De wet schrijft voor dat providers zoals Vodafone, KPN maar ook kabelmaatschappij Ziggo gegevens van klanten een half jaar tot een jaar moeten bewaren. Hierbij geldt dat telefoongegevens een jaar lang opvraagbaar moeten zijn en internetgegevens een half jaar.
Op je pagina 'Geschiedenis' zie je de webpagina's die je in de afgelopen negentig dagen in Chrome hebt bezocht. De geschiedenis bevat geen Chrome-pagina's die je hebt bezocht, zoals chrome://settings, pagina's die je hebt bezocht in de incognitomodus of pagina's die je al hebt verwijderd uit je browsegeschiedenis.
Je provider weet welke websites je bezoekt, wat je op social media doet en wie je e-mailt. Soms weet een internetprovider zelfs meer dan je zou willen over privézaken zoals je gezondheid en je financiën. Met al deze informatie kan je provider een profiel van je maken en dat koppelen aan jouw IP-adres.
Jazeker! Op het moment dat je ouderlijk toezicht niet hebt ingeschakeld verzameld jou besturingssysteem als nog wat je allemaal doet, zij hebben dus ook inzicht in bijna alles wat jij online doet. Ook bij jou besturingssysteem kun je opvragen welke gegevens zij allemaal over jou verzameld hebben, dit is jou recht.
IP's zijn eigendom van internetproviders en elk IP-adres wordt toegewezen. Wanneer je verbonden bent met het netwerk van je werk, kan je werkgever mogelijk alles zien en volgen wat je online doet – waardoor je geen privacy hebt.
Google History kan al je bladwijzers en geschiedenis terugzetten, volg daarvoor de volgende stappen: Ga naar Google History > Log in met je Google account. Hier krijg je een overzicht van alle geschiedenis in Chrome met datum en tijd.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
In het kort: Jouw Internetaanbieder zou je internetverkeer live kunnen zien op hun netwerk. Maar mag dit niet opslaan. Je provider kan dit dus achteraf inzien. De internetprovider geeft je een uniek IP-adres en koppelt dit aan hun database.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
En docenten op school kunnen ook op onze beeldschermen kijken als we zijn ingelogt op de computer en alles zien wat we doen en onze Browsergeschiedenis bekijken.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Alles over VPN verbinding is anoniem
Wanneer je een VPN verbinding gebruikt wordt al jouw verkeer versleuteld en dus via een server van de VPN service verstuurd en ontvangen. Dit betekent dat het niet uitmaakt of je met Google Chrome, Safari, Firefox, Edge, Internet Explorer of een andere browser surft.
Een verborgen wifinetwerk is een netwerk waarvan de naam niet wordt uitgezonden. Om verbinding met een verborgen netwerk te kunnen maken, moet je de naam van het netwerk, het type draadloze beveiliging en indien nodig de modus, de gebruikersnaam en het wachtwoord weten.
De opgeslagen informatie is te vinden onder het 'Instellingen'-menu, waarna onder 'Site-instellingen' via de optie 'Alle sites' de incognito-pagina's die fullscreentoestemming hebben gekregen, zijn terug te vinden.
Ga naar www.google.com/history en voer de gegevens in van het account waarmee je aan het internetten was. Bekijk je browsergeschiedenis. Op deze pagina kun je je browsergeschiedenis bekijken per tijdstip en datum.
Ja. Alle VPN-diensten respecteren een rechterlijk bevel tot verstrekking van gebruikersgegevens. VPN-diensten verbergen namelijk het IP-adres van gebruikers door hun eigen IP-adres ervoor in de plaats te stellen. Maar ze kunnen alleen gevolg geven aan zo'n rechterlijk bevel als die gegevens (nog) opgeslagen zijn.
De beste VPN van dit moment is NordVPN.
Ook Surfshark, ExpressVPN, CyberGhost en PIA verdienen een plek op onze lijst met de top 5 beste VPN-providers. Elke VPN heeft unieke voordelen, zoals speciale servers of sterke encryptiemogelijkheden.
Simpel gezegd kun je met Tor anoniem surfen, geblokkeerde websites bezoeken en via het eigen netwerk van Tor naar websites die eindigen op . onion surfen. Deze websites zijn niet via een normale browser te bezoeken.
Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Via het VPN wordt al je dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid. Dit verbergt je IP-adres wanneer je het internet gebruikt, waardoor de locatie ervan voor iedereen onzichtbaar is.
Incognito betekent 'onherkenbaar' en door deze modus te gebruiken, wordt je zoek- en navigatiegeschiedenis niet op je computer opgeslagen. Het is een “private browsing” modus die standaard op bijna alle webbrowsers ingeschakeld kan worden, om extra anonimiteit op het internet te bieden.
Als je niet wilt dat een browser bijhoudt welke pagina's je bezoekt en welke programma's je downloadt, kun je in de incognitomodus browsen. Bedenk wel: de browser bewaart dan geen zoek- en navigatiegeschiedenis van je, maar je internetserviceprovider of werkgever kan toch volgen welke pagina's je bezoekt.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
Man-in-the-middle-aanvallen, wifi-sniffing, DNS-spoofing en malware zijn de belangrijkste wapens die hackers gebruiken om de informatie te stelen die u prijsgeeft terwijl u openbare netwerken gebruikt.