Het grootste verschil tussen gewone tijm en citroentijm? De smaak. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft citroentijm een frisse, citroenachtige smaak. De blaadjes kan je zowel vers als gedroogd in de keuken gebruiken.
Citroentijm heeft een sterke, hartige smaak met een vleugje citroen. Je hebt niet veel nodig om je gerecht heerlijk op smaak te maken. De piepkleine blaadjes zijn grijsgroen en smal en groeien op houtachtige stengels. De citroentijm past goed bij onder andere kip, stoofgerechten en fruitsalades.
Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
Alle soorten zijn eetbaar maar de gewone tijm wordt het meeste gebruikt in de keuken. De geurige citroentijm tegenwoordig wat vaker, terwijl de wilde tijm juist in de kruidengeneeskunde de sterkste werking heeft.
Tijm schoonmaken is niet moeilijk, je rist als het ware de blaadjes met 2 of 3 vingers van de steeltjes. Daarna goed wassen vanzelfsprekend. Zijn de steeltjes van hout, dan kun je deze niet gebruiken, zijn de steeltjes groen en dus zacht, dan kun je ze klein snijden.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.
Tijm is een geneeskrachtig kruid die goed is voor de luchtwegen. Zo helpt het dus niet alleen bij de hoest, maar werkt het ook bij symptomen van astma, bronchitis. Vaak zie je tijm daarom in hoestsiropen terug komen.
De ondersteunende werking van tijm op de spijsvertering is al van oudsher bekend. Het stimuleert de spijsvertering en zorgt ervoor dat vooral vette en moeilijk verteerbare maaltijden beter verteerd worden. Zeker bij een gebrekkige leverfunctie kan dit uitkomst bieden. Bovendien helpt het tegen een opgeblazen gevoel.
De geneeskrachtige werking van tijm is erkend bij slijmvliesontstekingen, bronchitis en kinkhoest. Tijm heeft een slijmoplossend effect en vergemakkelijkt het ophoesten. De krampstillende eigenschappen zijn bijzonder nuttig bij prikkelhoest, astma of kinkhoest.
Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
Tijm in de soep
Tijm gaat inderdaad zeer snel overheersen. Je kan het verbeteren door wat extra soep te maken zonder tijm. Zelfs met wat verse peterselie zal de tijm blijven doorsmaken.
Biologische citroentijm (Thymus citriodorus) D 12 H 15 cm kopen | Intratuin.
Tijm heeft een volle, scherpe, karakteristieke smaak. Het wordt veel gebruikt in de Provençaalse en Griekse keuken. Tijm past erg goed bij geroosterd vlees, gevogelte en in wildragouts, visgerechten en pittige bouillons. Met tomaten, komkommer, courgette, paprika en aubergine smaakt tijm ook erg lekker.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
Zo is er de Echte Tijm, de Kleine en Grote Tijm, kruiptijm, een laag bij de grond blijvende plant en de Citroentijm, een Tijm soort die naar citroen ruikt en smaakt.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Tijm voor een vlotte spijsvertering
Tijm werkt temperend op angst en stress en zorgt zo voor een algemeen gevoel van welzijn. Ook maakt het je maag rustiger. Dankzij zijn antiseptische werking heeft tijm bijvoorbeeld een positief effect op maagzweren, oprispingen en een opgeblazen gevoel.
Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid. Dus als je plots voelt dat je luchtwegen wat ondersteuning nodig hebben, neem je gewoon het potje tijm uit de keukenkast en maak je er kruidenthee van.
Twee glazen per dag blijkt een positief effect op de bloeddruk te hebben, meer dan twee glazen een negatief effect. Weinig zout, maar veel kruiden als basilicum, oregano en tijm.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.