Een dekvloer van zandcement wordt meestal aangebracht op een onderliggende dragende, ruwe vloer. Nieuwbouw wordt vaak met een ruwe vloer opgeleverd. Om de vloer te kunnen verven, of er tegels, linoleum of bijvoorbeeld parket op te leggen, moet de vloer egaal glad zijn. Dat kan je bereiken met een zandcement dekvloer.
Een zandcement vormt de sterke en onmisbare basis voor zowat alle vloerafwerkingen, zoals vloertegels, laminaat, parket en vast tapijt. Verder beschermt een zandcementvloer (ook wel cementdekvloer) de nutsleidingen en zorgt het voor een lange levensduur van je vloer.
Voordelen van de zandcementvloer zijn vooral dat hij goed tegen vocht kan en goed op afschot is te leggen. Een zandcementvloer is geen constructieve vloer; er moet altijd een draagvloer zijn (gewapend beton, houten balken o.d.). M.b.t. een (zandcement) dekvloer (Berkers vloeren):
Een cement dekvloer, ook wel zandcement vloer genoemd, is een smeervloer die bestaat uit zand, cement en water. Het is een aardvochtige cement mortel en heeft als hoofddoel de oude of nieuwe ondervloer te egaliseren of vlak te maken.
Afhankelijk van waar de zandcementvloer over een oude vloer wordt aangebracht, kan het gewenst zijn om de vloer ook direct waterdicht te maken. Van nature zijn zandcement en beton niet volledig waterdicht.
Als je voor een dikte van zes cm gaat, heb je 120 kg zandcement nodig per m². Ga je voor een dikte van zeven cm, dan moet je 140 kg per m² voorzien.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken.
Je vloer egaliseren doe je met een egaliseermiddel. Egaline bijvoorbeeld, een soort vloeibaar cement dat uit kunststoffen bestaat. Men gebruikt het bij zowel zandcement als anhydriet ondervloeren. Egaline is verkrijgbaar als een poeder, waar je water aan toevoegt.
De kant-en-klare zandcement mortel is geschikt voor diverse basis toepassingen en kan worden toegepast voor het maken van lagen onder afschot. Basis zandcement 729 kan zowel binnen als buiten worden toegepast.
Zandcementdikte bij hechtende zandcementvloer
Komt de cementgebonden zandcement rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je zandcement zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydriet, dan hanteer je een minimale dikte van 40 mm.
De prijs van een zandcementdekvloer is afhankelijk van de laagdikte (hoe dik de vloer is) en het aantal vierkante meter. Meestal is de vloer 6 a 7 centimeter. De prijs per m2 van het smeren van een cementdekvloer kost tussen de €25 en €55 per vierkante meter.
De bescherming van de cementdekvloer moet zeker gedurende de gehele eerste dag van de nabehandelingstijd duren. Vanaf de 4 dag na de realisatie is de zandcementdekvloer beloopbaar en na 7 dagen kan het bouwproces met lichte werkzaamheden worden voortgezet.
Zandcement is te herkennen aan een wat poreuzer (korreliger) oppervlak dan bijvoorbeeld beton (beton is meestal glad en bij beschadiging zie je kiezels in het oppervlak). Daarnaast is er géén grove kiezel te zien.
Handmatig: Voeg ca. 2,8 liter water toe aan 20 kg Weber Vloeibare zandcement®. Doe eerst de totale waterhoeveelheid in de kuip en voeg daarna de droge mortel toe. Meng minimaal 2 minuten tot een klontvrije, homogene substantie met een elektrische menger (circa 600 RPM).
Verven van cementdekvloer
Licht schuren verbetert de hechting. Breng een laag primer aan en laat deze drogen. Twee lagen vloerverf. Eventueel (bij dekkende afwerking) een transparante coating toevoegen.
In principe kan je egaline op elk soort ondergrond aanbrengen, zolang deze maar voldoende stabiel en vloeistofdicht is. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer of een betonvloer. Ook houten vloeren zijn geschikt maar de vloerdelen moeten wel goed vastzitten en er mogen zich geen naden tussen de plankdelen bevinden.
Wat is het verschil tussen egaline en egalisatiemortel? Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn. Daarnaast is egaline doorgaans voor dunne lagen en heeft egaline een korte droogtijd.
Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.
Een cementdekvloer afwerken betekent dat je de ondergrond voorbereidt op bescherming en verfraaiing met een vloercoating, en daarna de coating aanbrengt. Hier leggen we uit wat er mogelijk is. Een cementdekvloer is geen dragende vloer, maar een mengsel van zandcementspecie dat over de ondervloer wordt uitgesmeerd.
Er bestaan drie soorten dekvloermortels: vloeibare zandcement, lichtgewicht zandcement en zandcement supersterk. De Vloeibare gietdekvloermortel hoef je alleen aan te maken met water, uit te gieten en af te werken met een drijfrei of vloertrekker. Deze mortel is “easy-levelling” en dus deels zelfnivellerend.
Normaliter heeft een cementdekvloer een droogtijd van een centimeter dikte per week. Dit duurt minimaal 28 dagen. Bijvoorbeeld: een vloer met een dikte van 8 cm duurt 8 weken. Na deze 8 weken kan er pas begonnen worden aan de afwerking.
Het aan te raden om zand en cement wat af te wisselen zodat alles goed gemengd geraakt. Dus eerst 2 scheppen zand, dan 1 cement en vervolgens nog 1 schep zand. Voeg het water in deeltjes toe (tot ongeveer ¾) en meng heel goed: met het truweel als je een slechts een halve emmer maakt.
Als cementsoort voor dekvloeren is portlandcement CEM I 42,5 N het meest geschikt. Daaraan worden betonzand (0-4) en leidingwater toegevoegd.