Zorg dat er in het bovenste pannetje geen water kan komen, hierdoor kan de chocolade namelijk gaan klonteren. Roer de chocolade tijdens het smelten door met een spatel, totdat de chocolade een mooie gladde textuur heeft. Deze methode is ideaal voor het maken van mousse of het decoreren van taarten.
Vul een pan voor een deel met water en zet deze op een zacht vuurtje. Als het water kookt, doe je de chocolade in een hittebestendige schaal of kom. Plaatst deze boven de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen en dat de schaal niet in aanraking komt met het water.
Neem een vel bakpapier waarop je het glas of kommetje met chocola of candy melts leeg giet. Met een spatel smeer ik het uit tot een redelijk dunne laag zodat het snel uithardt. Eenmaal uitgehard snij je het met een mes in blokjes en kun je ze prima bewaren tot je ze de volgende keer weer nodig hebt.
Als eerst giet je tweederde van de gesmolten chocolade op de ondergrond.Strijk dan met behulp van het paletmes de chocolade uit en houdt deze continue in beweging. Rudolph van Veen: 'Het is belangrijk dat de chocolade goed in beweging blijft, want zo maak je de kristallen in de chocolade stabiel.
Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen. En wanneer je de temperatuur laat stijgen, kan de chocolade schiften. Vergelijk het met mayonaise maken: als de verschillende ingrediënten niet op de ideale temperatuur zijn, pakt hij niet. En dat is voor chocolade net zo.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
Giet kokend water in een pannetje, zet het vuur laag. Zet hier hittebestendige kom op de pan. Hak de chocolade in stukken en verdeel dit in de kom. Roer de chocolade door zodat het gelijkmatig smelt en niet verbrandt.
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten. Wil je je chocolade kleuren, dan kun je hiervoor wel het beste witte chocolade gebruiken.
De kooktemperatuur van water is 100°C.Dat betekent dat de chocolade in de kom nooit warmer dan 100°C zal worden. Dit gaat op voor alles wat je au bain-marie smelt. Witte chocolade smelten vergt iets meer aandacht dan melk of pure chocolade.
Voeg beetje bij beetje de melk of de room toe en proef tussendoor of het nog goed smaakt. Een nadeel van het toevoegen van room, boter of melk is dat de chocolade minder goed hard wordt bij het afkoelen.
Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
Het beste kun je de magnetronbestendige kom met stukjes chocolade op medium hoogte in de magnetron zetten, elke keer maar voor 20 tot 30 seconden. Dan even checken, doorroeren en weer verder, totdat de chocolade mooi gesmolten is.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Beste is om chocolade op een koele plek te bewaren en dus niet in de ijskast of bij een warmtebron. Bij extreem warm weer is het handig om de chocolade in de ijskast te bewaren, mits het luchtdicht verpakt is.
Onder massieve chocolade verstaan we tabletten, chocoladeletters en repen, maar ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Hoe minder toevoegingen (lees andere ingrediënten) er in chocola zitten, hoe langer je deze kunt bewaren.
Chocolade
Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18 graden.
Melk chocolade en pure chocolade kun je ook smelten in de magnetron. Snijd een chocoladereep in stukjes of gebruik chocoladedruppels. Je moet er tijdens het smelten wel bij blijven!
chocoladekrullen en -figuurtjes
Maar je kunt ook een werkvlak met dik plastic bedekken en het daarover uitgieten. Spreidt de chocolade met een spatel of pannenkoekmes dun en gelijkmatig uit en laat afkoelen. Nu kun je bijv. met een groot koksmes krullen schrapen van de chocolade.
Iedere kristalsoort vormt zich bij een andere temperatuur en daarom is tempereren belangrijk! Door de chocolade te verwarmen en weer af te laten koelen, verdwijnen de andere kristallen en blijft de juiste over. De gesmolten chocolade moet precies warm genoeg zijn om die ene kristalsoort zijn werk te laten doen.
Goed getempereerde chocolade kun je lang bewaren en altijd weer opnieuw gebruiken.
De juiste temperatuur
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking.