Instant spatel: de gevelspatel is geschikt voor gebruik en kan zonder toevoeging van water of andere materialen worden gebruikt. Voor het aanbrengen van de vulspatel moet de ondergrond dragend, schoon, droog, stof- en vetvrij zijn.
De uithardingstijd van Knauf Fix & Finish bedraagt ongeveer 60 minuten. Knauf Fix & Finish is eenvoudig aan te maken, soepel te verwerken en heeft een hoge lijmkracht. Je dient deze dunpleister handmatig aan te brengen in één laag van minimaal 2mm op normaal zuigende ondergronden.
Fix & Finish van Knauf is speciaal ontworpen voor het aanbrengen van een dunne (max 2 mm) pleisterlaag op niet dragende scheidingswanden. Dankzij de eigenschappen kan de pleister op sterk zuigende ondergronden aangebracht worden, zonder dat deze eerst voorgestreken moeten worden.
Afwerken van de muur
Heeft u Rotband, Goldband of Fix & Finish gebruikt, dan verkrijgt u het gewenste gladde pleisterwerk door het doorgeschuurde oppervlak glad te strijken met een pleisterspaan.
25 kg Knauf Fix & Finish rustig in circa 18 liter schoon leidingwater strooien (circa 0,7 liter per kg). Enkele minuten laten drinken en zonder verdere toevoegingen tot een klontvrije massa mixen.
Roodband is niet geschikt voor buiten.
Fix & Finish is een dunpleister die geschikt is voor alle steenachtige ondergronden. Deze kun je ook als blokkenlijm voor cellenbeton en kalkzandsteen gebruiken.
Een buitenmuur laten stucen van een huis kan zowel met een cement als met een kalkmortel gedaan worden. Hoewel vroeger vaak zandcement werd gebruikt zijn de cementgebonden materialen een stuk lichter in gewicht geworden. De standaard kleuren voor het stucen van gevels zijn vaak wit of grijs.
Goudband is voor laagdiktes vanaf 10mm, roodband vanaf 5mm. Er zijn nog meer stucmiddelen, bv. voor dunnere lagen. MP75 is eigenlijk voor machinale verwerking, al wordt het ook wel handmatig opgebracht.
Knauf MP75 is het meest gebruikte gips soort door stukadoren. Dit materiaal is een machinepleister voor verwerking in één laag met een gips spuitmachine. Met Knauf MP75 krijg je een mooi glad eindresultaat vanwege de kleine vulstoffen. Goldband is een gipspleister dat handmatig verwerkt wordt.
De verwerkingseigenschappen van Fix & Finish® 10 kg zijn tot 4 maanden na productiedatum (zie verpakking) gegarandeerd. Van Fix & Finish® 25 kg zijn verwerkingseigenschappen tot 8 maanden na productie datum gegarandeerd.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Rotband: gegarandeerde laagdikte vanaf 5 mm
Frans legt uit waarom: “Gips heeft water nodig om zijn kristalvorming, en dus hechting, te realiseren. In Rotband zit een watervasthouder waardoor het gips het water langer vasthoudt en 5 mm laagdikte voldoende is om een goede hechting aan de ondergrond te kunnen garanderen.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Het vochtpercentage in het stucwerk mag niet meer bedragen dan 2%.
Gemiddeld wordt Knauf MP75 aangebracht met een laagdikte van 10 mm, minimaal 5 mm. Wil je een laagdikte aanbrengen van meer dan 25 mm? Breng dan de pleister aan in 2 lagen. De eerste pleisterlaag kun je horizontaal opkammen met een gipskam voor de binding.
Schuurwerk en gaten vullen
Frans: “Geelband is een hechtschuurgips voor zuigende ruwe minerale ondergronden, dit smeer je vanaf 5 mm. Schuurband is een handschuurgips geschikt vanaf een laagdikte vanaf 1 cm. Als je deze gipsen hebt afgewerkt hoef je er niets meer aan te doen.
Stuc voor buiten moet waterdicht en vorstbestendig zijn. Plus sterk natuurlijk, zodat je niet bij de eerste de beste rondzwiepende tak een barst in het stucwerk krijgt. Voor buiten is daarom cementgedragen stuc nodig, ook wel cementmortel of vijvermortel genoemd.
Omdat de stuclaag bestand moet zijn tegen de weersinvloeden, met name regen, gebruiken wij voor buiten stucwerk altijd kalk cement gebonden specie ook wel cementmortel genoemd. Dit is materiaal is namelijk bestand tegen water, dat is ook de reden dat het aangeraden wordt wanneer de badkamer gestuct wordt.
Wanneer je een bakstenen buiten muur wilt stucen is het handig om deze eerst te repareren. Haal losse stukken baksteen eruit en vul deze op, repareer de scheuren in de muur, waardoor de muur weer heel is. Na het drogen van de voegen maak je de muur helemaal stofvrij en schoon met een harde stoffer.
Roodband is echter glad pleisterwerk, en geelband is fijn schuurwerk. Door beiden zit "lijm" verwerkt, om bv direct over beton te gaan.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.