Het percentage mensen dat (vrijwel) nooit vlees eet is 4 tot 6%, wat bij 17 miljoen Nederlanders neerkomt op ruim 850.000 mensen.
Als we aannemen dat je als vegetariër evenveel zuivel en eieren eet als de gemiddelde Nederlander, dan sterft er voor je dieet nog ongeveer 1,5 gewerveld dier per jaar. Je spaart er daarentegen bijna 24 per jaar door geen vlees en vis te eten, plus hetzelfde aantal ongewervelden als veganisten.
21,8% van de wereldbevolking eet geen vlees
Een onderzoek uit 2010 concludeerde dat op dat moment 21,8% van de wereldbevolking vegetariër was. Uiteraard maakt het een enorm verschil voor de dieren als zo'n enorm grote groep mensen geen vlees eet.
Ruim minder dan de helft van de Nederlanders (46%) eet vandaag de dag dagelijks vlees of vis. Pakweg tien jaar geleden lag dit percentage nog veel hoger. De groep is inmiddels ingehaald door de flexitariërs, die bijna de helft van de Nederlanders bevat (48%). De overige 6% is vegetariër (5%) of veganist (1%).
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.
Wie vegetariërs vooral associeert met de randstad heeft het mis. In Oost-Nederland wonen verhoudingsgewijs de meeste vegetariërs: 4.9%. In Noord-Nederland eet 2,7% van de bevolking veganistisch, terwijl er in Zuid-Nederland nauwelijks veganisten te vinden zijn (0,4%).
De levensverwachting van vegetariërs ligt gemiddeld acht jaar hoger dan die van vleeseters, vergelijkbaar met de extra jaren die niet-rokers hebben ten opzichte van rokers.
En dus ook geen kaas, eieren en zuivelproducten eten. Met andere woorden, zij eten plantaardig. Het levert een mooie lijst op met India als uitschieter op nummer 1, gevolgd door Mexico, Polen, Israël en Zweden. Nederland begeeft zich op plek 15 tussen een groot aantal andere Europese landen.
Jaïnisme. In het Jaïnisme, een klein geloof uit India, wordt vertelt dat vlees eten een vorm van geweld is, dus zijn álle aanhangers vegetariër. Ook eten ze geen wortelgroenten, omdat de plant dan niet verder kan groeien. Jaïnisten eten, drinken en reizen niet na zonsondergang.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Vegetarisch eten is gezond
Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
De dwergspitsmuis
Deze kleine muis heeft een metabolisme om jaloers op te zijn. De dwergspitsmuis weegt namelijk slechts 4 gram maar verorbert wel elke dag een royaal feestmaal. Hij vangt elke dag 1 tot 2 keer zijn eigen lichaamsgewicht aan kevers, spinnen, pissebedden, insecten en larven.
Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Vlees bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in.
Maar is veganistisch eten ook echt gezond? Astrid Postma van het Voedingscentrum zegt dat veganisten over het algemeen gezonder zijn dan niet-veganisten. Ze lopen minder risico op hart- en vaatziekten.
Een vegetarisch dieet bevat over het algemeen meer groenten en minder verzadigde vetten. Vegetariërs hebben daardoor gemiddeld genomen een gezonder gewicht. Ze hebben dan ook minder last van hart- en vaatziekten. Ook komt obesitas, diabetes en kanker minder voor onder vegetariërs.
Cijfers uit 2010 vertellen ons dat ongeveer 1% van de wereldbevolking veganist is. In 2010 waren er wereldwijd ongeveer 67 miljoen veganisten.
Vegetarisme en veganisme: de cijfers
Nederland telt 'slechts' 261.000 veganisten. Zo'n 4% eet vegetarisch. De gemiddelde Nederlander eet 76 kilo vlees per jaar, bijna 30% meer dan de norm van het Voedingscentrum.
Het aantal Belgen dat elke dag vlees en vis eet, blijft ook dalen. Nog 68% van de Belgen noemt zich een echte omnivoor. Het percentage (bijna) vegetariërs en veganisten blijft nog klein, maar stijgt wel significant ten opzichte van 2020 van 5% naar 8%.
Vroeger was er geen sprake van vegetariërs: onze voorouders aten amper groenten totdat grote dieren uitstierven. Onze voorouders uit het stenen tijdperk aten bijna altijd vlees, totdat 80.000 jaar geleden enkele grote dieren uitstierven en ze gedwongen werden om groenten te eten.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
De Griekse wiskundige Pythagoras, die in de 6e eeuw v. Chr. leefde, huldigde bijvoorbeeld het principe om geen levende wezens te doden en nooit vlees te eten. Tot in de 19e eeuw werden vegetariërs daarom 'Pythagoreeërs' genoemd.
Vroeger was veganisme voor hippies en geitenwollensokken-types, maar die tijd is voorbij. Vegan is populair en vegan staat vaker op de menukaart. Steeds meer restaurants maken plantaardige producten die sprekend op het echte lijken.
Grofweg 40 procent van de studenten eet 1 tot 2 dagen per week vis. Ongeveer de helft eet slechts een paar keer per maand vis. Overigens, eet 60 procent van de studenten echt vegetarisch. Zij eten vlees noch vis.
Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn "veganisten". Met "vegetariër" bedoelt men dus doorgaans "lacto-ovo-vegetariër", wat wil zeggen dat die persoon geen vlees of vis eet, maar wel zuivel en eieren.