Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Isolatie (bv. schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Van verborgen gebreken is niet zomaar sprake. We noemen water in de kruipruimte dan ook pas een verborgen gebrek wanneer deze voorafgaand aan de aankoop redelijkerwijs niet zichtbaar was, de verkopende partij kennis had van het gebrek én dit bewust voor u heeft verzwegen.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
Reguliere dompelpompen kunnen een ruimte leegpompen. Dat wil zeggen dat er nog een bepaalde hoeveelheid (> 10-20 mm) water over blijft. Een vlakzuiger (ofwel dweilpomp) kan een ruimte zo goed als droogpompen. Dat wil zeggen dat er ongeveer 2 mm water over blijft.
Voor de kruipruimte ventilatie boren wij – net boven het maaiveld – gaten in de buitenmuren van uw woning. Deze boorgaten, met 5 cm diameter, gaan schuin naar beneden, naar de kruipruimte. In de gaten worden ventilatiekokers naar de kruipruimte bevestigd.
3.6.2 Risico's Water in de kruipruimte is gevaarlijk, omdat men kan verdrinken indien men onwel wordt. Natte kleding belemmert het werken, onderkoeling is levensbedreigend. Obstakels onder het wateroppervlak zijn niet te zien, er is daarmee kans op verwonding.
Vocht in kruipruimte voorkomen
Wanneer de kruipruimte vochtig is kunt u het beste een specialist inschakelen. Water in kruipruimte oplossing: de kruipruimte isoleren, of u kunt kiezen voor bodemafsluiting door middel van bijvoorbeeld zandblazen of kiezen voor vloer isolatie.
Nummer 1: Muffe geur in huis
Dan is dit een duidelijk teken van een vochtprobleem, veroorzaakt door een vochtige kruipruimte. Deze muffe geur ontstaat door stilstaande lucht en vocht dat nergens naartoe kan. Dit kan nergens naartoe omdat uw kruipruimte niet of niet meer goed geventileerd wordt.
Een veel voorkomende oorzaak van water in de kelder is een lekkage aan een van de waterleidingen of afvoerbuizen. Ook een beschadigde rioolbuis, bijvoorbeeld als gevolg van een verzakking, kan aan de basis liggen. Het ontsnapte water dringt dan via de muren en/of vloer door naar de kelder.
Muggen uit de kruipruimte verdrijven
Maak de kruipruimte goed schoon en droog vochtige gebieden af. Plaats een luchtontvochtiger bij de ingang van de kruipruimte. Roer geregeld in stilstaand water om het leggen van eieren door muggen tegen te gaan.
Kruipruimte leegzuigen prijs
Wanneer uw kruipruimte te ondiep is om werkzaamheden in uit te voeren, kunt u overwegen om deze uit te zuigen door middel van zandzuigen. Kosten waarmee u in dat geval rekening mee kunt houden, worden geschat tussen € 2.000,- en € 2.500,- voor het leegzuigen van een kruipruimte.
Dompelpompen zijn in wezen kleine pompen die gewoonlijk in het laagste gedeelte van een kelder of kruipruimte worden geïnstalleerd en helpen om het gebied onder het gebouw droog te houden en overstroming te voorkomen.
Wanneer water in de kelder vervuild is met delen tot wel 50 mm of meer, wordt een vuilwater dompelpomp aangeraden.
Om grondwater te voorkomen kun je de muren net boven grondniveau laten injecteren. Tijdens het injecteren worden in de muren gaten gemaakt, waar een vochtwerende gel in gespoten wordt. Deze gel zet uit en voorkomt vocht in uw kelder.
Om een grote hoeveelheid water uit uw kelder te verwijderen moet u een dompelpomp aanschaffen. De pomp is ingekapseld in een waterdichte behuizing en is voorzien van een gesloten elektrisch snoer en een fitting die wordt aangesloten op een gewone tuinslang of een carterslang, die een grotere diameter heeft.
Er zijn eigenlijk twee belangrijke oorzaken van vocht in de vloer. Ofwel is de ruimte waar het vocht vandaan komt onvoldoende geventileerd, ofwel komt het grondwater in contact met het metselwerk en trekt het zo omhoog in de muur en in de vloer. Kelders en zeker kruipruimtes zijn erg gevoelig voor vocht.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
De goedkoopste manier om een betonvloer waterdicht te maken is een penetrerende beton sealer oftewel beton impregneermiddel.