Citroenextract is een vloeistof met citroensmaak die wordt geproduceerd uit citroenen en die meestal is gebaseerd op alcohol of olie. Citroen extract is gemaakt door citroenschillen te marineren in een heldere geest zonder smaak, meestal wodka.
Haal met een dunschiller zoveel mogelijk gele schil van de citroen af, Doe vervolgens de citroenschillen bij de wodka. Sluit de pot af, en bewaar haar koel en donker. Schut dagelijks even, na 8 tot 10 weken is je citroen extract goed op smaak.
Onderling zijn citroen en limoen heel goed inwisselbaar, maar wat doe je als je geen van beide in huis hebt?
In diverse bereidingen kan je azijn vervangen door citroen- of limoensap. Uiteraard zal dit wel zorgen voor een smaakverschil.
Er zijn wezenlijke verschillen. Een citroen heeft een gele schil en een limoen een groene schil. Ook heeft een citroen pitjes en een veel dikkere schil. Het vruchtvlees van een limoen heeft meer geur en bevat twee keer zo veel sap en is bovendien een kleiner dan een citroen.
Een extract wordt ook wel een uittreksel of een aftreksel genoemd. Een kruidenextract wordt gemaakt door kruiden bloot te stellen aan een oplosmiddel. Hierdoor worden bepaalde inhoudsstoffen aan de cellen van de plant onttrokken die zich vervolgens in een vloeistof oplossen.
Aan de plant of delen hiervan, wordt een oplosmiddel toegevoegd. Bepaalde stoffen lossen in deze vloeistof op en worden zo uit het plantenmateriaal gehaald. De vloeistof die na scheiding van het plantenmateriaal overblijft, is een extract. Het extract bevat veel van de werkzame stoffen van de plant.
Van de citroen kun je zowel het vruchtvlees, sap als de schil gebruiken. Boen de schil voor gebruik goed schoon onder stromend water. Rasp alleen het dunne buitenste gele schilletje van de citroen, want het onderliggende witte deel van de schil is bitter.
Wel is de schil heel voedzaam en een aanrader voor lijners. De schil bevat het antioxidant chlorogeenzuur en stimuleert de vetverbranding. CITROENEN: Citroenschil en limoenschil bevatten ongeveer 5 keer meer vitaminen dan het sap van deze vruchten (!).
Kortom, citroenschil is gezond. Behalve veel vitamine C bevat citroen veel pectine en vezels. Dus gooi je citroenschillen niet weg maar gebruik ze om thee van te zetten of om te verwerken in gerechten. Ook gedroogde citroenschillen bevatten alle gezonde bestanddelen die verse citroenschillen ook bevatten.
Voor citroenrasp kun je het beste biologische citroenen gebruiken, deze hebben geen waslaagje aan de buitenkant. Kun je die niet vinden, gebruik dan gewone citroenen en was die geruime tijd onder warm water. Natuurlijk was je de biologische citroenen ook voor gebruik.
Een tinctuur wordt vaak verward met een plantenextract. Beide worden op dezelfde manier gemaakt, met als enig verschil, een tinctuur maak je van gedroogd kruid en een plantenextract maak je van verse kruiden.
Etherische oliën heten ook wel aromatische, essentiële of vluchtige oliën. Het zijn extracten van planten, bloemen en kruiden. Goed nieuws van alle vegans en vegetariërs: essentiële oliën zijn 100% plantaardig.
Citroenmelisse geeft troost en ontspant. Door onderzoek weet men tegenwoordig dat het kruid inwerkt in ons limbisch systeem. Dit is het deel van de grote hersenen dat betrokken is bij emoties en het emotioneel geheugen. Citroenmelisse beschermt de grote hersenen tegen overdreven prikkels van buitenaf.
Vóór de bloei kun je de jonge blaadjes het beste plukken. Voor de zomer is het ideaal om deze blaadjes te plukken voor thee, ijsthee of limonade. Door de blaadjes te kneuzen komt de citroengeur nog meer vrij. Het geeft ook een frisse smaak aan visgerechten, toetjes, een omelet of salade.
Wat maakt essentiële oliën zo kostbaar? Aan de oliën van doTERRA wordt niets toegevoegd, niets uitgehaald en er zitten geen chemische of synthetische stoffen in. De oliën zijn 100% puur. Op elke batch worden kwaliteitscontrole testen uitgevoerd om de puurheid te kunnen verzekeren.
Etherische olie is de officiële term, maar het wordt ook wel essentiële olie genoemd. Dit komt van het Engelse 'essential oil'. Etherische olie is 100% plantaardig en natuurlijk. De olie is namelijk gemaakt van extracten van planten, bloemen en kruiden.
Tincturen zijn heel fijn om te gebruiken als natuurlijk conserveringsmiddel in je zelfgemaakte cosmetica recepten en je kan ze ook voor je gezondheid gebruiken tegen allerlei kwaaltjes en klachten. Een tinctuur is een uittreksel van een kruid in alcohol.
Bovendien is een tinctuur een snelwerkend extract, waarvan je het effect vrij snel na inname merkt. Je kunt tincturen oraal innemen, maar ook uitwendig toepassen. Tincturen zijn veel handiger en discreter dan andere manieren om kruiden te gebruiken, zoals thee drinken of op planten kauwen.
Vloeibaar extract: aftreksel van meestal vers (maar soms ook gedroogd) plantmateriaal in een mengsel van water en alcohol, waarbij door filtering of destillatie een deel van de alcohol wordt verwijderd. De overgebleven alcohol fungeert dan als conserveermiddel.
Bewaartip voor dit product. Een halve citroen bewaar je in de koelkast, met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met huishoudfolie. Invriezen kan ook. Snijd de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
De waslaag zou eraf te halen zijn door ze te boenen met heet water. Biologische citroenen zouden geen waslaag hebben.
Citroenrasp kun je gebruik in cakes, muffins, amandelspijs, boterkoek, vruchtenbrood of meng eens een paar theelepels door de vulling van de appeltaart, erg lekker! Staat er in een recept: voeg de rasp van een citroen toe? Dan kun je ook 2 eetlepels Citroenrasp toevoegen. Veel sneller en net zo lekker.