De wet verplicht iedereen om hun voertuig te laten keuren om zo bij te dragen aan een veiliger verkeer, een gezonder leefmilieu en een betere bescherming . Daarom moet er altijd een geldig keuringsbewijs in het voertuig aanwezig zijn wanneer het op de openbare weg of op een openbare parkeerplaats staat.
Wanneer u geen geldig keuringsbewijs kan of wil voorleggen dan kan u worden gedagvaard voor de politierechtbank. U riskeert dan te worden veroordeeld tot: Gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden. Geldboete van minimaal 80 euro tot maximaal 80.000 euro.
Het is aangewezen om zelf de datum in het oog te houden wanneer het voertuig onderworpen is aan de periodieke keuring. Het voertuig kan steeds zonder uitnodiging ter keuring worden voorgereden.
In Nederland hoeft u het keuringsrapport niet meer bij u te hebben in de auto. Als u naar het buitenland gaat met betreffende auto dan is het wel aan te raden die mee te nemen. Er kan namelijk naar gevraagd worden.
480.000 laattijdige keuringen
In de eerste maand bedraagt de boete voor zo'n laattijdige aanbieding nu 9,70 euro. In 2022 kwam dat in totaal neer op 3.081.059,50 euro aan boetes.
Een keuringsbewijs is een document dat aantoont dat je wagen een technische keuring heeft ondergaan. Het keuringsbewijs is ofwel groen (technisch in orde) ofwel rood (technisch niet in orde).
Bij een medische keuring voor het rijbewijs onderzoekt een arts u. U kunt voor de keuring zelf een afspraak maken met een huisarts. Huisartsen keuren hun eigen patiënten meestal niet. U kunt bij uw eigen huisarts wel vragen naar welke andere huisarts u kunt gaan.
Ik ben mijn keuringsbewijs verloren, hoe bekom ik een duplicaat? Indien u uw keuringsbewijs bent verloren, dient u een duplicaat aan te vragen aan de kassa van een keuringsstation op vertoon van het kentekenbewijs. Hiervoor wordt een tarief aangerekend conform de tarievenlijst opgelegd door de bevoegde overheid.
Het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en/of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Als u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs, kan de straf oplopen.
Mag iemand anders mijn voertuig voorrijden voor de periodieke/tweedehandskeuring? Ja. Wie het voertuig voorrijdt, is van geen enkel belang. Wel dienen alle originele boorddocumenten van het voertuig voorgelegd te worden.
Als het voertuig wordt voorgereden ter keuring dient een geldig verzekeringsdocument (groene kaart) te kunnen worden voorgelegd.
Wie geen geldig verzekeringsbewijs kan voorleggen, wordt hiervoor niet afgekeurd, maar de volgende vermelding dient op keuringsbewijs geregistreerd te worden: "het voertuig beschikt niet over een geldige verzekeringskaart".
Wat met de verzekering? Als je een ongeval veroorzaakt met een auto zonder geldig keuringsbewijs, dan kan de verzekeringsmaatschappij weigeren om tussen te komen in de kosten van het ongeval. Ze kan de schade die je veroorzaakt zelfs op jou verhalen, omdat je auto niet wettelijk gekeurd is.
Algemeen. De eerste periodieke keuring heeft plaats 1 jaar na de eerste keuring. Nadien bedraagt de basisperiodiciteit tussen de opeenvolgende periodieke keuringen in principe 1 jaar.
Rood of groen keuringsbewijs
Er bestaan 2 mogelijkheden: Je kreeg een groene kaart met beperkte geldigheid (Code 3): je voertuig moet binnen de 3 maanden opnieuw naar de autokeuring. Je kreeg een rode kaart: je voertuig vertoont ernstige technische gebreken.
Wanneer krijg je de boete na verlopen APK? Wanneer de APK van jouw voertuig is verlopen krijg je eerst een waarschuwingsbrief van de RDW, deze krijg je ongeveer één maand na de vervaldatum. Twee maanden na de vervaldatum krijg je een boete van het CJIB.De kosten van deze boete zijn 169 euro.
Probeer dan nog snel in 2022 te gaan, want vanaf 1 januari 2023 kost het je aanzienlijk meer. Volgend jaar komt de indexatie inderdaad uit op 10,6%, tegenover een stijging van 4% tussen 2020 en 2021. Het nieuwe bedrag van de autokeuring bedraagt voortaan 55,70 euro.
De duur van de APK check van een auto is gemiddeld ongeveer 45 minuten. In deze tijd wordt een vast lijstje met keuringspunten door de APK keurmeester doorgenomen. Punten waarop jouw auto APK gekeurd moet worden zijn verkeersveiligheid, milieu en registratie.
Standaardtarief. Een standaardkeuring voor personenwagens kost 38,50 euro.
Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK? Als je 2 maanden na het verstrijken van je APK-datum je auto nog steeds niet hebt laten keuren, krijg je automatisch een boete van de RDW.
Bij voorkeur elektronische betalingen (Bancontact/MisterCash, Mastercard, Maestro, VISA); Contant; Mogelijkheid tot facturatie voor professionele klanten: Contacteer ons.
APK-keuring te laat? Als jouw voertuig niet op tijd is gekeurd mag het niet meer op de openbare weg komen en riskeert u een boete. De boete is € 130,- voor alle voertuigen, zowel trekkende als getrokken voertuigen.