Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt. Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat.
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in (khorasan)tarwe, spelt, rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals couscous, bulgur en griesmeel. Daarom moeten deze granen vermeden worden.
Kies bijvoorbeeld voor de glutenvrije varianten van volkorenpasta, volkoren basmati- en pandanrijst, zilvervliesrijst, volkorenrijstpapier, volkoren crackers, volkoren havermout, volkoren wraps, volkorengranen (boekweit, gierst, amaranth, teff) en volkoren meelsoorten.
Is gerstemoutextract glutenvrij? Helaas, gerstemoutextract is niet glutenvrij. Het wordt gemaakt van gerst, en gerst is een glutenbevattend graan. Het staat hierom ook altijd dikgedrukt op de ingrediëntenlijst.
Gluten is een eiwit dat in verschillende granen voorkomt, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, en khorasantarwe (kamut). Volkorenmeel, meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen, bevatten gluten.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Spelt (Triticum spelta) is verwant aan tarwe of zachte tarwe (Triticum aestivum). De spelt die tegenwoordig in brood zit, komt meestal voort uit een kruising tussen deze twee granen. Daarom zijn de eiwitten in spelt erg vergelijkbaar met die in tarwe. Spelt en speltbrood bevatten dus inderdaad gluten.
Helaas is roggebrood dus niet glutenvrij. Wees niet getreurd, er zijn namelijk heerlijke alternatieven voor roggebrood die daarin tegen wél glutenvrij zijn. Zoals dit heerlijke stevige volkorenbrood van 3 Pauly.
Het gezondste glutenvrije brood
Na de ingrediënten vergeleken te hebben komen we dan op het glutenvrije zonnebloempitten brood uit. Dit brood heeft wel het hoogste vet percentage, maar het zijn gezonde vetten. Gezonde vetten zijn vetten die noodzakelijk voor je lichaam zijn.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Gluten zitten in producten van tarwe, rogge, gerst of spelt. Ook worden gluten gebruikt als bindmiddel, waardoor ze vaak voorkomen in vleeswaren, snoepjes, bouillon, sauzen of ijs. Haver en boekweit zijn glutenvrij maar hebben vaak sporen van gluten omdat ze op dezelfde plekken worden verwerkt.
Mensen met coeliakie kunnen, in plaats van gewoon brood, glutenvrij brood eten. Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amarant (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs.
De onderstaande producten zijn niet toegestaan: • Producten waarin tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt zijn verwerkt als brood, beschuit, koek, gebak; • Bindmiddelen als vermicelli, macaroni, spaghetti, griesmeel, bloem, Brinta, Bambix, havermout; • Puddingpoeders; • Paneermeel; • Soep uit pakjes en blik, ...
Als je geen gluten meer eet of drinkt, gaan je klachten weg. Meestal voel je je na een paar dagen al wat beter. Sommige klachten kunnen binnen een paar weken helemaal weggaan. Bijvoorbeeld buikpijn, diarree, moe zijn en een opgeblazen gevoel.
Met de snacks van Consenza kan je lekker gluten en tarwevrij snacken.
De glutenvrije frikandellen van VA Foods zijn gemaakt van kip- en rundvlees en bevatten geen overbodige toevoegingen. Je kan ze frituren of opbakken, waardoor ze binnen vijf minuten klaar zijn!
Zuurdesembrood is van nature niet glutenvrij. Wij wilden toch de uitdaging aangaan en ons eigen glutenvrije zuurdesembrood maken. We hebben er voor gekozen om de YAM desem te maken met een desem op basis van rijstmeel. In normaal brood zorgen gluten en suiker voor de typische broodstructuur.
Gezondere glutenvrije pasta's zijn bij voorkeur gemaakt van bruine of volkorenrijstmeel of boekweitmeel. Ook pasta's op basis van peulvruchten, zoals linzen- of erwtenpasta bevatten veel vezels. Deze zijn vaak te koop in de reguliere supermarkt.
Het mooiste voorbeeld dat we je in dit geval kunnen geven is zilvervliesrijst. Dit is een volkorenrijst waarbij geen schadelijke gluteneiwitten aanwezig zijn. Glutenvrije zilvervliesrijst is dan ook een zeer goede vervanger voor andere graansoorten bij een glutenvrij dieet.
Nu is de grote vraag natuurlijk, is yoghurt glutenvrij? Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
Chocolade zelf, zonder bijvoorbeeld toevoegingen van koek, is in principe glutenvrij. In het algemeen zijn het de chocolades met vulling of andere toevoegingen – zoals biscuit - waar je extra op moet letten als je glutenvrij wil of vanwege gezondheidsredenen moet eten.