Hoe snel bederft kip? Rauwe kip die in de koelkast bewaard wordt, moet binnen een of twee dagen gebruikt worden.Bereide kip blijft ongeveer drie tot vier dagen goed in de koelkast. Bereide kip die in de vriezer bewaard wordt kan tot vier maanden lang goed en eetbaar blijven.
Kip kan maar beperkte tijd buiten de koelkast bewaard worden. Als de kip rauw, gebakken of gekookt is, kan deze ongeveer 2 uur bewaard worden buiten de koelkast. Als het warmer is dan 32 C kan de kip nog maar een uur buiten de koelkast bewaard worden.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Ruik aan de kip.
Rauwe kip die niet goed meer is heeft een zeer sterke geur. Sommige mensen omschrijven het als een "zure" geur, terwijl anderen het naar ammoniak vinden ruiken. Als de kip een onaangename of sterke geur heeft gekregen, dan kun je het vlees het beste weggooien.
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5% van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingsuitbraken bij de mens.
Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
Kipfilet bewaren in het kort
Koelkast (tussen -2°C en +4°C): Verse kipfilet niet langer dan twee dagen na de aankoopdatum bereiden. Kipfilet uit de supermarkt maximaal bewaren tot en met de THT-datum. Vriezer (-18°C): Rauwe kipfilet kun je maximaal 9 maanden bewaren in de vriezer.
Maar ook eten in blik zoals bijvoorbeeld tonijn kan prima mee in de tas. Een salade, vis of vleeswaren zoals kipfilet of ham kan wel meegenomen worden, maar dan moeten de producten goed gekoeld blijven. Of gewoon snel opgegeten worden.
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan.
Rauwe kip die niet goed meer is heeft een zeer sterke geur. Sommige mensen omschrijven het als een “zure” geur, terwijl anderen het naar ammoniak vinden ruiken. Als de kip een onaangename of sterke geur heeft gekregen, dan kun je het vlees het beste weggooien.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Opwarmen. Na de vorige tip klinkt dit een beetje raar, maar je zou kip voor het bakken eerst even moeten laten rusten op kamertemperatuur. Niet te lang, natuurlijk, maar 10 minuten tot een kwartiertje.
Tip 2: laat hapjes of vlees niet te lang buiten de koelkast
Laat stukjes vlees en vis in geen geval langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Vooral bij vlees en vis is dit belangrijk. Bij kamertemperatuur kunnen bacteriën sneller groeien.
Hoe lang blijft beleg goed buiten de koelkast? Na aanbreken verpakking buiten de koeling, uitgaande van een temperatuur van 19 graden Celcius: 6 tot 8 uur. Na 2 uur begint het vlees te verkleuren, maar je kunt het dan nog wel eten.
Bereide kip
Laat de restjes nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Zorg ook hierbij ervoor dat je koelkast 4,5°C of kouder is. Zo kun je de kip zo'n drie tot vier dagen bewaren.
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren.
Houdbaarheid kippenpoten
Gebakken kun je dit twee dagen in de koelkast bewaren. Nog niet gebakken kippenpoten kun je ook twee dagen in de koelkast bewaren maar daarbij moet je goed opletten dat het vlees geen andere producten in de koelkast kan aanraken. Dus goed afdekken, en altijd een bord onder de kippenpoten.
Een ontdooide kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Een ontdooide kip mag niet opnieuw ingevroren worden. Bewaar de ontdooide kip in het koudste gedeelte van de koelkast. Zo blijft je kip langer bacterievrij.
De structuur van de proteinen in kip veranderen bij afkoeling. Koud kun je kip na een dag prima eten, maar je moet kippenvlees niet opnieuw verhitten.
Ja hoor, je kunt hem buiten de koelkast ontdooien. Als je snel wilt ontdooien dan kan dat gewoon op het aanrecht of als je het rustiger aan wilt en kunt doen dan kan het in de zak in de doos en diepvriestas, dan wordt het een soort mini koelkast. Dat scheelt weer ruimte in de koelkast!
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.
Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden. De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur.