Een alliteratie is een vorm van rijm waarbij dezelfde beginletter een aantal keer achter elkaar wordt herhaald. Alliteratie wordt soms ook beginrijm, letterrijm of stafrijm genoemd en kan worden gebruikt als stijlfiguur, bijvoorbeeld in poëzie.
Een voorbeeld van een alliteratie is: [Liesje Leerde Lotje Lopen Langs de Lange LindenLaan.] Omdat de L zo vaak terugkomt, is deze zin erg krachtig als je hem uitspreekt. Bovendien krijgt de zin een ritmisch karakter. Andere voorbeelden zijn [Gekke Gerrit], [Jarige Job], [Handige Harry].
Het verschil tussen alliteratie en assonantie is dat alliteratie inhoudt dat de beklemtoonde beginklank hetzelfde is.Assonantie houdt in dat de alleen de klinkers rijmen, bijvoorbeeld: 'Raam en staan' en 'Wil en stil'.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling. De betekenis van het woord is 'gelijkheid van beginmedeklinkers' (wij weten wel wat wij willen). De spelling met twee t's is wellicht ontstaan onder invloed van het woord letter.
Allitererende merknamen zijn merknamen die bestaan uit meerdere korte woorden die met dezelfde medeklinker beginnen. Bijvoorbeeld Coca-Cola voor frisdranken. Het gebruik van die terugkerende medeklinker maakt de naam pakkender.
De doopnaam is de voornaam die een kind krijgt bij de doop. Deze naam kan afwijken van de naam die bij de burgerlijke stand wordt aangegeven en ook van de roepnaam.
Alette is afgeleid van Aalt. Aalt is een jongensnaam die, net als de vrouwelijke variant Aaltje, waarschijnlijk afkomstig van Adelwald. Deze Germaanse naam bestaat uit twee naamstammen: 'adel', met de betekenis 'edel', en 'wald', 'heersen'. Samen betekent het 'edele heerser'.
Een anafoor is een herhaling van een of meerdere woorden in één of meerdere zinnen. Alliteratie: Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan. Anafoor: Niemand die het ziet. Niemand die het hoort.
Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap. Of als zin: “De mooie zeeman nam Anna mee, zei oom Ed.”
Een anagram of letterkeer is een woord of zin, gevormd uit de letters van een ander woord of een andere zin maar in een andere volgorde. Het maken van anagrammen is een geliefd woordspel.
Halfrijm is gelijkheid van klank (rijm), ofwel door gelijkheid van de klinkers van de beklemtoonde lettergrepen (assonantie of klinkerrijm), ofwel door gelijkheid van de medeklinkers (acconsonantie of medeklinkerrijm).
De meest voorkomende varianten in eindrijm zijn het kruisrijm en het omarmend rijm. Bij omarmend rijm zijn het de eerste en de laatste regel van een strofe die rijmen. Bij kruisrijm kruisen de rijmende regels elkaar. De effecten zijn navenant.
Van volrijm spreekt men bij gelijkheid van klank (rijm) aan het einde van de beklemtoonde lettergrepen. Anders dan begin- of halfrijm, die in alle lettergrepen van een woord kunnen voorkomen, komt volrijm alleen voor aan het einde van de woorden. Volrijm trekt door zijn vorm meer de aandacht dan andere vormen van rijm.
Een voorbeeld, waarin de woorden dood en slapen een kruis vormen: Denkend aan de dood kan ik niet slapen,En niet slapend denk ik aan de dood (J.C. Bloem)Deze eerste twee regels van Bloems gedicht Insomnia vormen een chiasme.
enjamber = overspringen < en = in, op; jambe = been. (Hans Lodeizen, 'Het uiterlijk behang' uit Het innerlijk behang, 1952). De lezer is geneigd tussen 'fraai / In' iets langer te pauzeren dan tussen 'van / Het'. Het enjambement heeft vaak gevolgen voor de tekstinterpretatie.
Waarom worden alliteraties gebruikt? Schrijvers gebruiken alliteraties om verschillende redenen. In gedichten of in liedteksten kan herhaling van tonen zorgen voor een muzikaal, ritmisch of vloeiend effect. Ook in reclameslogans en merknamen wordt veel gebruikgemaakt van alliteraties.
Het langste palindroom dat in het Nederlandse Guinness Book of Records heeft gestaan was 'koortsmeetsysteemstrook'. Dit woord telt 23 letters.
Hoe noem je een woord dat je van voor naar achter en van achter naar voor kunt lezen, zoals parterretrap? Dat zijn palindromen of keerwoorden. Enkele palindromen zijn: lepel, klotetolk, madam, meetsysteem, nepparterretrappen, parterreserretrap, Reinier en stormrots.
Een tautologie bestaat uit twee of meer woorden (meestal van dezelfde woordsoort) die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld: daarnaast ... ook en altijd en eeuwig). Een pleonasme is een uitdrukking waarin het ene woord iets benoemt wat ook al in het andere woord besloten ligt (bijvoorbeeld: oude bejaarde en nat water).
Een epifoor (de tegenhanger van een anafoor), ook epistrofe en toevoeging genoemd, is een stijlfiguur die bestaat uit het herhalen van hetzelfde woord of dezelfde woordgroep aan het einde van opeenvolgende zinnen of zinsdelen. Hij had de bergen gezien, de oceaan gezien en niets gezien.
Een tautologie is een woordcombinatie waarin een begrip twee keer of meer wordt genoemd. Ze bestaat doorgaans uit twee of meer woorden van dezelfde woordsoort, vaak met en of of(te) ertussen. Voorbeelden zijn eenzaam en alleen, pracht en praal en niettemin toch.
Een asyndeton is een stijlfiguur waarbij woorden, zinsdelen of zinnen zonder voegwoorden naast elkaar worden geplaatst. Het kan gebruikt worden om een tegenstelling aan te scherpen.
Asher is een Bijbelse jongensnaam die 'gelukkig/gezegend' betekent.
Herkomst en betekenis Jaylen
Zo kan de naam zijn afgeleid van de Griekse naam Galen, die 'kalm, sereen' betekent. Ook is het mogelijk dat de naam is afgeleid van de naam Jalen. Dit is een verzonnen naam, ontstaan uit de namen James (Jay) en Leonard (Len).
Avery is een Engelse naam die is afgeleid van Alfred. De naam Alfred heeft een Angelsaksische oorsprong en betekent 'wie van elfen, bovenaardse wezens, raad krijgt'.