De grootste blauwe vinvis die ooit gemeten werd, was 32m lang en woog meer dan 100.000kg (meer dan 100 ton). We schatten het volume aan bloed en lichaamsvloeistof aan ongeveer 20%, dus dat zijn duizenden liters bloed…
De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Een volwassen mannetje weegt bijna 170.000 kilo. Ter vergelijking: een volwassen mannetjesolifant weegt maximaal 7.000 kilo. Een pasgeboren blauwe vinvis is al 7,5 meter lang.
De grootte van walvissen varieert van soort tot soort, maar de titel van grootste dier op aarde behoort toe aan de blauwe vinvis! En dat is een walvis. Met een lengte van meer dan 30 meter en een gewicht van meer dan 150 ton zijn blauwe vinvissen groter dan alle dinosauriërs die ooit hebben geleefd.
Grote dieren als olifant of walvis hebben een trage hartslag (15-30 slagen per minuut) en leven 60 (olifanten) tot soms meer dan 100 jaar (walvissen). Kleine dieren als muis of hamster met een hoge hartslag (400-600 slagen per minuut) leven maar 1 tot 3 jaar.
Een blauwe vinvis kan 30 meter lang worden en wel 200 ton zwaar. Om dit gigantische lijf continu van zuurstof te voorzien pompt een enorm hart (ruim 300 kilo) het bloed met imposante slagen rond (80 liter per hartslag).
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
De resultaten
Zo zagen de onderzoekers dat de hartslag van de blauwe vinvis wanneer deze naar voedsel dook, enorm terugliep. Gemiddeld sloeg het hart dan nog maar zo'n vier tot acht keer per minuut en even werden er zelfs maar twee slagen per minuut geregistreerd.
De blauwe vinvis, de Balaenoptera musculus, is de allergrootste walvis ter wereld. Gemiddeld wordt hij zo'n 25 meter lang en weegt hij liefst 100.000 kilogram. Zijn hart is ook enorm: het is het grootst van alle dieren en weegt ruim 500 kilogram.
Hartoverslagen komen veel voor en meestal is er niks ergs aan de hand. Soms ontstaan hartoverslagen door een hartritmestoornis of een andere hartaandoening. Ze kunnen ook optreden nadat iemand een hartinfarct heeft gehad.
Al tientallen jaren is bekend dat zoogdieren een gemiddelde levensduur hebben van ongeveer een miljard hartslagen. Maar de mens komt tot circa 2 miljard hartslagen.
In de zeldzame gevallen dat een mens in de bek van een walvis terechtkomt, gaat dat bijna zeker per ongeluk. Walvissen eten namelijk geen mensen. Tandwalvissen, zoals potvissen, hebben tanden en eten onder meer inktvis en vis.
Ze slapen rechtop. Voor het eerst hebben wetenschappers slapende walvissen gezien. Tot nu toe dacht iedereen dat walvissen nooit echt sliepen. De ene helft van hun hersenen zou wakker zijn, terwijl de andere rustte.
De walvis staat bekend om zijn massieve grootte, maar ook zijn intelligentie is heel indrukwekkend! Zo weten walvissen over enorme afstanden met elkaar te communiceren en hun activiteiten te coördineren, zowel zelfstandig als in groepsverband.
Met een draagtijd van 18 tot 22 maanden is de olifant de absolute nummer 1 bij de zoogdieren. Giraffen komen in de buurt met een zwangerschap van 15 maanden. Walvissen en ezels dragen hun baby 12 maanden.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier met een maximaal vastgestelde leeftijd van 211 jaar. Enkel de Groenlandse haai, het oudste gewervelde dier, en de diepzee-oester Neopycnodonte zibrowii met naar schatting zo'n 500 kaarsjes op zijn verjaardagstaart, strijden mee voor de titel.
Bij hoesten verhoog je de druk in de borstkas. Dit verbetert de bloedstroom en zo kan een hartstilstand worden voorkomen. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft hoesten geen zin.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
Schade aan hart door virus
Bekend is al dat zich onder de ernstige zieke COVID-19-patiënten, veel hart- en vaatpatiënten bevinden. Zij kunnen ernstige complicaties zoals hartfalen of een ontstoken hartspier oplopen en zelfs overlijden.
Walvisachtigen hebben joekels van hersenen en dat hangt samen met hun sociale gedrag. Walvissen en dolfijnen hebben in de oceanen samenlevingen ontwikkeld die in complexiteit niet onderdoen voor die van de mens.
De harten van reptielen, amfibieën en vissen zijn heel anders gebouwd. Ongewervelde dieren, zoals insecten, wormen, week- en holtedieren, hebben een heel eenvoudig of helemaal geen hart.
Iedere octopus en inktvis heeft in totaal drie harten. Er is één hoofdhart dat zuurstofrijk bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee harten pompen zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart.
Het hart van een muis, dat tikt aan 600 slagen per minuut, geeft een muis zo'n 800 miljoen hartslagen tijdens zijn hele leven. De olifant, met een hartslag van 30 slagen per minuut, krijgt ongeveer hetzelfde aantal hartslagen tijdens zijn leven.
De maximale hartslag is het maximaal aantal hartslagen per minuut, ongeacht het inspanningsniveau. je kunt die inschatten met volgende formule: 220 - leeftijd. Voor iemand van 30 jaar is de maximale hartslag bij benadering 190 (220-30).
Hartslag en levensverwachting
Grote dieren als olifant of walvis hebben een trage hartslag (15-30 slagen per minuut) en leven 60 (olifanten) tot soms meer dan 100 jaar (walvissen). Kleine dieren als muis of hamster met een hoge hartslag (400-600 slagen per minuut) leven maar 1 tot 3 jaar.