Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Uw werkgever moet u op tijd oproepen, en voor minimaal 3 uur. Hij moet u ook informatie geven over de dagen en uren die u moet werken, en uw oproeptermijn. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Nadelen: Na een halfjaar (26 weken) moet je een vast aantal uren uitbetalen*. Risico op tussentijds ontstaan vaste arbeidsovereenkomst. Loondoorbetaling bij ziekte (na 6 maanden).
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Als een werknemer zijn ontslag indient en daarbij de geldende opzegtermijn in acht neemt, kun je dit in principe niet weigeren. Er is echter één uitzondering: heeft je werknemer een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract? Dan is hij verplicht om zijn contract uit te dienen tot de afgesproken datum.
Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
Met een nulurencontract heeft u recht op vakantie en vakantiegeld. U bouwt vakantie-uren op over de uren die u heeft gewerkt. Uw vakantiegeld is minstens 8% van het loon dat u het afgelopen jaar heeft verdiend.
Als u als oproepkracht ziek wordt, houdt u soms recht op doorbetaling van loon. Soms krijgt u een Ziektewet-uitkering van UWV. Dat hangt af van het soort oproepcontract dat u heeft.
Het is mogelijk om bij de opzeg van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur als werknemer toch geen recht te hebben op een opzegtermijn of -vergoeding.
Als u ontslag op staande voet neemt, betekent dit dat u uw arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzegt zonder dat u daarbij een opzegtermijn in acht neemt. U bent alleen gerechtigd om ontslag op staande voet te nemen als er sprake is van een ernstige situatie (een zogenaamde dringende reden).
Als je bent tewerkgesteld in een programma tot opslorping van de werkloosheid kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegtermijn van 7 dagen. Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn.
Daarnaast worden er een paar regels vastgelegd. Zo moet je werkgever jou minimaal vier dagen van tevoren oproepen voor werk, en geldt dezelfde termijn voor werk afzeggen. Zegt je werkgever jouw dienst niet op tijd af? Dan krijg je wel betaald.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
#5 Moet ik bij het nul uren contract werknemersverzekeringen en loonbelasting betalen? Ja, iemand met een nul uren contract is 'werknemer' als het gaat om het inhouden van alle loonheffingen en afdragen van inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet.
Het nul-urencontract is namelijk een arbeidsovereenkomst. Hierbij dient wel rekening te worden gehouden met de ketenregel. Dit houdt in dat er maximaal 3 contracten voor bepaalde tijd gegeven mogen worden, de maximale duur van deze contracten mochten voor 1 januari 2020 bij elkaar opgeteld de 2 jaar niet overschrijden.
U mag iemand maximaal 1 jaar als oproepkracht voor u laten werken. Daarna moet u de oproepkracht een overeenkomst aanbieden voor een vast aantal uren per week, per maand of een jaarurennorm (vaste arbeidsomvang). De werknemer mag zelf kiezen of hij hiermee akkoord gaat of oproepkracht blijft.
Het verschil is dat in een nul uren contract geen vast aantal te werken uren is vastgelegd. Je spreekt af dat de werknemer pas komt werken als je hem oproept. Je betaalt dan alleen loon over de gewerkte uren. Een werknemer met een nul uren contract noemen we daarom vaak een oproepkracht.
De wet zegt dat je een opzegtermijn moet geven als je de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Dat geldt zowel voor werkgevers als voor werknemers. Het is dus niet de bedoeling dat je van de ene op de andere dag op straat staat. Tijdens deze opzegtermijn moet er in principe gewerkt worden.
Je bent arbeider
14 dagen indien je niet meer dan 20 jaar anciënniteit hebt; 28 dagen als je meer dan 20 jaar anciënniteit in de onderneming hebt.
Ontslag op staande voet moet u 'onverwijld' nemen. Dit betekent dat, zodra de reden duidelijk is, u meteen ontslag neemt en aangeeft waarom u dat doet. U mag daar niet een paar dagen mee wachten. Als u (nog) niet zeker weet of er een dringende reden is voor ontslag, dan mag u hier wel eerst onderzoek naar doen.
Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot. Breng tegelijk ook je directe chef op de hoogte.
Tot het einde van de opzeggingstermijn moet de werknemer in principe gewoon verder werken. Wanneer een werknemer zijn opzeggingstermijn toch niet uitdoet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de resterende opzeggingstermijn.
Een opzegging van een werknemer via whatsapp is dus gewoon rechtsgeldig. Daarbij is het voor een werkgever dus wel van belang de gemoedstoestand van de werknemer in de gaten te houden en te checken of de werknemer zich de consequenties realiseert.