Check of de persoon/webwinkel betrouwbaar is voordat je tot betaling overgaat. Op politie.nl kun je controleren of er meldingen gedaan zijn over de verkoper. Als dat zo is, weet je dat de verkoper waarschijnlijk niet te vertrouwen is.
Typ in de zoekbalk iemands naam, bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer.Als de persoon bekend is bij de politie, krijgt u dat te zien. Komt er geen melding, dan is dat uiteraard geen garantie dat iemand wel te vertrouwen is. Maar u voorkomt dat u geld overmaakt naar of afspreekt met een bekende oplichter.
Melding doen
De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. Hoe doe je een melding? Fraude melden kan bij de Fraudehelpdesk. Via de website of door te bellen naar 088-7867372.
In de meeste gevallen kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. In sommige gevallen moet u zich elders melden. U kunt zich opgelicht voelen terwijl dat voor de wet geen oplichting is. Als u daarover twijfelt, bel dan 0900 - 8844 (belkosten).
Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.
Eerst stuurt je bank een terugstortverzoek naar de dader. Wordt het geld niet binnen 3 weken terugbetaald, dan krijg je de gegevens van de persoon. Die gegevens stuur je door naar de deurwaarder, die je geld terugvordert.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Ze kunnen zelfs zelfs WhatsApp-accounts kapen of stemgeluid van de bekende afspelen. Oplichting via WhatsApp is een veel voorkomende vorm van online criminaliteit. Het was in 2020 al veel in het nieuws was, maar de Fraudehelpdesk meldde meer dan 8000 gevallen in 2021.
Wij gebruiken uw aangifte om de dader op te sporen en om de inzet van de politie op straat te bepalen. Als er voldoende aanknopingspunten zijn, doen we onderzoek. Mogelijk stellen we u nog extra vragen. Als u slachtoffer bent, mogen wij uw gegevens doorgeven aan Slachtofferhulp Nederland.
Ze vragen zich af hoe ze zich zo om de tuin hebben kunnen laten leiden. Dat is een normale reactie. Er zijn verschillende vormen van oplichting of fraude: dating-, identiteits- en voorschotfraude, fraude met online aankopen, phishing (internetfraude), vishing (voice-phishing) en smishing (sms-phishing).
Internetfraude of internetoplichting is de online variant van de klassieke oplichting: het ontfutselen van geld of goederen aan nietsvermoedende personen met mooie woorden en voorstellen. Ook wanneer iemand daarvoor gebruikmaakt van het internet is er sprake van oplichting.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Wat te doen bij een onbekend nummer
Op verschillende manieren gebruiken zij WhatsApp voor hun oplichtingspraktijken en het verspreiden van virussen. Ga daarom nooit zomaar in op berichten waarvan u niet weet van wie ze zijn of waar het over gaat. Open dan ook geen links en download geen bestanden.
Via phishing e-mails, online advertenties of babbeltruc aan de telefoon of aan de deur. In sommige gevallen kunt u verleidt worden om een kopie van een geldig legitimatiebewijs toe te sturen. De oplichter vindt uw gegevens. In slecht beveiligde administraties, in uw afval of via het internet en social media.
Er is geen limiet voor het saldo op je betaalrekening.
De heffingsvrije grens voor belastingvrij sparen bedraagt 57.000 euro per persoon. Fiscaal partners hebben samen recht op een heffingsvrije grens van 114.000 euro. In 2022 was dit nog 50.650 euro per persoon of dus 101.300 euro voor fiscaal partners.
Wat doet de politie? Je aangifte wordt beoordeeld op het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. Bij 5 of meer aangiftes over dezelfde verdachte, worden banken geïnformeerd. De politie bekijkt alle aangiftes van internetoplichting op aanknopingspunten voor verder onderzoek.
Als u spijt hebt van uw aankoop kunt u het product soms ruilen of teruggeven. Als u het via internet kocht, hebt u wettelijk het recht om uw aankoop terug te sturen. Maar als u iets in een gewone winkel kocht, mag de verkoper kiezen of u het mag ruilen.
Met die persoonsgegevens doen zij zich online voor als iemand anders. Ze sluiten dan overeenkomsten of plegen strafbare feiten. Of ze gebruiken deze gegevens om zich voor te doen als officiële instantie, zoals uw bank. Zo maken ze u geld of nog meer gegevens afhandig.
Wat is cryptofraude? In de cryptowereld is veel geld te verdienen en dat trekt oplichters aan. Via (online) advertenties of berichten van influencers of bekende Nederlanders op social media verleiden criminelen je om te investeren in cryptocurrencies.