De beste manier om een badkamer te verwarmen zonder gebruik te maken van de cv is met een infraroodpaneel. Een infraroodpaneel verwarmt een badkamer snel, is goedkoop in aanschaf én heeft een laag energieverbruik. Dit maakt een infraroodpaneel ideaal voor sporadisch en kortstondig verwarmen.
Radiatoren zijn eigenlijk de meest gekozen manier om de badkamer te verwarmen. Doordat er warm water door de verwarmingsplaten loopt wordt de ruimte geleidelijk verwarmd. Het is makkelijk en een radiator kan in vrij korte tijd snel en efficiënt worden verwarmd.
Infraroodstraling in de badkamer: een badkamer heeft nood aan genoeg warmte. Infrarood als verwarming in de badkamer bespaart heel wat energie en is dus ideaal om goedkoop te verwarmen. De panelen kunnen ook ingewerkt worden in de spiegel. Daarnaast kan infrarood ook in de douche of sauna gebruikt worden.
Hoewel een badkamer dankzij hoofdverwarming een constante temperatuur kan behouden, kiezen heel wat mensen er voor om deze verwarming te combineren met bijverwarming. Hiervoor worden meestal elektrische verwarmingstoestellen of infraroodverwarming gebruikt.
Als je betrouwbare en gemakkelijk instelbare elektrische verwarming voor in de badkamer zoekt én voordelig in aanschaf, kies dan voor convector verwarming. Deze vorm van elektrische verwarming werkt anders dan infrarood verwarming. Convector verwarming is een indirecte vorm van verwarming.
De meest goedkope en flexibele vorm voor het elektrisch verwarmen van diverse soorten ruimtes, is met elektrische luchtblazers. Dit zijn meestal kleine elektrische verwarmingen die gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Van dit type zijn vaak kleine tafelmodellen te koop. Een luchtblazer is een elektrische ventilatorkachel.
Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik? Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Voor een badkamer rekent men gemiddeld 65 – 100 Watt per vierkante meter (afhankelijk van het type paneel). Indien je een badkamer hebt van 6 vierkante meter dan heb je een paneel nodig van 400 tot 600 Watt om de badkamer comfortabel te kunnen verwarmen.
In sommige ruimtes is er een extra warmtebron nodig om de badkamer goed te verwarmen. Bijvoorbeeld een radiator. Bovendien is vloerverwarming een stuk duurder dan een zichtbare warmtebron. En hoewel het bijna nooit voorkomt: áls er een waterleiding in je vloer lekt, moet je de complete vloer openbreken.
Als beste infrarood panelen komen uit de bus het ThermIQ, het Herschel Inspire, en het Ecaros metalen infrarood paneel. Deze hebben de meest gunstige oppervlaktetemperatuur, beste warmteopbrengst, langste levensduur en de beste isolatie aan de achterkant.
Bij een airconditioning denkt u wellicht niet direct aan een badkamer. Echter kan een airco juist op een badkamer een perfecte vervanging zijn van de centrale verwarming. Door een airco te plaatsen op uw badkamer heeft u de ruimte binnen 10 minuten verwarmd.
Elektrische verwarming in de badkamer heeft ontzettend veel voordelen. Het werkt snel, geeft veel warmte en de temperatuur is zeer nauwkeurig te regelen. En alsof dat nog niet voldoende was, is elektrische verwarming ook nog eens duurzaam, energiezuinig en dus milieuvriendelijk.
In de praktijk is dat vaak tegen een buitenmuur of onder een raam. Als je woning goed geïsoleerd is, functioneert je radiator op elke plaats goed, op voorwaarde dat hij op 3 à 5 cm van de muur en op 10 à 15 cm van de vloer geïnstalleerd wordt.
Voor de badkamer is het verstandig om 24 graden aan te houden. Hiervoor rekent men standaard 93 Watt per m³ (zie tabel). Daarvoor vermenigvuldig je de inhoud van de ruimte met het aantal Watt per m³: 15 x 93 = 1395 Watt.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.
De toekomst is elektrisch
We gaan ook steeds meer hernieuwbare elektriciteit produceren met wind- en zonne-energie én onze woningen steeds beter isoleren. De warmtepomp past perfect in dit plaatje: het is dé duurzame verwarming van de toekomst.
Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent.
Elektrisch verwarmen is duurzaam en minder schadelijk voor het milieu. Zeker als je je eigen groene stroom opwekt of aangesloten bent bij een groene elektriciteitsleverancier zoals Coolblue Energie. De toekomst ligt dus bij elektrisch verwarmen.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Infrarood verwarmen kan effectiever dan elektrische convectie verwarming, mits dit goed wordt toegepast. Het voordeel is namelijk dat u vooral verwarmd waar u het nodig heeft. Dit scheelt in het energieverbruik.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
De energiekosten zijn bij een elektrische boiler lager als bij een boiler op gas. De energiekosten kunnen nog positiever uitvallen als gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen.