Het voeren van suikerwater kan zelfs schadelijk zijn voor de beestjes, omdat de bijen het best uit natuurlijke nectarbronnen kunnen drinken volgens James C. Nieh, professor ecology, behavior and evolution aan UC San Diego. Je kunt de bijen het beste trakteren op vers water en inheemse bloemen.
Suikerwater wordt aan bijen gegeven om ze de benodigde brandstoffen te voeren. Aan bijenvolken in bijenkasten wordt het suikerwater meestal in een voerbak aan de bijen aangeboden, maar het kan bijvoorbeeld ook in een omgekeerd jampotje waarbij er in het deksel een paar gaatje zitten.
Re: Hoe suikerwater aanmaken
3 kilo suiker in een pan. Het gekookte water erop. Roeren tot alle suiker opgelost is. Even laten staan, en eventueel nog een keer roeren als er toch nog wat suiker op de bodem is neergestreken.
Jerrycan Invertbee van 14 kg (suikerwater)
€ 14,99. Op voorraad en direct leverbaar. Invertsuiker in een jerrycan met een inhoud van 14 kg (10,2 L). Invertbee is de beste siroopvoeding voor de bijen door het relatief hoge fructose gehalte van 36%.
Voor het inwinteren wordt een verhouding van 3:2 (3 kg suiker op 2 liter water) aanbevolen. Als je eind juli / begin augustus begint met inwinteren dan kunnen de bijen vanwege de temperatuur nog gemakkelijk grotere hoeveelheden tegelijkertijd verwerken.
Het is mogelijk – niet wenselijk – om de bijen te voederen met droge suiker. De bijen 'verspillen veel kristallen en moeten over water beschikken om de suiker te kunnen oplossen. Als de weeromstandigheden slecht zijn, is dat niet het geval.
De optimale oplossing is 3 kg suiker op 2 liter water, dat lost prima op. Deze verhouding resulteert dus in 3 kg plus 20% water, dus ongeveer 3,6 kg wintervoer. 10 Kg suiker resulteert dus in ongeveer 12 kg wintervoer.
Je kan suikerwater in de koelkast makkelijk een aantal weken bewaren.
Bijen hebben niet alleen voeding nodig in de vorm van nectar, maar ze hebben ook water nodig, zowel voor henzelf als voor de larven. En met de droge zomers van de afgelopen jaren kan het voorkomen dat ze moeilijk aan water kunnen komen.
Ze bestuiven bijna een derde van ons voedsel, denk maar aan appels, tomaten, aardbeien, courgettes, paprika's enzovoort. Ook vogels en andere dieren profiteren ervan mee, want ze eten de zaden en bessen ervan op.
Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.
' Wat volgens hem helemaal geen goed idee is: bijen honing geven. 'Daar kunnen ze ziek van worden. Er kan in de honing iets zitten waar mensen niet gevoelig voor zijn, maar hommels wel', aldus de bijendeskundige.
Nectar: volwassen bijen
Volwassen bijen hebben vooral suikers nodig als brandstof om in beweging te kunnen blijven. Zowel vrouwtjes- als mannetjesbijen drinken daarom nectar. Ze zijn meestal niet zo kieskeurig in de bloemen die ze hiervoor bezoeken.
Ja honing is het voedsel van de bijen maar dat neemt niet weg dat wij hier goed van mee kunnen en mogen genieten. Bijen halen in de regel twee zaken van bloemen. Het eerste is stuifmeel dit wordt veel gebruikt als voeding voor de jonge bijen, het tweede wat bijen van de bloemen halen is nectar.
Reacties. Ja bijen drinken water. Alles wat leeft drinkt water.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel. Oregano bevat de meeste stuifmeel en nectar.
Gebruik bittere amandelolie. Bittere amandelolie, of het hoofdbestanddeel benzaldehyde, kan gebruikt worden om bijen mee te weren. Giet een kleine hoeveelheid op een doek en bewaar deze op een warme, winderige plek buitenshuis waar het snel zal verdampen.
Water voor bijen
Zoals alle levende wezens op aarde hebben bijen water nodig om te overleven. Bijen verbruiken water voor zichzelf en voor hun kolonie. In tegenstelling tot nectar en stuifmeel slaan ze water niet op in hun bijenwoning. Ze halen en drinken water wanneer ze het nodig hebben.
Mocht je nu vaak cocktails maken, dan heb je suikerwater nodig. Nu kun je dit in de supermarkt of bij de slijterij kopen.
Suikersiroop kan je tegenwoordig overal kopen. Maar het is eenvoudig om zelf te maken. De tijdsinvestering is klein, het kostprijsverschil is groot en de houdbaarheid is lang. Als je andere cocktailgeheimen wil achterhalen, dan boek je best een cocktailworkshop.
Suikerwater bewaar je het best in de koelkast. Je kan de kristalsuiker ook vervangen door rietsuiker, dan krijg je een amberkleurige siroop.
Daarom is een snelle noodvoedering met invertsuiker in de winter te prefereren boven suikerdeeg. Aan het eind van de winter (maart) kun je - indien nodig - wel met een pak suikerdeeg op het voergat de bijen door de winter helpen. Echter het bijplaatsen van kant-en-klare voerramen is verreweg de beste oplossing!
Sommigen vliegen naar het warme zuiden, anderen overwinteren als ei of als larve. Ook zijn er insecten, waaronder bijen, die overwinteren als volwassen insect. Ze trekken zich terug in dicht struikgewas, in holtes van bomen of in holletjes onder de grond.
Energiebehoefte van een wintertros uitgerekend
Voor een tros van 10.000 bijen betekent dat bij 3°C 26 gram/dag, 780 gram per maand, en 4,7 kg voor een winter van zes maanden. Bij de hoge temperatuur (13,5°C) 60 gram/dag, 1800 gram/maand en 10,8 kg/winter.