Het blauwe licht verspreidt zich zo over de hele atmosfeer. Doordat het blauwe licht de aarde van alle kanten bereikt, zien wij de hemel als blauw. In het heelal zijn er geen gasmoleculen en wordt 't licht niet verstrooid. Daarom zien astronauten in de ruimte een zwarte hemel met 'n witte zon.
Een blauwe lucht, de blauwe kleur van het hemelgewelf, wordt veroorzaakt door Rayleighverstrooiing van zonlicht gecombineerd met andere vormen van verstrooiing die een meer of minder witte kleur veroorzaken. Wat we zien is een verzameling strooilicht uit alle lagen van de atmosfeer met als achtergrond de zwarte ruimte.
Dit betekent dat, wanneer we naar de lucht kijken, het verstrooide blauwe licht ons oog bereikt uit zowat alle mogelijke richtingen, terwijl dat voor het rode licht veel minder het geval is. Daarom lijkt de lucht blauw.
De manier waarop we de lucht zien, wordt veroorzaakt door het fenomeen van Rayleigh-verstrooiing, dat stelt dat korte golflengten, verantwoordelijk voor de blauwe kleur, veel sterker worden verstrooid dan lange golflengten.
Als de zon hoog aan de horizon staat, wordt dit blauwe licht in alle richtingen verstrooid, waardoor de hemel zijn blauwe kleur krijgt, waar we ook kijken. Dit fenomeen, dat "Rayleigh verstrooiing" wordt genoemd, is het dominante fenomeen dat de blauwe kleur van de lucht bepaalt.
Het heelal is zwart, omdat het leeg is en dus kleurloos. Materie heeft wel een kleur vanwege de manier waarop het verschillende kleuren (zon)licht absorbeert, reflecteert of verstrooit. Bij afwezigheid van materie is er dus geen reflectie of verstrooiing en dus zie je zwart, wat de afwezigheid van het licht aangeeft.
een diepblauwe zoals die van hemel op een heledere dag hebbend.
's Nachts is er geen zonlicht dat de moleculen kunnen verstrooien, dus dan is de lucht zwart.
Die storm brengt windstoten, felle regen en onweer met zich mee. Volgens wetenschappers kan de lucht heel soms groen worden als er veel regenwater in de wolken zit. Dan schijnt er blauw licht door de wolken en dat blauwe licht mengt dan met rood licht van de zon. En dan kleurt de lucht dus groen.
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
In tegenstelling tot onze blauwe lucht, ziet de atmosfeer van Mars er veelal pastelrood uit, met soms roze en roodbruine tinten. Deze kleuren zijn te wijten aan fijn stof, opgejaagd vanop het woestijnachtige oppervlak door krachtige windstormen.
Wanneer de zon net aan de horizon verschijnt of er net boven staat, dan wordt het blauw licht als eerste gefilterd. Al snel wordt ook het rode licht gefilterd. Als de rode variant extra sterk is tijdens een zonsopkomst, kan het zijn dat de twee kleuren blenden tot een paarse gloed.
Zonder wolken, vocht en vervuiling geeft de Rayleighatmosfeer een theoretische limiet voor de blauwheid van de atmosfeer. In de werkelijke atmosfeer worden de kleuren van het zonlicht gelijkmatiger verstrooid en is de hemel minder blauw en bleker van kleur.
Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur. Een blauwe kleurstof die in planten voorkomt is anthocyanine. Dit kleurt bijvoorbeeld blauwe bosbessen blauw, maar dit pigment komt niet bij zoogdieren voor.
Blauw wordt gezien als een stabiele en meest favoriete kleur. Het geeft je een veilig en zeker gevoel, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam kalmerende chemicaliën aanmaakt. Blauw kan ook emoties van spiritualiteit met zich meebrengen. Aan de andere kant kan te veel blauw je een 'blauw' gevoel geven: koud en eenzaam.
De kleur van de lucht en van de zee. Blauw is een kalmerende kleur en wordt geassocieerd met rust en vrede. Het wordt in verband gebracht met intelligentie, stabiliteit & waarheid. Blauw is de kleur van duidelijke communicatie, loyaliteit, vertrouwen, wijsheid & (spirituele) wilskracht.
Het onweert vaker 's middags of 's avonds. "Dat komt doordat de lucht gedurende de dag vaak opwarmt en het 's ochtends nog niet warm genoeg is om onweer te veroorzaken", zegt de woordvoerder van Weerplaza. Als het 's nachts onweert komt dat vaak doordat onweersbuien overwaaien uit buurlanden als België en Frankrijk.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water.Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren. Fietsen.
Voorzorgsmaatregelen in huis tegen onweer
Sluit ramen en deuren. Blijf weg van de ramen (Het licht van de bliksem is bijzonder fel en een nabije inslag kan u verblinden.) Blijf uit de buurt van stromend water in de woning. Ga zeker niet douchen.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Blauwachtig licht: dit zijn kleuren als universeel wit en daglicht wit, die ons feitelijk wakker weten te houden en dus ons slaapritme verstoren. Roodachtig licht zoals warm wit brengt ons in een ontspannen staat.
De hoeveelheid waterdruppeltjes, ijskristallen en stofdeeltjes in de lucht bepalen hoe sterk het zonlicht verstrooid wordt. Is de lucht droog, kraakhelder en schoon dan zie je vaak alleen rondom de zon een geel-oranje of oranje-rode gloed.
RAL 5015 is een hemelse kleur, zoals de naam al zegt, Hemelsblauw. Het is zeker geen lichtblauwe tint, maar ook niet super donker. Met RAL 5015 muurverf of plafondverf laat jij je woonkamer, kinderkamer of slaapkamer stralen, zo blauw als de hemel. Het is een energieke kleur die jouw interieur een boost geeft.
Wetenschappers zijn er eindelijk in geslaagd om de kleur van onze Melkweg vast te stellen. En wat blijkt? Onze Melkweg is wit. Een hele pure vorm van wit.
Maar de Melkweg is niet alleen, er zijn nog honderden miljarden andere sterrenstelsels. Dit alles samen noem je het universum. Het beroemde filmpje 'Powers of Ten' laat goed zien hoe groot het heelal eigenlijk is. Onze Melkweg is een spiraalvormig stelsel, vol gas, stof en sterren.