Vanzelfsprekend zul je dan ook geen recepten met kogelvis op onze site vinden. Naast zalm en tonijn is makreel ook heel populair in Japan. Hier wordt makreel vaak genegeerd als het op de menukaart staat bij een sushi-restaurant, en dat is eeuwig zonde. Deze lekkere, vette, vis heeft veel smaak en is erg veelzijdig.
Zoek dan van te voren goed uit bij welk restaurant je dit gaat doen en neem een goed gevulde portemonnee mee, één portie kogelvis sashimi kan al snel meer dan €200,- kosten.
De kogelvis is een delicatesse die in vele landen verboden is. Het eten van fugu – de Japanse benaming voor de vis – is namelijk als Russische roulette; een verkeerd bereid exemplaar leidt tot de dood en een tegengif is er niet. Toch is het de kogelvis die een foodtrend lijkt te worden in China.
Voor een maaltje kogelvis wordt grif een paar honderd gulden neergeteld. Omdat het zo lekker is. Kenners vergelijken de smaak van kogelvis met een Japanse schildering: delicaat, subtiel, onbestemd en zo zacht als zijde. Behalve als delicatesse geldt de kogelvis ook als toetssteen voor moed.
Giftig. De meeste kogelvissoorten hebben gifstoffen in hun huid en andere delen van hun lichaam om te voorkomen dat ze door andere dieren worden opgegeten. Je kunt ze daarom ook beter niet aanraken. Voor mensen zijn ze ook niet eetbaar.
Een kogelvis, ook wel ballonvis genoemd, blaast zichzelf op als hij in gevaar verkeert. Hij slikt dan veel water in, waardoor zijn lijf bol komt te staan. Zo lijkt hij groter voor vijanden. Kogelvis (Tetraodontidae) is de verzamelnaam voor een familie van beenvissen.
De vis bevat het gif tetrodotoxine, dat 275 maal zo giftig is als kaliumcyanide. Dit zit in de eierstokken, lever, galblaas en darmen van de kogelvis. De kok verwijdert deze organen en serveert alleen de niet-giftige delen, die als een ware delicatesse gelden.
Een kogelvis koop je vanaf 30 euro tot 50 euro per vis, afhankelijk van de soort.
Kweekvissen in Nederland
Nederland kweekt paling, meerval, claresse, forel, tilapia, snoekbaars, tarbot, garnaal, steur en yellowtail kingfish. De vissen leven in gesloten systemen. Dit zijn enorme tanks met een enorm aantal vissen. Er is nauwelijks ruimte om te zwemmen.
Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi. En wat dacht je van tonijn uit blik? Dat komt in zoveel gerechten van pas! Laat je verrassen door deze veelzijdige vis.
Vis kan ook rauw worden gegeten, zoals in sushi. Het is dan wel belangrijk dat hij goed vers is. Bij hele vis is het belangrijk de ingewanden te verwijderen. Meestal kun je de vis ook laten schoonmaken door de verkoper.
Kies erg verse kweekzalm – wilde zalm kan parasieten bevatten en kan dus beter niet rauw gegeten worden. Eventueel kunt u ook voor gerookte zalm kiezen. Norivellen. De klassieke vellen zeewier om de rijst en vulling van de sushi bij elkaar te houden.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Gezondheid en levensverwachting van kogelvissen
Het voeren van slakken is onmisbaar bij het houden van kogelvissen, anders beginnen ze aan de vinnen van andere vissen om hun tanden bij te werken. Als je goed voor je kogelvissen zorgt kunnen deze behoorlijk oud worden. Ze kunnen wel 20 jaar worden!
Je kan de Dwerg kogelvis vinden Midden in het aquarium. De Dwerg kogelvis komt uit Azië komt uit de Tetraodontidae familie. Deze vis zwemt graag in een aquarium van 60 cm of groter. Deze vis eet graag Diepvriesvoer, Levend voer en zwemt graag in een temperatuur van 22 - 27 graden met een ph-waarde van 6.0 - 7.0.
Daarom is er ook maar 1 persoon voor wie het verboden is de vis te eten: de Japanse keizer!!! Volgens bronnen smaakt fugu een beetje flauw. Dus bij het eten gaat het misschien meer om de kick, dan de smaak.
Wie het gif van de kogelvis toch binnenkrijgt, wordt gevoelloos rond de mond en raakt daarna verlamd. De meeste getroffenen overlijden, omdat ook hart en longen ermee stoppen. Een tegengif voor de werkzame stof in het gif, tetrodotoxine, bestaat niet.
Echte zoetwater kogelvissen zoals de dwerg kogelvis (C. travancoricus), kunnen in de grotere aquaria redelijk goed met bijvissen worden gehouden. Maar ook deze zullen een hapje willen nemen uit tankgenootjes. Regelmatig is te lezen/horen dat alle kogelvissen brakwater vissen zijn.
Als je barracuda eet kan het zijn dat je gedeeltelijk kannibalisme bedrijft, ik raad dan ook aan de inhoud van het spijsverteringskanaal van de barracuda niet te verorberen of in de soep te gooien. De kans dat je mensenvlees via de barracuda binnenkrijgt is echter vrij klein, gelukkig.
Re: Hoeveel eten dwergjes
Met dwergjes kan je het beste kleiner voedsel geven. Hier vallen onder rode muggenlarven, witte muggenlarven, zwartemuggenlarven, artemia, tubifex en natuurlijk kleine slakjes. Kleine garnalen (levend) of 1 grote kan je ook geven. De grote zal dan in stukjes op gaan.
Kogelvissen variëren in grootte. De volwassen Tetraodon mbu heeft een lengte van 60 cm, maar er bestaan ook dwergsoorten van het geslacht Carinotetraodon of Tetraodon, die niet groter worden dan 6 cm. De meeste worden gemiddeld niet meer dan 30 cm.
Guppen en tetra's is geen doen. Guppen kweken teveel waardoor de jonkies per direct opgegeten zullen worden, wat niet goed is voor het dwergje. Vis is te vet voedsel voor een kogelvis. Niet doen dus.
De kogelvis is erg giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. De vis ontleent dit vergif aan een symbiotische bacterie en accumuleert het in een aantal organen en in de huid. Om die reden is de handel in en het serveren van kogelvis in Nederland bij de wet verboden.
Als levend voer kan je ze slakjes, jonge garnaaltjes, rode muggenlarven, witte muggenlarven, tubifex, watervlooien en artemia geven. Probeer ze genoeg afwisselend te voeren. Slak soorten: Poelslakken, posthoornslakken, kleine appelslakjes, ect.