Heel er gevarieerd is het niet en veel gerechten zijn gebaseerd op rijst, vlees en groente. Ze eten hier ook veel vis, kip, geit en rundvlees. Dat zijn de belangrijkste vlees ingrediënten. Varkensvlees eten ze niet omdat het een islamitische land is.
Rendang. Rendang is misschien wel het bekendste gerecht uit Indonesië. Het is door CNN in 2011 zelfs verkozen tot het lekkerste gerecht ter wereld. Dit typisch Indonesische stoofgerecht heeft een heel rijke smaak.
Voor de balinezen vindt de belangrijkste maaltijd in de ochtend plaats zo rond elf uur. Daarna wordt wat overblijft bewaard. Mochten zij dan opnieuw honger krijgen kunnen zij hiervan eten. Daarna kopen zij de hele dag door snacks zoals gebakken banaan, zoete cake, een rijstbal of bakso.
Don't: Een Bali Belly oplopen
Drink bijvoorbeeld alleen schoon water en vermijd rauw voedsel als salades en sushi. Pas ook op met vlees waarvan je niet weet hoe lang het er al ligt. Was regelmatig je handen, eventueel met desinfecterende handgel en eet waar het druk is.
Balinese Ramboetan
Ramboetan is afkomstig van het Indonesische woord 'haar'. Omdat ramboetan een harige vrucht is. Ramboetan heeft een rode schil en de vrucht is friszoet van smaak. Overal in Bali is deze vrucht rijkelijk te verkrijgen.
Het eten in Indonesië is erg lekker en ook nog eens goedkoop. Het heeft ook niet heel veel invloed op je budget voor Indonesië. Op night markets kun je voor €1 een kleine snack halen en voor €5 heb je een volledige maaltijd. Als je uit gaat van een lokale maaltijd betaal je zo'n €5.
Onder Indonesisch eten worden de authentieke gerechten uit Indonesië verstaan. Ieder eiland van de archipel heeft haar eigen specialiteiten. De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Europese keuken. Deze keuken komt dus ook uit de tijd van Nederlands-Indië.
Ondanks de vele regionale verschillen, zul je rijst in alle uithoeken van Indonesië op de menukaart zien. Niet echt verrassend. Rijst in het Indonesisch is 'nasi' en je zult ze voornamelijk in de varianten 'nasi putih' (witte, gekookte rijst) en 'nasi goreng' (gebakken en gekruide rijst) eten.
De beste kleding om mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel.
Voorbeelden van Indisch eten zijn de rijsttafel, Indische gehaktballetjes en nasi goreng, die hier transformeerde tot hoofdgerecht in plaats van ontbijt.
De Indische cultuur is een gemixte cultuur, dat is ontstaan vanuit de kolonie. Zo is een rijsttafel een typisch Indisch ding, dat komt in Indonesië bijna niet voor. Net als spekkoek. Ook zijn de Indo-Europeanen vaak protestants of katholiek, terwijl in Indonesië de meerderheid moslim is.
Indonesische gerechten hebben rijke smaken; meestal omschreven als hartig, pittig en kruidig, en combineren ook basissmaken als zoet, zout, zuur en bitter. De meeste Indonesiërs houden van heet en pittig eten, dus sambal is een belangrijke smaakmaker in de Indonesische keuken.
De Indonesische keuken kent een grote hoeveelheid kruiden. De meest gebruikte zijn: laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer, koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras).
Indische Nederlanders, ook afgekort tot "Indisch" of "Indische", zijn etnische Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.
Betekenis ' Indisch '
Nederlanders afkomstig uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) zowel Indo-Europeanen (Nederlanders van gemengde afkomst, afgekort tot Indo's) en Totok's (volbloed Nederlanders), en hun nazaten.
Dit zijn volbloed Nederlanders die in Nederlands-Indië zijn geboren. Dus voor de duidelijkheid: met 'Indisch' verwijzen we dus niet naar inwoners van het land 'India', waar veel mensen het wel mee verwarren. Als laatste hebben we 'Indonesisch'.
Het gemiddelde inkomen binnen het toerisme is 120 euro per maand. Een gezin met 2 kinderen heeft minimaal 150 euro per maand nodig voor voedsel en huisvesting. Geen werk, geen inkomen. Er is momenteel een grote toestroom gaande van mensen vanaf de andere eilanden die op Bali aan het werk willen.
Voor bijna heel Indonesië gelden de maanden juni t/m oktober als beste reistijd. Het hele jaar door ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius. Dus vooral de hoeveelheid neerslag heeft invloed op de beste reistijd Indonesië. Het regenseizoen loopt van december tot maart.
Kuta en Sanur het bier volop verkrijgbaar in bars, discotheken en restaurants maar ook in de kleine winkels. De prijs van een blikje of flesje bier is rond de RP 16.000 en dat is iets meer dan een euro. Voor de lokale bevolking nog steeds veel geld.
Een gemiddelde dag op Bali, als je niet te gek doet, kost je ca. € 15,- tot € 20,- per dag aan eten en drinken.
Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.