Bel daarna direct een arts.De arts beoordeelt – zo nodig samen met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) - of er vaccinaties of antistoffen tegen rabies nodig zijn. Als na de beet, krab of lik de vleermuis nog aanwezig is bel dan de NVWA, telefoonnummer 0900-0388 24/24 uur).
Het is mogelijk dat uw kat besmet is geraakt met rabiës (hondsdolheid). Tenminste als de vleermuis een rabiësvirus bij zich draagt én de vleermuis uw kat gebeten, gelikt of gekrabd heeft. Neem voor de zekerheid contact op met de dierenarts.
kunnen levende vleermuizen zelf vangen. Het hoeft niet. zo te zijn dat het al een dood exemplaar was.
Hoe herken ik rabiës? Bij dieren herkent u rabiës aan agressie of plotseling veranderend gedrag. Agressieve dieren proberen te bijten en krabben. Andere symptomen zijn spierkrampen en kwijlen.
Zet het dier dan buiten. De veiligste manier om dit te doen is door een bakje, doosje of bloempot over de vleermuis te plaatsen en er een kartonnetje onder te schuiven.
Vleermuizen bijten niet tenzij ze zich bedreigd voelen bijvoorbeeld wanneer mensen hem proberen op te pakken. Vleermuizen veroorzaken veel overlast. Deze dieren maken nauwelijks geluid en hebben een zeer droge ontlasting waardoor ze niet stinken.
Heeft u een vleermuis gevonden? Als u ergens een levende of dode vleermuis ziet liggen, dan kan het zijn dat hij hondsdolheid heeft. Raak hem niet aan!
Daar dragen alleen sommige vleermuizen het virus bij zich. Besmettingen vinden vaak buiten Europa plaats, meestal door een krab of beet van een hond, kat of aap. Klachten treden meestal 20 tot 90 dagen na de infectie op.
Incubatietijd: Meestal 20-90 dagen. Besmettelijke periode: Mens-op-menstransmissie nooit beschreven. Symptomen: Prodromaal: niet-specifieke symptomen. Neurologische fase: encefalitis (rabiës furiosa, rabiës paralytica, en aerofobie of hydrofobie.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen. De herinneringscapaciteit van katten wordt beïnvloed door verschillende factoren.
Onder dagactieve roofvogels zijn in Nederland waarnemingen bekend van vangsten van vleermuizen door sperwer, slechtvalk, boomvalk, torenvalk en buizerd. Maar ook bij niet-roofvogels als zilvermeeuw, kokmeeuw, ekster en zelfs bij spreeuw, merel en wilde eend is waargenomen dat zij een vleermuis verschalkten.
Als je gekrabd of gebeten wordt door een vleermuis, moet je de wond langdurig wassen onder stromend water.Daarna moet je zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Je krijgt dan, afhankelijk van de wond, vaccinaties en/of antistoffen toegediend. De antistoffen zijn niet verkrijgbaar bij de apotheek.
Ze zoeken naar muggen, nachtvlinders, torren en vliegen. Midden in de nacht jagen kan lastig zijn. Daarom gebruiken vleermuizen een sonar om in het donker hun prooi te vinden. Dat is een soort echo van hun eigen geluid.
Bij een beet of een vermoeden van een beet door een vleermuis is het belangrijk om steeds een arts of dierenarts te raadplegen. Zo'n beet kan immers heel gevaarlijk zijn. Dit heeft echter niets met hun eventuele giftigheid te maken, wel met het feit dat vleermuizen kunnen besmet zijn met hondsdolheid.
In Indonesië is de vleermuis superfood nummer één. Op de Markt in Tomohon zijn de beestjes volop verkrijgbaar. Vers verschroeide vleermuizen worden hier omgetoverd tot een supergezonde maaltijd. “Vleermuizen eten alleen groenten en fruit, daarom zijn ze heel gezond.
Als u een zieke of dode vleermuis met blote handen aanraakt, is er een kans dat u besmet wordt. Overdracht van het virus kan gebeuren door: Een beet van een besmet dier. Knabbelen van een besmet dier aan de intacte huid.
Hoe? Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk.
Vleermuizen vormen een reservoir maar over hun rol is nog veel onbekend. Rabiës is zowel in Nederland als in de meeste andere Europese landen vrij goed onder controle.
Het virus kan zeker veertien dagen overleven in dode dieren, en bij lage temperaturen zelfs nog langer. Dieren met rabiës krijgen dezelfde ziekteverschijnselen als mensen, waarbij honden en katten met name rabiës furiosa krijgen, terwijl landbouwhuisdieren meestal rabiës paralytica ontwikkelen.
Klachten als lopende ogen en loopneuzen, niezen, kortademigheid, zware ademhaling, griepachtige symptomen kunnen wijzen op een onderliggende ziekte. Ook al lijken klachten soms niet ernstig te zijn, in sommige gevallen is het beter om er zo snel mogelijk bij te zijn om een slechtere situatie te voorkomen.
Een kat zal zich niet zo snel kwetsbaar opstellen en zal eventuele pijn proberen te verbergen. In de natuur zijn katten op zichzelf aangewezen. Het tonen van zwakte zou hem dan tot prooi maken. Daarom zal uw kat van nature niet zo snel laten zien dat hij pijn heeft.
Een beet bestaat uit 2 kleine rode puntjes, op (afhankelijk van de soort) 8 mm tot 12 mm uit elkaar. Dit zijn de boven hoektanden, deze zijn schep en lang genoeg. De onderhoektanden doen over het algemeen niet zo veel.
Mensen kunnen slechts geluiden tot 20 kHz horen, dus voor de meeste mensen zijn vleermuizen niet hoorbaar.
Het kan gebeuren dat ze zo soms rakelings langs je heen scheren. Hun sonar heeft hen echter al lang laten weten dat jij geen smakelijk insect bent maar een groot, te mijden voorwerp. In je haren vliegen - en erin verstrikt raken - doen ze dus niet.
Vleermuizen gevoelig voor licht
Vleermuizen zijn gevoelig voor lichtverstoring. Bij hun verblijfplaatsen, op vliegroutes en in hun jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze beschermde nachtdieren.