Merels zijn dol op fruit. Vooral in het najaar en de winter gaan ze op zoek naar bessen en (afgevallen) fruit. Merels zoeken hun voedsel vaak op de grond, op een kort gemaaid gazon of tussen afgevallen bladeren. Gooi wat gedeukte appels of peren op een open plek in je tuin, in de buurt van struiken of een haag.
Merels zijn gek op alle soorten bessen, dus ook de lijsterbes.
Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix. Voerplaats: een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.
Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Fruit: geef geen kleine stukjes, daar kunnen vogels zich in verslikken. Laat vogels zelf pikken van een halve peer, banaan, appel of druif.
Brood bevat weinig voedingsstoffen
Vogels hebben voeding nodig die rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen, en brood levert daar niet genoeg van. Wanneer vogels te veel brood eten, krijgen ze niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven en kunnen ze ziek worden.
Voer op verschillende plekken
Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Strooi daarom voer op de grond en voedertafel, maar hang bijvoorbeeld ook een voedersilo en vetbollen op. Voor schuwe vogels, zoals heggenmus en de winterkoning strooi je wat voer onder struiken.
Groente. Voorbeelden van geschikte groente voor vogels zijn: Wortel, broccoli, spruitjes, andijvie, sla (niet te veel om waterige ontslasting te voorkomen), komkommer, boerenkool, prei, witlof.
Dit mogen vogels wel eten:
Ongebrande en ongezouten noten. Zaden. Insecten. Broodkruimels en havermout (met mate).
isolerend. Vinkjes, roodborstjes en merels zoeken dicht struikgewas op, liefst een paar meter boven de grond, of vinden een plek in coniferen of in de klimop tegen een muur. Mezen, winterkoninkjes en boomklevers slapen in een holletje in een boom of in nestkastjes.
Duindoorn (Hippophae rhamnoides): geel oranje bessen die worden gesmaakt door goudvink, appelvink, groenling en lijsters. Rode kornoelje (Cornus sanguinea): rode vruchten zijn aantrekkelijk voor de merel, zanglijster en houtduif. Ook alle bestuivers en vlinders vinden hun weg naar de bloemen.
Vol rust kon hij voor je Mezen kunnen waarschijnlijk het tamst worden. Zo tam dat ze op je komen zitten en uit je hand eten. Vederlicht landen ze met hun koude voetjes op je hand om snel wat weg te pikken. Mussen doen dat anders, die zakken door hun pootjes zodat hun warme buikje tegen je hand rust.
Slapen waar je leeft
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam.
De merel is eigenlijk een bosvogel. In Nederland komt de merel ook voor in parken en tuinen. Merels zoeken hun voedsel vooral met hun ogen en oren. Ze kunnen niet goed ruiken.
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.
Paprika is supergezond, zit vol van vitaminen A en C. dat draagt bij tot een goede weerstand. Bovenop geeft zoete rode paprikapoeder een aangename tint (kleur) aan je vogels op een natuurlijk manier door de betacaroteen inhoud.
Merels komen af op appels of peren en eten 's winters ook krenten en broodkruimels. Roodborstjes zijn gek op ongekookte havermout, zaden, meelwormen en rozijnen. Mussen zullen een handje zonnebloempitten niet onberoerd laten.
Daarnaast zijn de huiszwaluwen heel nuttig voor de bestrijding van muggen in jouw buurt, omdat dit hun favoriete eten is. Ze vangen de muggen en allerlei andere insecten in volle vlucht boven water. De huiszwaluw heeft een blauwe kop en blauwe schouders.
Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood. Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voeder je best als geheel en niet in kleine stukjes. Kijk naar de kwaliteit van je vogelvoer, dat kan hard verschillen.
Wat je vogels het beste kunt voeren, verschilt per jaargetijde. Zo hebben vogels in het voorjaar en in de zomer vooral behoefte aan eiwitrijk voedsel, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In het najaar en de winter hebben ze juist meer baat bij vitamines en vetrijk voedsel, zoals bessen, noten, pinda's en vetbollen.
Jonge merels
Omdat ze de vliegkunst niet goed beheersen, verstoppen ze zich op de grond. De ouders blijven ze in die periode voeren. Mocht u jonge bevederde merels op een open plek vinden met een kat op de loer, dan kunt u hen het beste naar een beschutte plek in de buurt brengen.
Avocado. Veel vogelsoorten, waaronder papegaaiachtige en parkieten, kunnen na het innemen van een kleine hoeveelheid avocado al sterven. Zowel het pikken aan de pit als het pikken aan het vruchtvlees kan al fatale gevolgen hebben.
Als je droge ongekookte rijst voert aan de vogels gaan ze dood. U mag beslist geen ongekookte rijst voeren aan vogels (en volgens mij ook niet aan andere dieren). Dit omdat de rijst zal gaan opzetten/wellen in de maag van de vogel, de vogel zal hierdoor sterven... Rijst kunt u onbeperkt bewaren mits dit droog gebeurt.