De Belgische grondwet stelt “Alle machten gaan uit van de Natie” (art.33). Volgens de Raad van State, evenals de meeste grondwetspecialisten, zou deze formulering verwijzen naar het begrip van nationale soevereiniteit, waarbij de soevereiniteit bij de gehele en ondeelbare natie berust.
Een soevereine staat is een staat met een duidelijk aangeduid territorium waarover die staat zowel intern als extern soevereiniteit uitoefent. Verder heeft een soevereine staat een permanente bevolking en een overheid en is hij onafhankelijk van andere staten of landen.
Na de val van Napoleon keert Willem Frederik Prins van Oranje en Nassau, de zoon van Willem V, terug naar Nederland. Hij wordt uitgeroepen tot Soeverein Vorst der Verenigde Nederlanden en op 30 maart 1814 ingehuldigd. Op 16 maart 1815 aanvaardt hij het oppergezag over alle Nederlanden en de koninklijke waardigheid.
Een staat is soeverein wanneer hij binnen zijn grondgebied het hoogste gezag voert. Wanneer bijvoorbeeld een andere staat of een bepaalde groepering machtiger is dan de staat, wordt deze staat gezien als niet (geheel) soeverein. Bepaalde taken kunnen daarom alleen door een centrale overheid worden uitgevoerd.
In Nederland is het principe van volkssoevereiniteit niet vastgelegd. De Nederlandse koning regeert volgens de afkondigingsformulieren van Nederlandse wetten 'bij de gratie Gods'.
De eerste stap richting soevereiniteit is de staat vriendelijk verzoeken of ze je gegevens voor zichzelf willen houden. Dat doe je door een geheimcode 7 aan te vragen in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens.
In het internationaal recht is soevereiniteit een belangrijk concept, omdat het gaat om het respect voor elkaars grenzen en het recht om gezag uit te oefenen binnen de grenzen van een nationale staat, het zelfbeschikkingsrecht.
Mensen die het geloof in externe autoriteit hebben losgelaten en beseffen dat er alleen maar interne autoriteit kan zijn en dat zij dus verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven worden ook wel soevereine mensen genoemd. Mensen die heerser zijn over zichzelf, ook wel zelfeigenaarsschap genoemd.
Voorbeelden hiervan zijn Abchazië, Taiwan, Kosovo, de Turkse Republiek van Noord-Cyprus en Zuid-Ossetië. Daarnaast vindt ook precies het omgekeerde plaats; een land is deels erkend maar heeft geen totale controle over het grondgebied, zoals de Westelijke Sahara en Palestina.
Een diplomatieke definitie luidt als volgt: de 'bevoegdheid van de staat om zelf zijn eigen rechtsorde en bestuursvorm in te stellen, zonder rekening te moeten houden met andere instellingen (interne soevereiniteit); de bevoegdheid van de staat om zelf, maar wel in overeenstemming met het internationale verdragsrecht, ...
majesteitsschennis = staatsrecht: belediging van de soeverein (koning, vorst). ... Soevereiniteit = soeverein is volledig onafhankelijk van anderen; niemand is gerechtigd aan de soeverein orders te geven.
Autonoom zijn betekent in feite niets anders dan zelfstandig en onafhankelijk kunnen leven. Dit klinkt simpel, maar in de praktijk ligt het vaak lastiger. Het betekent namelijk dat je zoveel mogelijk je eigen keuzes maakt los van je omgeving.
De periode november 1813-juni 1815 is als een overgangsperiode te beschouwen na de tijd waarin Nederland was ingelijfd bij Frankrijk (1810-1813). Erfprins Willem, de zoon van de vroegere stadhouder Willem V, treedt op als staatshoofd (soeverein vorst) en laat een Grondwet ontwerpen.
alleenrecht, autonomie, onafhankelijkheid, ongebondenheid, soevereiniteit, speelruimte, vrijdom, zelfstandigheid.
De monetaire unie is de situatie waarin twee of meer landen dezelfde munteenheid delen. De monetaire unie wordt beschouwd als bijna de laatste fase van economische integratie, met een mate van coördinatie die minder is dan die van een economische unie.
Een staat is een land met een eigen onafhankelijk bestuur, en met een hiërarchische, politieke organisatie die gezag uitoefent over de plaatselijke bevolking.
Volksrepubliek China niet erkend door de 13 VN-leden en Vaticaanstad die de Republiek China (Taiwan) erkennen. Cyprus niet erkend door Turkije.
Taiwan heeft een parlement, verkiezingen, een leger, een eigen munteenheid en Taiwanese paspoorten. China vindt dat Taiwan bij China hoort en de Verenigde Naties erkennen om die reden Taiwan ook niet als land.
Taiwan is een de facto onafhankelijke staat die door China wordt beschouwd als een afvallige provincie. Landen die diplomatieke banden hebben met China, mogen die van China niet hebben met Taiwan. Onder meer Nederland heeft Taiwan nooit officieel erkend als soevereine staat.
Uitleg hoofdlettergebruik bij namen
Een eigennaam is de officiële naam waarmee je verwijst naar een uniek iets of iemand. Eigennamen schrijf je met een hoofdletter.
Het begrip suzereiniteit is voor het eerst in de bronnen traceerbaar in 1470. Het betekende toen 'hoge vorst' of 'hoge heerser', meer niet. De term is een samenstelling van het Franse woord 'sus' (boven, erboven) en het Latijnse begrip 'regnum': gezag, heerschappij, macht.
Het soevereiniteitsbeginsel is overal ter wereld een belangrijke en veelzijdige principe. Daarmee wordt aangegeven, dat nationale grenzen dienen te worden gerespecteerd.
Bij de wet van de Unie, een akkoord met Denemarken d.d. 1 december 1918, wordt IJsland erkend als een volledig soevereine staat, verenigd met Denemarken op grond van een gemeenschappelijke koning.
De letterlijke betekenis van supranationaal is boven ('supra') de staat ('nationaal'). Het gaat om alle afspraken en regels die internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, Wereldhandelsorganisatie of de Europese Unie kunnen maken en waaraan de landen die lid zijn, zich moeten houden.