Het grote Verschil tussen scampi's en gamba's is dat scampi's behoren tot de kreeften familie en gamba's tot de garnalen familie van de Peneïden. Ondanks dat de naam scampi uit het Italiaans komt, worden deze scampi's hier niet gevangen.
Snijd met je mes de kop los van de gamba. Verwijder de bovenste helft van het schild door met je vork net boven de staart de gamba vast te houden en met je mes het schild los te maken. Daarna kun je met je mes het schild van de onderrug verwijderen. Trek dan met je vork het staartje eraf.
Ze groeien vrij snel en zijn daarom redelijk neutraal van smaak zodat je ze makkelijk met een sausje kan combineren. Er zijn garnalen die wildgevangen worden in de oceanen.
Voor scampi's en andere schaal- en schelpdieren gelden dezelfde adviezen zoals voor vis. Schaal- en schelpdieren zijn rijk aan verschillende vitaminen zoals B12 en andere B-vitaminen (hoeveelheid afhankelijk van de soort) en mineralen zoals jodium, fosfor en seleen.
Scampi's zijn altijd gekweekt: meestal in Zuidoost-Azië: Vietnam en Bangladesh. Omdat ze meteen verpakt en ver getransporteerd worden, zijn ze bij ons enkel diepgevroren verkrijgbaar. Wat in de winkel in België verkocht wordt, zijn eigenlijk reuzezeewatergarnalen.
Gamba, eigenlijk gewoon het Spaanse woord voor grote garnaal, is in Nederland en België een begrip voor een garnaal (uit zoet of zout water; eender welke soort) die met kop verkocht wordt. Garnalen van eender welke soort zonder kop komen in de handel als scampi.
Aldi Golden Seafood Hollandse garnalen
Vooral op versheid scoort Aldi het beste. Op deze garnalen troffen we de minste bacteriën aan. Het zou fijn zijn als er wat minder conserveermiddel gebruikt zou zijn.
Garnalen zijn een lekkere, magere proteïnebron en ook nog eens heel eenvoudig klaar te maken. Beperk het echter wel tot maximaal twee keer per week. Door het zorgvuldig klaar te maken, en slechts in kleine hoeveelheden te eten, kan garnaal dus een prima onderdeel zijn van een gebalanceerde voeding.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
De cholesterol in garnalen is ongeveer 130 mg per 300 gram rauwe garnalen en dezelfde portie bevat ongeveer 2 gram vet. De hoeveelheid cholesterol in een vergelijkbare hoeveelheid normaal rundergehakt is ongeveer 110 mg, met ongeveer 20 gram vet.
Maak op de rug een insnijding van kop tot staart. Kijk of je het darmkanaal ziet, het zwarte 'draadje'. Dat haal je weg met een schilmesje. Spoel de scampi's tot slot nog even in koud water en dep ze goed droog voor je ze bakt.
Tijdens een expeditie in de Kermadectrog, een bijna tien kilometer diepe kloof in de zeebodem bij Nieuw-Zeeland, hebben wetenschappers zeven reusachtige garnalen (Alicella gigantea) ontdekt. De grootste was zo'n 28 centimeter lang.
Niet alle dieren hebben rood bloed. Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.
Uit onderzoek is vast komen te staan dat er 162 bacteriën op een scampi aanwezig kunnen zijn. Tien van deze bacteriën zijn bovendien resistent tegen antibiotica. Dit is weliswaar de uitkomst van een Amerikaans onderzoek, maar de cijfers voor de situatie in ons land is helaas niet veel anders.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk. Toch verwijderen?
Rauwe, wild gevangen scampi van een uitstekende kwaliteit maat 16/20, Real Count (dit komt neer op ongeveer 32 à 35 stuks per kilo). Verpakkingen in zakken van 1 kilo (800gr ontdooid gewicht), maar ook los verkrijgbaar.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit kun je doen door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste een keer vette vis.
Verboden vruchten voor moslims: haram
producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg. specifieke soorten zeevruchten, afhankelijk van de islamitische leerschool die jouw klant volgt, voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabben.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Als een garnaal in kouder water leeft wordt hij slomer en gaat hij minder snel kweken. Neocaridina garnalen kunnen rond kamertemperatuur van minimaal 18 graden. Caridina garnalen zijn wat moeilijker te houden en deze hebben minimaal een temperatuur van 21 graden nodig.
Een scampo is in het Nederlands een langoustine. Maar dat zijn dus niet 'onze' scampi's. Bij ons zijn (Reuze) Diepzeegarnalen dat wel: met de kop er nog aan worden ze vaak gamba genoemd, zonder kop scampi. De langoustine (scampi) is een kleine kreeftachtige met een rozig pantser en twee scharen.
In rauwe schaal- en schelpdieren zoals rauwe mosselen of rauwe oesters kan het norovirus voorkomen. Dit kun je niet zien of ruiken, maar je kunt dan wel last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen kun je schaal- en schelpdieren beter niet rauw eten.