Over de ervaring met het gebruik van melatonine tijdens de zwangerschap is maar heel weinig geschreven. Waarschijnlijk wordt melatonine in de praktijk toch vaak door zwangere vrouwen gebruikt. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat melatonine- gebruik het risico op aangeboren afwijkingen vergroot.
Er is helaas geen enkel slaapmiddel dat kan worden aanbevolen voor langdurig gebruik tijdens de zwangerschap. Melatonine is een lichaamseigen hormoon met een belangrijke functie tijdens de zwangerschap. Uit dierstudies is duidelijk geworden dat melatonine over de placenta gaat en dus bij de foetus terecht kan komen.
In het kort
Valeriaan kan waarschijnlijk voor een korte periode veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Het is onbekend of buspiron en chloralhydraat veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap.
Bijwerkingen werden bij alle sterktes van melatonine gemeld. De meeste gemelde klachten zijn bekende bijwerkingen, zoals diarree, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, slapeloosheid, ongewone dromen en nachtmerries. Deze bijwerkingen staan niet in alle bijsluiters.
Er bestaat een verband tussen melatonine en baarmoederhalskanker. Bij hoge doseringen zijn er wel bijwerkingen: slaperigheid, nachtmerries, hoofdpijn, hormoonfluctuaties en het beïnvloedt de rijvaardigheid. Er kan een omgekeerd effect optreden: juist slechter slapen.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Tijdens het eerste trimester geeft je lichaam progesteron af, het hormoon dat kan fungeren als een natuurlijk kalmerend middel. Dit kan ertoe leiden dat je de hele dag door suf bent en 's nachts de natuurlijke slaapritmes van je lichaam verstoort.
Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Notificaties. Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Over het gebruik van oxazepam tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend om met zekerheid te zeggen dat het veilig is. Het gebruik van oxazepam vlak voor en tijdens de bevalling wordt daarom afgeraden. Dit is echter niet wetenschappelijk aangetoond.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Bij de een begint dat al om 19:00 uur, bij de ander pas om 21:00 uur. Enkele uren na middernacht is de hoeveelheid melatonine het hoogst. Daarna neemt het snel af. Bij een gezond slaapritme is 's ochtends bijna alle melatonine weer uit het bloed verdwenen.
Je mag ze niet te vaak nemen, want ze zijn verslavend. Daarnaast is er ook een groot aanbod aan supplementen om beter te slapen en die zijn vrij verkrijgbaar. Melatonine is er daar één van.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen. In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht.
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
Zwangere vrouwen krijgen advies om na 28 weken niet op de rug in te slapen. Vrouwen kunnen in de laatste drie maanden van hun zwangerschap maar beter vermijden om op hun rug in te slapen, om de kans op een doodgeboren kindje zo klein mogelijk te houden.
Zwanger zijn is hard werken voor je lichaam. Vermoeidheid is een zwangerschapssymptoom waar je rekening mee moet houden, met name in het eerste trimester. Tussendoor dutjes doen is een goede manier om je lichaam de rust te gunnen die het nodig heeft.
Zwanger en slapen op je linkerzij
Dan kan je het beste op je linkerzij slapen. In deze slaaphouding blijft je lichaam het beste doorbloed. Dat is het gezondst voor de placenta en voor je baby. Wanneer je op je linkerzij slaapt, kantel je mogelijk je bekken.
Het hCG hormoon zorgt er ook voor dat je last kunt krijgen van zwangerschapssymptomen/zwangerschapskwaaltjes zoals: moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, vaak moeten plassen, wisselingen in stemmingen en gevoelige/pijnlijke borsten. In de eerste fase van de zwangerschap stijgen de hCG waarden erg snel.
Uit onderzoek blijkt dat valeriaan niet helpt tegen slapeloosheid. Melatonine is geen slaapmiddel. Het is een middel dat het dag-en-nachtritme kan verschuiven. Het werkt alleen bij slaapproblemen door een jetlag: verstoring van het dag-en-nachtritme door vliegreizen.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Sta steeds rond dezelfde tijd op. Slaap overdag niet (geen dutjes doen). Ga steeds rond dezelfde tijd naar bed. Blijf 's avonds niet onnodig lang op.