De oorzaak van pijn in de heup. Pijn in de heup komt veel voor op alle leeftijden. De heuppijn is vaak het gevolg van slijtage (artrose), slijmbeursontsteking, verwonding of een aangeboren afwijking.
Bij heuppijn kunt u uitstralende pijn ervaren aan de voorkant en zijkant van uw bovenbeen tot aan de knie. Heupklachten kunnen ook gepaard gaan met liesklachten; meestal is dat een gevolg van belasting. Daarnaast kunt u last hebben van ochtendstijfheid die meestal binnen één uur na het opstaan verdwijnt.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Gelukkig is, naast gezonde voeding, blijven bewegen juist goed om klachten te verminderen en is wandelen bij uitstek een geschikte activiteit. Omdat artrose slijtage van het kraakbeen is, dien je wel je eigen grenzen in de gaten te houden. Ook al is bewegen goed, overdaad schaadt in dit geval.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
Rekoefening bij heuppijn: mobiliseert je heupbuiger
Ga op een knie zitten en plaats je knie recht onder je heup. Leg de SUPER BAND vooraan rond je bovenbeen. Trek je navel in en span je bilspieren aan. Beweeg vanuit je heup naar voren en blijf in deze positie zitten.
Heupklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking van de slijmbeurs en/of de pezen in het heupgewricht. De ontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs in de verdrukking raakt. Een ontsteking ontstaat vaak na overbelasting of na een val.
Als u beter wil kunnen slapen met heupklachten, dan is het belangrijk dat bij het slapen de druk zoveel mogelijk wordt weggenomen van uw heup. Het kan helpen om te gaan slapen met een kussen tussen de knieën. Maar ook een goed matras dat de druk op uw heup weet te verminderen kan uitkomst bieden.
Een slijmbeursontsteking is meestal niet ernstig, maar kan wel lang duren. Soms houden klachten wel enkele maanden aan. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en druk op de slijmbeurs te voorkomen. Als je het gewricht te veel belast, kan de herstelperiode wel een jaar duren.
Denk hierbij aan pijn in de bil met een eventuele uitstraling naar de heup en het been of zelfs lage rugklachten. Daarnaast kan het zorgen voor tintelingen in dit gebied, soms wel tot aan de voet. De klachten kunnen toenemen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen.
De eerste symptomen die bij een versleten heup optreden, zijn pijn en stijfheid, vooral bij het opstaan uit een bed of stoel. Op een gegeven moment wordt bewegen steeds moeilijker en pijnlijker. Om deze pijn te corrigeren, ga je anders lopen en daardoor kun je zelfs een beetje 'mank' lopen.
Het duidelijkste symptoom van een slijmbeursontsteking in de heup is pijn aan de zijkant van de heup. In sommige gevallen kan deze pijn doorstralen naar het bovenbeen. De pijn wordt meestal erger als u ligt op de pijnlijke heup, loopt of traploopt. Hierdoor kan uw bewegingsvrijheid beperkt worden.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
Heupartrose en fietsen
Door te bewegen kunnen de klachten verminderen. Dit komt omdat het kraakbeen soepel wordt gehouden door het bewegen. Fietsen is een uitstekende manier om de progressie van artrose af te remmen. Ook versterk en verbeter je met fietsen je spieren, pezen en je conditie.
Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.
Geen enkele operatie is zonder risico. Zo bestaat ook bij deze heupoperatie een kleine kans op een medische complicatie zoals een hartaandoening, beroerte, longontsteking, blaasinfectie of een nieraandoening.
Normaal gesproken neemt de pijn langzaam af wanneer er een nieuwe heup geplaatst is. In enkele gevallen houdt de pijn aan en voelt de heup niet stabiel. Het is ook mogelijk dat de pijn eerst afgenomen is, maar na een tijdje weer toeneemt.
Wanneer je bij bewegen minder pijn hebt, meer beweeglijkheid hebt, je heup en been gewoon kunt gebruiken bij activiteiten in het dagelijkse leven is operatie natuurlijk niet nodig.
Wanneer wordt een heupprothese geplaatst? Het plaatsen van een heupprothese wordt pas overwogen als: alle andere middelen gebruikt bij uitgesproken slijtage niet meer werken of onvoldoende efficiënt zijn. er sprake is van veel pijn.