In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
Hoeveel kippen mag een hobbykippenhouder hebben? Zolang je niet meer dan 250 kippen houdt, kun je jezelf beschouwen als hobbykippenhouder. Het kan in de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening zijn opgenomen of je wel of geen hanen kunt houden binnen de bebouwde kom. Check dit bij je eigen gemeente.
Hoeveel kippen mag je houden zonder vergunning? De wetgever ziet jou als een hobbykippenhouder als je minder dan 250 kippen houdt. In principe mag je dus onder de 250 kippen aan de slag zonder een vergunning. Houd er rekening mee dat dit in een andere gemeente kan verschillen.
Kippen worden niet geregistreerd per kip, maar alleen per groep. Deze groep kippen hebben gezamenlijk 1 huisvesting. Voor hobbyisten is registratie nog niet verplicht. Als hobbyist mag je in Nederland tot 250 kippen houden.
Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo'n 35 euro. Reken op ongeveer 1,5 euro per kip per maand voor het voer en strooisel.
Stinken kippen? Nee, kippen zelf stinken van nature niet. De omgeving waar ze in leven kan echter wel gaan stinken wanneer deze niet goed wordt verzorgd. De uitwerpselen van kippen bestaan uit een mengeling van poep en urine.
Enkele goede rassen hiervoor zijn sebright, baardkrielen, serama's, chabo's en sabelpootkrielen. Voor deze krielkippen raad ik twee vierkante meter per kip aan. Kippen met minder ruimte hebben meer gevechten, zijn vaker ziek en hebben meer bijvoeding nodig.
De oppervlakte van Je kippenhok mag maximaal 10 vierkante meter zijn. De maximale nokhoogte mag 3,5 meter bedragen. Een kippenren mag maximaal 2 meter hoog zijn. In de meeste gevallen zal het geen probleem zijn maar kom je boven deze grenzen dan is een vergunning noodzakelijk.
Een oneven aantal eieren geeft het beste resultaat. Dit komt omdat de kip de eieren onder het borstbeen omrolt. Dit borstbeen heeft een ovale vorm en zorg voor een gelijke verdeling.
Legkippen koop je best in het voorjaar – wanneer de temperaturen nog zacht zijn – op de leeftijd van 18 tot 20weken. Op dat ogenblik zullen sommige hennen al leggen. Bij andere kan het nog enkele dagen tot een tweetalweken duren voor ze aan de leg gaan.
Zet bijvoorbeeld een klimtoestel in de ren en hang wat kolen aan een touwtje in het hok. Zo geef je ze meteen wat extra beweging en een snack. Zorg voor rust rondom het verblijf en laat je hoenders voldoende slapen. Blijft een kip symptomen van stress houden, raadpleeg dan de veearts.
Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. Het mooiste is het als het hok ook enkele legnesten bevat. Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip. Zorg er bij de ren bovendien voor dat hij minimaal 150 cm tot 200 cm hoog is.
Bijna alle kippenrassen kunnen in de winter buiten blijven en hebben geen verwarming nodig. Ook in de winterperiode vinden de kippen het heerlijk om rond te scharrelen, al houden ze niet allemaal van de sneeuw. Het warm houden tijdens de koude winternachten is voor de meeste kippenrassen dus niet nodig.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Een kip als knuffeldier? Je zou het die kakelende dames misschien niet geven, maar ze houden best van wat menselijke affectie. Sommige kippen laten zich heel gewillig oppakken en aaien. En ook kippenrassen die van nature niet zo touchy-feely zijn, kan je mits een beetje geduld en véél aandacht ook handtam maken.
Serama's zijn de allerkleinste kippen die de wereld rijk is. Deze mini-kipjes komen oorspronkelijk uit Maleisië en zijn echte knuffelaars. Het lieve karakter en het formaat van deze kipjes maken de aaibaarheid des te groter, en des te meer zal dit kipje hiervan genieten.
Er zijn diverse mogelijkheden voor de ondergrond: boomschors, zand, houtsnippers. Voor welk materiaal je kiest is afhankelijk van de vraag of je ren overdekt is of niet. Zit er geen dak op, dan zijn materialen die vocht vasthouden niet aan te raden. Je krijgt dan al gauw schimmel en modder in de kippenren.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken. Wageningen Universiteit heeft de behoefte aan water en voedsel bij pasgeboren kuikens onderzocht in opdracht van het ministerie van landbouw.