LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.
Het algemene advies is om je baby niet langer dan twee uur in een maxi cosi te leggen. Slapen op een vlakke ondergrond is de meest veilige houding en dit is niet mogelijk in een autostoeltje.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Co-sleeping
Je baby bij jou in bed laten slapen wordt afgeraden vanwege de kans op verstikking en wiegendood. Of je baby nou slaapt in een wieg, een co-sleeper, de box, een autostoeltje, de kinderwagen, een draagzak: volg je gevoel, maar gebruik ook je verstand. Tip: zo zorg je dat je baby veilig slaapt.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Waarom gaan baby's eigenlijk slapen in de auto? "Bewegingen maken mensen moe," vertelt Hoogleraar biofysica Raymond van Ee. "Niet alleen baby's, maar ook volwassenen vallen in slaap van beweging en ritme. En dat is in een auto vooral aanwezig."
Ons advies is om je baby zo lang mogelijk achteruit te vervoeren. Want het nekje is bij jonge kinderen kwetsbaar, omdat het hoofd in verhouding zwaar is. Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd.
Maak gebruik van raamblindering of een zonnekap op je autostoeltje om de ruimte donkerder te maken en je baby te stimuleren om te gaan slapen. Als je baby graag naar kinderliedjes luistert, neem ze dan zeker mee om er in de auto naar te luisteren.
Gemiddeld kun je een co sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden oud is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan je baby overstappen naar een ledikant. Dit kan je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.
De meeste baby's liggen tot een maand of zes in de reiswieg – zodat ze plat op hun rug kunnen liggen en slapen – daarna wordt de wieg vaak vervangen door de stoel.
Zorg dat de schoudergordels van het kind recht zitten, niet gedraaid zijn en stevig vastzitten (maximaal 1 vinger tussen de gordel en het lijfje van je kind).
Je maakt een co-sleeper eigenlijk op dezelfde manier op als elk ander babybedje. Zorg dat je het beddengoed strak instopt aan de zijkanten en het voeteneinde zodat je baby niet kan draaien. Dan kan hij namelijk in een houding komen te liggen die zijn ademhaling beperkt en dat kan tot wiegendood leiden.
Een lange autorit met je baby
Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden. Moet je toch een keer een lange rit maken?
Autostoeltje bijna altijd veiliger
In een achteruitkijkend autostoeltje vervoer je een baby het veiligst. Bij een botsing van voren en een botsing van opzij komen autostoeltjes beter uit de test dan reiswiegjes. Een uitzondering is het reiswiegje Maxi-Cosi Jade. Deze beschermt wel goed.
Vanaf welke lengte mag een kind voorin de auto zonder kinderzitje? Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin.
Kinderen ouder dan 3 jaar en kleiner dan 135 cm mogen dan alleen maar achterin zitten. Iedereen die langer is dan 135 cm, mag voorin zitten.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren.Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Je baby slaapt het veiligst in zijn eigen wieg of bedje. Een veilig babybedje moet lucht doorlaten, daarom hebben de meeste bedjes spijlen. De ruimte tussen de spijlen moeten tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn.
Kinderfysiotherapeut Els Geerdink noemt dit de hoera-houding. In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is. “Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over.”
Op welke leeftijd komt wiegendood het meest voor? De meeste wiegendood gevallen vinden plaats bij baby's tussen de 0 en 6 maanden. Het eerste half jaar is daarom de kritische periode van wiegendood.
Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand. Kinderen hebben van zichzelf een verminderde wekbaarheid. Als ze in slaap vallen met hun neus of mond ergens tegenaan, kunnen ze een ademstilstand doen die uiteindelijk kan leiden tot een hartstilstand.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.