Elkaar laten uitspreken en inpikken op datgene wat je gesprekspartner net gezegd heeft - zonder naast elkaar te praten - is de beste basis voor een vlotte conversatie. Extra tip: luister naar wat mensen je écht willen vertellen in plaats van enkel naar datgene wat ze letterlijk tegen jou aan het zeggen zijn.
Oefening 1: Train je articulatie
Spreek deze enkele malen hardop uit; verhoog telkens het tempo. Zorg dat je elk woord duidelijk verstaanbaar blijft uitspreken. Door deze oefening maak je je tong, lippen en ademhaling soepeler, waardoor je duidelijker gaat articuleren.
Probeer vanuit je buik te spreken. Veel mensen praten onbewust vanuit hun keel of neus, waardoor je gemakkelijker binnensmonds praat, een trilling in je stem krijgt en minder duidelijk over komt. Je kunt dit voorkomen door een rechte houding aan te nemen en diep naar je buik in te ademen wanneer je gaat spreken.
Oorzaak spraakproblemen
Bij een spraakprobleem zijn er problemen in de mond- en tongbewegingen, waarmee klanken en woorden worden gevormd. Dit kan komen door: Problemen met de spraakontwikkeling door gehoorproblemen of door veel duim- of speen zuigen.
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.
Dysartrie ('dys' betekent niet volledig en 'artrie' komt van articuleren, uitspreken) is een spraakstoornis die het gevolg is van een aandoening in het zenuwstelsel. Deze aandoening verstoort de werking van één of meer spieren die bij het spreken betrokken zijn.
Razendsnel praten is een veel voorkomend teken van stress. Tot op zekere hoogte kan het de mensen om je heen veel energie geven als je het tempo er goed inhoudt. Op het moment echter dat je voor langere tijd in sneltreinvaart praat, ben je je publiek snel kwijt.
Broddelen is een spraakstoornis die voorkomt dat je vloeiend spreekt. Vaak is er sprake van snel en onverstaanbaar praten, of juist van spreken met een wisselend tempo. Het gaat mis omdat de organisatie van spraak- en taal in de hersenen niet goed gaat.
Er is maar een kleine hoeveelheid mensen die vanaf jongs af aan uitblinkende sociale vaardigheden hebben. De meeste mensen hebben het toch echt geleerd. Sociale vaardigheden kun je snel leren door elke keer weer in nieuwe gesprekken te belanden. Zo ga je na een tijd patronen herkennen.
Oefen op overtuiging
Hoewel niet iedereen van nature een overtuiging in de stem heeft, is het goed aan te leren. Het is een kwestie van je stem op een andere manier gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan volume of spreektempo. Duidelijk praten en kracht in je stem leggen maken je meteen al een stuk overtuigender.
Die verschillende hoogtes in je stem bij het uitspreken van zinnen noemen we intonatie. Aan de intonatie is te horen waar de zin begint en eindigt. In het geval van een belangrijke mededeling leg je de klemtoon op dit onderwerp. Je doet dit door je stem hoger, luider, langzamer en krachtiger te maken.
Definities die `praatgraag` bevatten:
Kletserig = 1) Babbelachtig 2) Babbelziek 3) Flapuit 4) Geneigd tot kletsen 5) Geneigd tot veel kletsen 6) Indiscreet 7) Kletsgraag 8) Loslippig 9) Mededeelzaam 10) Niet kunnende zwijgen 11) praatgraag 12) Praatziek 13) Spraakzaam... extravert = ...
Als iemand slecht luistert, ook nadat je hem nadrukkelijk aandacht hebt gevraagd voor jouw boodschap, dan is het zaak de teugels wat strakker aan te halen. Nodig de slechte luisteraar uit voor een gesprek. Leg uit waarom het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt. Vraag hem expliciet om er goed naar te luisteren.
Spreektempo verlagen
Dit kan op verschillende manieren. Bekende technieken zijn syllable tapping en het nemen van pauzes. Syllable tapping, of lettergreepuitstempeling, houdt in dat je met je vingers mee tikt bij iedere lettergreep die je uitspreekt. Of beter gezegd: die je uit móet spreken.
Vaak is dit het gevolg van een neurologische aandoening, bijvoorbeeld een beroerte, Multiple Sclerose of de ziekte van Parkinson. Ook overmatige spanning, zoals in een drukke periode met veel zorgen of stress, kan voor problemen zorgen.
Bijna altijd is er in de eerste 3 maanden na het ontstaan van afasie enig spontaan herstel van de taal. Zelden of nooit is dat herstel volledig. Toch is er met veel oefenen, telkens weer proberen en volhouden vaak verbetering te verkrijgen. Degene die kan helpen met het oefenen van de taal is de logopedist.
Er zijn over het algemeen een aantal eigenschappen die een stem aantrekkelijk maken. Een warme klank, een laag geluid en een fijne melodie bijvoorbeeld. Een stem die blijk geeft van zelfvertrouwen, wordt door de meeste mensen als prettig ervaren.
Hoewel het niet mogelijk is om je stem volledig te veranderen van hoog naar laag en vice versa, zijn er technieken die je kunt proberen om lichte veranderingen aan te brengen in de toonhoogte en het volume van je stem, en het beste uit je natuurlijke stem te halen.
Een lage stem heeft meer overtuigingskracht dan een hoge. En dat is geen toeval. Van oudsher associëren we lage stemmen met fysieke dominantie. Dat is ook zo bij dieren: hoe groter het beest, hoe lager zijn stem.