Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden. Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen.
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Bij bevestigde of vermoede Covid-19 infectie kan het werk ten vroegste hervat worden 7 dagen na het begin van de symptomen.
Thuiswerken Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is aangepast: werk thuis als het kan, en op kantoor als het nodig is. Wat als noodzakelijk geldt, is aan werkgevers en werknemers gezamenlijk om te bepalen.
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Testen niet meer nodig
Sinds 11 maart 2023 zijn de adviezen over testen op corona en isolatie na een coronabesmetting vervallen. U hoeft dus geen coronatest meer te doen als u coronaklachten heeft.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken.
Indien de test gebeurde bij personen waar de prevalentie relatief hoog is, zoals bij hoog-risico contacten en tijdens een cluster onderzoek, is de kans op een vals positief resultaat klein en wordt de persoon als een bevestigd geval beschouwd.
Hieruit blijkt dat 50 tot 75 procent van de met COVID-19 besmette mensen asymptomatisch was. Volgens Romagnani zou de groep coronabesmettingen zonder symptomen wel 'een formidabele bron' van besmetting vertegenwoordigden.
Bij mensen met veel virusdeeltjes, was dit 55 procent voor de speekselzelftest en 84 procent voor de neuszelftest. De onderzoekers concluderen op basis hiervan dat de antigeen neuszelftest vrijwel dezelfde betrouwbaarheid heeft als wanneer deze testen worden afgenomen door professionals in de GGD teststraat.
De uitslag krijg je meestal binnen vijf werkdagen telefonisch, per sms of via e-mail.
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Sommige mensen houden klachten na corona. De kans is groot dat klachten na corona vanzelf overgaan. Weinig mensen hebben langer dan 6 maanden klachten. De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.
Het is altijd verstandig thuis te blijven als je ziek bent, bij lichte klachten te overleggen met je werkgever of je thuis kunt werken, fysiek contact met kwetsbaren te beperken, in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen.
Ik ben besmet met het coronavirus, heb geen of milde klachten en kan nog wel werken. Mag mijn werkgever mij als ziek registreren? Nee, jouw werkgever mag jou niet als ziek registreren. Volgens de overheidsmaatregelen moet je thuisblijven en indien mogelijk thuiswerken.
Symptomen corona (algemeen)
De traditionele symptomen die passen bij corona (SARS-CoV-2) zijn: Hoofdpijn. Verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus. Keelpijn.
Soms heb je (tijdelijk) meer slijm, bijvoorbeeld omdat je een luchtweginfectie hebt door een virus of een bacterie. De trilhaartjes kunnen de hoeveelheid slijm dan niet aan. Daardoor ga je hoesten. Door te hoesten maakt je lichaam je luchtpijp, keel en longen schoon.
Als je corona hebt, ga je minimaal 5 dagen in isolatie. Het is geen beleid om opnieuw te testen of je weer negatief bent. Na 5 dagen nog klachten? Je mag dan pas uit isolatie als je 24 uur klachtenvrij bent óf na dag 10 van je isolatie.
zeer sterk positief: ≥ 107 copies/mL. sterk positief: ≥ 105 ≤ 107 copies/mL. positief: ≥ 103 < 105 copies/mL.