Van minder en gezond eten, minder snoepen en meer bewegen of sporten word je slank. Over het algemeen kun je wel zeggen dat rokers minder vaak snoepen. Bij volwassen rokers, die al jarenlang roken, is de stofwisseling sneller geworden.Dat betekent dat als zij stoppen met roken hun stofwisseling trager wordt.
Als u gaat roken, versnelt uw stofwisseling. Dit heeft als gevolg dat voedsel sneller wordt verteerd. Dit is de reden dat mensen die beginnen met roken vaak afvallen. Stoppen met roken heeft juist weer het tegenovergestelde effect: de stofwisseling vertraagt, of gaat eigenlijk terug naar 'normaal'.
Het roken van een sigaret zorgt ongeveer 20 tot 30 minuten voor een verhoging van de stofwisseling met 2 tot 20%. Dit is in calorieën omgerekend 140 tot 200 calorieën per dag. Dat kun je ongeveer vergelijken met een boterham met pindakaas. Als je stopt, mis je deze energie verbranding.
Roken verhoogt je energieverbruik en remt je eetlust. Als je stopt met roken, kunnen er een aantal veranderingen in je lichaam optreden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld meer smaak krijgen van je eten. Daardoor zul je soms wat meer eten en kom je misschien enkele kilo's bij.
De nicotine in sigaretten heeft invloed op de stofwisseling. Iemand die rookt heeft een snellere stofwisseling dan iemand die niet rookt. Wanneer je geen nicotine meer binnenkrijgt, verbruikt je lichaam wat minder energie. Wanneer je evenveel blijft eten als toen je nog rookte, word je zwaarder.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
Omdat ondermeer calorierijke voeding en te weinig beweging en sport overgewicht in de hand werken, zijn gewicht, voeding en fysieke activiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roken is daarentegen de oorzaak van net iets meer dan 30% van alle kankers. Het verschil tussen roken en overgewicht is dus niet zo groot…
Rokers zijn meestal makkelijk te herkennen. Ze hebben een grauwere huid, meer rimpels en zien er ouder uit dan ze zijn. Dat komt doordat de structuur van je huid door roken wordt aangetast. Als dit niet genoeg is om een roker te identificeren kan je altijd nog naar zijn tanden of nagels kijken.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker. Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn. Deze tests kunnen nicotine, cotinine en een ander afbraakproduct genaamd anabasine opsporen. Valspositieven voor nicotine komen vaak voor bij bloedonderzoek.
Als je stopt met roken zullen kapotte longblaasjes niet herstellen. Wel zullen de 'goede' longblaasjes weer beter gaan werken. En zodra je niet meer rookt gaan er geen longblaasjes meer kapot. Vanaf het moment dat je niet meer rookt begint het herstel.
Roken vermindert de eetlust
En wanneer je stopt, neemt je hongergevoel toe. Naast het feit dat de meeste gestopte rokers aankomen door de vertraagde stofwisseling compenseren veel rokers het gebrek aan nicotine door extra te eten en meer te snoepen.
Dit lijkt twee oorzaken te hebben. In de eerste plaats leidt nicotine tot verhoging van de stofwisseling en daarmee tot een verhoging van het energieverbruik. Als je stopt met roken gestopt, neemt het energieverbruik af. In de tweede plaats komt gewichtstoename doordat mensen vaak meer gaan eten/snoepen na het stoppen.
Het antwoord is simpel: de nicotine in de tabak veroorzaakt het fenomeen roken en afvallen. Door de nicotine neemt niet alleen de eetlust af, het versnelt de stofwisseling. Hierdoor wordt alles wat men eet sneller door het lichaam verwerkt. Daarom gaan roken en afvallen hand in hand.
Daarnaast voel je je fit en gezond na het sporten en heb je veel minder behoefte aan sigaretten. Als je na het sporten erge honger hebt, drink dan voldoende en eet bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt of een stuk fruit. Zorg ervoor dat je altijd suikervrije kauwgum op zak hebt.
Na 1 dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken. Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam. Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd. Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Kans op hart- en vaatziekten bij 1 sigaret per dag
Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker. Dit, terwijl hart- en vaatziekten al relatief veel voorkomen bij niet-rokers.
Teer en nicotine zijn chemicaliën die vrijkomen in de mondholte tijdens het roken. De nicotinedeeltjes raken verstrikt tussen de tanden, tongslijmvlies en tandvlees. Ze geven bacteriën de ruimte zich te ontwikkelen, waardoor een typische 'rokersadem' ontstaat.
Doordat de trilhaartjes in de longen beschadigen, wordt het lastiger voor de longen om zichzelf te reinigen. Natuurlijk worden uw longen niet meteen zwart als u een sigaret opsteekt. Hoe snel dit proces gaat is afhankelijk van het aantal jaren dat u al rookt en de hoeveelheid die u rookt.
Stress zorgt voor aantasting van de hersencellen, het versnelt het tempo waarin telomeren worden verkort (wat een belangrijke maatstaf is voor biologische veroudering) zelfs meer dan roken en overgewicht.
Hamburger is dodelijker dan sigaret: junkfood maakt 11 miljoen doden per jaar. Koken & etenIn 2017 stierven wereldwijd 10,9 miljoen mensen door junkfood en andere ongezonde voeding. Een ongezonde dieet eist meer doden dan tabak, blijkt uit een van de meest uitgebreide studies naar gezondheidseffecten ooit.
"Er zijn in Nederland ongeveer 3 miljoen rokers. Van die 3 miljoen rokers zal twee derde zijn pensioen niet halen door het roken", zegt De Kanter.