Soms wil je guacamole van tevoren maken, bijvoorbeeld voor een diner of borrel. Maar dat verdomde spul blijft niet groen! Limoensap of citroensap helpt, maar eigenlijk maar heel eventjes: na een halfuurtje, zelfs in de koelkast, is je guacamole bruin. Plasticfolie helpt, maar ook niet langer dan een uurtje.
Stop de overgebleven guacamole in een afgesloten container en smeer het uit over de hele bodem. Voeg een klein laagje water (of citrussap, mocht je dat lekker vinden) toe aan de bovenkant van de spread. Je kunt het nu tot 3 dagen bewaren. Voor gebruik giet je het water af, of roer je de citrussap door je avocadospread.
Wist je dat je je guacamole van tevoren kun bereiden? Er is een truc om ervoor te zorgen dat je guacamole niet bruin wordt: duw de guacamole aan en giet er een laagje water overheen. Het gaat oxidatie tegen en zorgt ervoor dat je guacamole tot een dag goed blijft in de koelkast. Dek het bakje af met huishoudfolie.
Mag je bruine guacamole nog eten? In principe wel, op voorwaarde dat de kleur het gevolg is van het oxidatieproces en niet van rotting. Bewaar de dip niet langer dan drie dagen en sowieso in de koelkast. Net zoals bij avocado heeft de verkleuring wel invloed op de smaak die iets bitterder zal zijn.
De kleurverandering van een avocado is het resultaat van oxidatie, de chemische reactie die ontstaat wanneer een avocado wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: een bruine vrucht die er niet uit ziet, en ook niet lekker meer smaakt. Gelukkig is een avocado niet helemaal verloren eens de bovenkant bruin ziet.
Kan ik dat van tevoren klaarmaken?” Zowel avocado als granny smith en andere appelen zijn gevoelig voor oxidatie: ze kleuren snel bruin. Je kunt ze dus best niet te lang van tevoren snijden.
Niet goed of overrijp
Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten. Maar met de pitten-trek-check zal je dit vanaf nu niet meer aantreffen.
Je hebt een heerlijk guacamole recept gemaakt. Maar wat als je nog iets overhoudt? Je kunt guacamole bewaren in de koelkast, alleen verkleurt het snel.
Als je avocado overhebt, kun je deze het beste in een bakje doen en deze in de vriezer leggen. Haal je groene vriend vervolgens even voordat je 'm nodig hebt eruit, en hij ziet nog knalgroen!
Guacamole is dan wel rijk aan calorieën, toch past deze saus - afhankelijk van de ingrediënten die je toevoegt - wel degelijk in een gezond eetpatroon. De hoeveelheid vezels en gezonde vetten kunnen zelfs bijdragen aan het verliezen van gewicht.
Wanneer je de pit in de guacamole legt voordat je deze in de koelkast doet, blijft het langer zijn groene kleur behouden. Of plant de pit en groei je eigen avocadoboom! Voor je hem plant moet de avocado-pit eerst ontkiemen.
Een aangesneden avocado bewaren kan dus het beste in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Dan kun je hem de volgende dag nog prima opeten.
Leg de vrucht met de snijkant naar beneden in het water en doe de deksel op het potje.Zet in de koelkast en na 24 uur is je avocado nog zo goed als nieuw. Dep hem voor gebruik nog even droog met keukenpapier en de kleur, smaak en textuur van je favoriete lekkernij is nog precies zoals je had gehoopt.
En soms, als je dan echt pech hebt, zitten ze ook nog vol met bruine slierten. Niet lekker! De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen.
Bruine kleur
Net als bij appels, bananen en aardappelen, kleurt een avocado bruin wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof. Dit proces wordt ook wel oxidatie genoemd.
Ja, je kunt guacamole ongeveer 3 maanden invriezen, maar we raden het niet aan omdat het zowel de textuur als de smaak kan veranderen. Het is beter om er vers van te genieten!
Bestrijk met olijfolie
Net voordat je de avocado in een luchtdicht doosje bewaart, bestrijk je met een borstel of een stukje keukenpapier de vrucht met een beetje olijfolie. Zet 'm daarna in de koelkast.
Het vruchtvlees moet een lichtgroene kleur hebben. Als het vlees zwart of bruin is, dan mag je de avocado niet meer eten. Als er wat kleine kneuzingen in de vorm van kleine, geïsoleerde gebieden van bruine verkleuring zijn, dan is de avocado nog goed te eten.
Als het vruchtvlees van de avocado daaronder groen is, dan is ze goed.Als de zone onder het kroontje bruin is, is de avocado te rijp. Onrijpe avocado's bewaar je best op kamertemperatuur, eventueel in een papieren zak als je ze iets sneller wilt laten rijpen. Daarin kan je ze nog een 3-tal dagen bewaren.
Bewaar eetrijpe avocado's in de koelkast. De onrijpe avocado's bewaar je niet in de koelkast. Dit verstoort de narijping en dan bederven ze. Op een koele plaats (12-15ºC) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was).
Een eetrijpe avocado is meestal nog 4 tot 6 dagen houdbaar. Het beste kan je de avocado bewaren in een temperatuur van 12 tot 16 graden. Is je avocado al erg rijp, dan kan je ervoor kiezen het te bewaren in de koelkast. Zo vertraag je het rijpingsproces.
Calorieën en vetgehalte
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.
Onder de schil zit (als de avocado goed rijp is) romig, groen of gelig, zacht vruchtvlees met een iets nootachtige smaak. Als je een overrijpe (beurse) avocado opensnijdt tref je onaantrekkelijke bruine of zwarte plekken aan in het vruchtvlees en/of een draderig bruin weefsel.
De meest courante soort in de supermarkt heeft een ruw, hobbelig oppervlak. Wil je meteen een rijpe, dan kies je eentje met een donkergroene, paarsachtige tot bruine schil (zoals een aubergine). Heb je nog enkele dagen geduld, kies dan een groene uit.