Als u veel stress ervaart kan het zijn dat u vaker het gevoel heeft naar het toilet te moeten. Dit komt omdat uw spieren aanspannen bij angst of stress, hierdoor komt er meer druk op uw blaas wat het gevoel geeft dat u moet plassen.
Stress is een probleem dat op verschillende aspecten van de gezondheid invloed uitoefent, dat geldt ook voor de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest.
tolterodine. Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.
houd een dagboekje bij om te zien of je niet te veel drinkt. train je blaas door je plas langzaam langer op te houden. train je bekkenbodem met gerichte oefeningen die onder meer door een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen worden gegeven. blijf drinken maar wees matig met koffie en alcohol.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Meestal is het stekende pijn onder in de buik, vaak ook stekend in de schede. Dit kan het vrijen heel pijnlijk, zo niet onmogelijk maken. Soms trekt de pijn naar de liezen of rug. Opvallend is dat plassen de pijn verlicht, een opgelucht gevoel geeft.
Probeer te ontspannen. Bijvoorbeeld zo: rustig tot 10 tellen of rustig door uw neus inademen en door uw mond uitademen. Span uw bekkenbodem-spieren een beetje aan (alsof u uw plas ophoudt) en ontspan weer. Herhaal dit zo lang als u (weer) voelt dat u moet plassen.
Cafeïne zit bijvoorbeeld in koffie, energiedrankjes, cola en chocola. Deze stof kan de blaas irriteren en 'm overuren laten draaien.
De klachten en symptomen bij een blaaspijnsyndroom zijn dezelfde als die van een gewone ontsteking van de blaas die door bacteriën veroorzaakt wordt. Je moet dan vaak kleine beetjes plassen, je voelt vaak aandrang om te plassen, je krijgt pijn in de onderbuik, plassen maakt de pijn wat minder.
Fruit met een lage zuurgraad
Maar zuur fruit kan je blaas irriteren. Kies liever voor fruit met een lage zuurgraad, zoals (water)meloen, perzik, banaan, kokosnoot of papaja. “Bananen bevatten veel magnesium en kalium, wat bijdraagt aan een goede darm- en blaasfunctie”, aldus Movassaghi.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
De helft is weg na een week
Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn. En zo verder. Een klein beetje van het glas dat je nu drinkt, zal dus nog heel lang in je lijf blijven.
Regelmatig sap van cranberries drinken vermindert de kans op herhaalde urineweginfecties. Gebruik voedingssupplementen voor een goede algemene blaasfunctie. Zoals bijvoorbeeld BlaseCare. Dit is een voedingssupplement met unieke extracten van cranberry, D-Mannose en Vitamine C.
Kan een overactieve blaas vanzelf over gaan? Een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie. Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
Bij een overactieve blaas heeft u geen controle meer over de blaas en kunt u meestal niet zelf bepalen wanneer en hoe vaak u wilt plassen. U kunt hierbij ook last hebben van matig tot ernstig urineverlies en heel vaak en soms veel moeten plassen. Een overactieve blaas kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Pijn of krampen van de urinewegen kunnen ontstaan door: urine die achterblijft in de blaas (zie De blaas niet goed leeg kunnen plassen) afsluiting van een urineleider, bijvoorbeeld door stenen, stolsels of een tumor (zie Ophoping van urine in nierbekkens en/of urineleiders) een ontsteking van de blaas of het nierbekken.
Als je meer dan 3 liter per 24 uur plast, lijd je mogelijk aan polyurie. In extreme gevallen kun je tot 20 liter per dag plassen! Je moet ook 's nachts vaak plassen. Soms gaat het overmatig plassen gepaard met een droge mond en een groot dorstgevoel.
Pijn, vaak naar mate de blaas voller wordt. Uitstraling van deze pijn naar bekken, rug, liezen en flanken. Vaak plassen in kleine beetjes. Continue pijnlijke aandrang tot plassen.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Ouderen houden meer vocht vast
Het gevolg is dat er vocht vastgehouden wordt in lager gelegen delen van het lichaam. Tijdens het slapen, als u horizontaal ligt wordt dit vocht verdeeld over het lichaam en kunnen de nieren dit gaan verwerken met als gevolg meer plassen in de nacht.