongelijk aan nul, tot de nulde macht is gelijk aan één.
Bij een macht van 10 is de exponent gelijk aan het aantal nullen. Zo is 103 = 1.000 en 106 = 1.000.000. De macht van 10 wordt gebruikt om getallen in de wetenschappelijke notatie te zetten. In deze notatie ligt het eerste getal altijd tussen de 1 en de 10.
Een kwadraat berekenen doe je als volgt: Het kwadraat van 4 = 42 = 4 · 4 = 16.
√2 is een irrationaal getal dat bij benadering gelijk is aan: 1,414 213 562 373 095 048 801 688 724 209 698 078 569 671 875....
Wortel 3 is het positieve reële getal dat vermenigvuldigd met zichzelf het getal 3 oplevert. Het heeft een waarde van ongeveer 1,73205 en wordt wel de hoofdwaarde van wortel 3 genoemd, om verwarring te voorkomen met het negatieve getal (ongeveer -1,73205) dat gekwadrateerd ook 3 geeft.
Maar gelukkig is er een oplossing: de magische F2-truc! Klik in zo'n situatie op F2 en Excel staat dan in de Aanpas-modus (Edit-mode); gauw met backspace de ongewenste invoer van Excel verwijderen en met de cursor naar de gewenste plaats en wijzigen maar.