Gemeente Stichtse Vecht in een reactie: 'De Vecht is geen officieel zwemwater. Ons advies is daarom: ga alleen zwemmen in daartoe geschikte locaties, waar controle is op de kwaliteit van het water. Voor niet-officieel zwemwater zijn andere - minder strenge - richtlijnen.
De Regge is geen zwemwater. Kijk op zwemwater.nl voor aangewezen zwemwaterlocaties met een goede waterkwaliteit. Het springen van bruggen is sowieso verboden en wordt bestraft met een boete. Door recreanten wordt ook het nodige aan afval achtergelaten in de natuur.
Het water in de Amsterdamse grachten is schoner dan ooit. Maar de grachten en de Amstel zijn geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen.
Wilt u het water in? Zoek dan een plek waar u veilig kunt zwemmen. Op deze plek aan de Amstel zit blauwalg. We raden af om hier te zwemmen.
De kwaliteit van zwemwater is over het algemeen goed. De provincie wijst de officiële zwemplekken in Nederland aan. Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) controleert de provincie elke 14 dagen het water op deze zwemplekken.
Blauwalgen zitten in elk natuurwater (zoet, brak, zout). Als er heel veel blauwalgen zijn, ziet u dikke lagen drijven. Uit deze lagen komen giftige stoffen. Als u gaat zwemmen, kunnen uw huid en ogen gaan irriteren.
In onze gemeente kan je veilig zwemmen in: Zwemlust - Nieuwersluis / De Meent - Breukelen / Grote Maarsseveense plas zwembad - Maarssen / Maarsseveense plas zuidhoek - Maarssen / De Wilgenplas – Maarssen en natuurlijk in de 'gewone' zwembaden.
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
buiten zwemmen in amsterdam van steiger tot strand
Amsterdamse Bos: Dit gigantische bos heeft meerdere wateren waar je wat verkoeling kunt zoeken. De bekendste is de kanovijver, waar je – jawel – ook kano's kunt huren, of waterfietsen. Ook wel eens leuk om voor de afwisseling te doen!
Zuid-Holland, Plas Merwelanden
Moerassige kreken, brede vaargeulen, de Biesbosch is waterrijk. Maar voor een dagje aan de waterkant kun je het beste naar Plas Merwedelanden, waar het water veilig is voor zwemmers.
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
Als je het gaat hebben over de inhoud in liters water dan is de Tongelreep in Eindhoven het grootste zwembad van Nederland.
Subtropisch zwembad Tikibad Duinrell, Wassenaar
Met elf spannende glijbanen is het Tikibad het grootste overdekte glijbanenparadijs van Nederland en België!
De Overijsselse Vecht (Nedersaksisch: De Vechte) is een regenwaterrivier in Duitsland en Nederland. Zij is 167 kilometer lang waarvan 60 km in Nederland. Haar oorsprong ligt in het Münsterland en zij mondt bij Zwolle in het Zwarte Water.
Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen.
De kans dat u ernstig ziek wordt van 's zomers zwemmen in water waar veel blauwalg in zit is heel klein. De klachten van uw huid, ogen en darmen zijn meestal na 2 tot 3 dagen over. Het kan zelfs al eerder over zijn.
Gezondheid. Sommige blauwalgen zijn giftig. Het is dan ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen in zitten. Blauwalgen geven huidirritatie en als u blauwalg binnen krijgt kan dat maag-en darmklachten veroorzaken.
Niet zwemmen met diarree
Vrijwel altijd was er dan sprake van onvoldoende chloordesinfectie of een defect in de zwemwaterbehandelingsinstallatie. Norovirus wordt in principe geïnactiveerd door het chloor in zwembaden.
Zwembadvullen met grondwater, water uit een regenton of water uit een sloot? Helaas adviseren wij dit niet te doen. In dit soort water zitten namelijk allerlei stoffen in het water zoals bijvoorbeeld ijzer.