Kun je beschimmelde tomaten nog eten?

Zodra op brood, koekjes, gebak of andere droge, poreuze etenswaren iets van schimmel verschijnt, kun je je lekkernij vergeten. In zachter fruit en 'vochtige' groenten (met een hoog vochtgehalte, zoals komkommers, perziken en tomaten) kunnen de bacteriën zich snel onder de schil verspreiden. Gewoon weggooien dus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radar.avrotros.nl

Kan je ziek worden van beschimmeld fruit?

Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elle.com

Kan je ziek worden van beschimmeld eten?

Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Kun je schimmel van groente afsnijden?

Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika's. Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Kun je om schimmel heen eten?

Truffels, champignons en paddenstoelen, maar ook brie en blauwschimmelkazen zijn ondanks de schimmels die erop leven allemaal eetbaar. Andere soorten zijn nuttig, soms zelfs onmisbaar, om wijn te maken of worst te drogen. De niet-eetbare schimmels vormen zich op eten dat bederft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ad.nl

Je dikke darm reinigen: vijf ideale voedingsmiddelen

34 gerelateerde vragen gevonden

Welke schimmel is gevaarlijk?

Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op water-dicht.be

Welke schimmels kun je niet eten?

Brood met blauwe of zwarte schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als maar één boterham beschimmeld is, of als alleen op de korst een plekje schimmel zit. De sporen van de schimmel zitten namelijk door het hele brood. Ook fruit met schimmel moet meteen in de bak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op favorflav.com

Kun je een beschimmelde paprika eten?

Gooi het dan altijd weg. Deze producten hoeven in ieder geval niet meteen de prullenbak in: 'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondnu.nl

Is groene schimmel gevaarlijk?

Sommige soorten schimmel kunnen zelfs herseninfecties en bloedvergiftiging veroorzaken. Of het nou om zwarte, bruine, groene, of roze schimmel gaat, de consensus onder experts is dat ze allen verwijderd zouden moeten worden. Alle zichtbare schimmel moet verwijderd worden, ongeacht de kleur of soort.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nattekater.nl

Kan schimmel door plastic heen?

Eetbare schimmel ruimt plastic op

Schimmels kunnen het plasticprobleem oplossen en tegelijkertijd zorgen voor een goedgevuld bord. Bepaalde oesterzwammen verteren namelijk plastic, en blijven gewoon eetbaar voor ons.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op micropia.nl

Wat moet je doen als je iets bedorven hebt gegeten?

Wat te doen bij een voedselvergiftiging?
  1. Wacht rustig af. Soms is het er na één of twee keer overgeven weer uit. ...
  2. Blijf water drinken. Als je veel moet overgeven en ook diarree hebt, dan verliest je lichaam veel vocht. ...
  3. Luister naar je lichaam. ...
  4. Eet kleine porties. ...
  5. Let op je medicijngebruik.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op artsenzorg.nl

Hoe lang duurt het voordat je ziek wordt van voedselvergiftiging?

U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat gebeurt er als je bedorven fruit eet?

Als je al ziek wordt (verschijnselen van voedselvergiftiging zoals diarree en braken) van het eten van beschimmeld fruit, dan is dat vaak heel tijdelijk. Maar blijft het langer dan een dag aanhouden, dan moet je echt wel even bij de dokter langs. Maar over het algemeen is het vrij onschuldig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op damespraatjes.nl

Kan het kwaad als je beschimmeld brood eet?

Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brood.net

Welke schimmels kun je eten?

Welke schimmels kan je eten?
  • Eetbare paddenstoelen, zoals truffels, champignons en shiitakes.
  • Franse kazen, zoals brie, camembert en blauwschimmelkaas.
  • (Bakkers)gist als ingrediënt van brood en voor de bereiding van bier en wijn.
  • Sojasaus, gemaakt van gefermenteerde sojabonen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsnet.nl

Waarom gaan aardbeien zo snel schimmelen?

Beschimmelde aardbeien zijn meestal een gevolg van het feit dat ze te lang in de koelkast zitten of op het aanrecht blijven staan. Als u niet van plan bent om ze binnen enkele dagen op te eten, bewaar de aardbeien in de vriezer waar ze veel langer kunnen worden gehouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.infotoss.com

Is schimmel in koelkast gevaarlijk?

De schimmel in een ijskast is gevaarlijk voor onze gezondheid, hoofdzakelijk wegens de groei van mycotoxine die op opbrengst voorkomt, die aan mensen giftig kan zijn en is getoond om kanker in sommige gevallen te veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vochtbestrijdingsnel.be

Welke kleur is schimmel?

Dit zijn de namen voor de schimmels als ze nog niet geheel verkleurd zijn en de basiskleur nog zichtbaar is. Een vos-basiskleur geeft een roodschimmel. Een zwarte basiskleur geeft een grijsblauwe vacht en wordt daarom blauwschimmel genoemd. Een bruinschimmel heeft als basiskleur bruin.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bokt.nl

Wat doet schimmel met je gezondheid?

Wat betekent vocht en schimmel voor je gezondheid? Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kan je last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdhaaglanden.nl

Kun je beschimmelde courgette eten?

Bewaar verse producten zoals vlees en groenten in de koelkast. Bewaar verse producten zoals kruiden en brood op een droge plek. Dek voedsel in de koelkast af. Gooi beschimmelde producten weg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsnet.nl

Is schimmel op champignons gevaarlijk?

Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op genoeg.nl

Kun je beschimmelde wortels eten?

Wortels, pastinaken, schorseneren... Deze stevige groenten en fruit bevatten minder water: schimmels kunnen hier niet diep in doordringen. Zelfs als je schimmelvlekken ontdekt, blijven ze eetbaar zolang je maar 2-3 cm rond de schimmel verwijdert.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op favv-afsca.be

Kun je schimmel van brood snijden?

Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brood.net

Wat is de zwarte schimmel?

Zwarte schimmel is 1 van de meest voorkomende schimmels in huis. Op vochtige oppervlakken ontstaan eerst minuscule zwarte stipjes, maar na verloop van tijd groeien die uit tot grote zwarte schimmelvlekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op murenvochtig.nl

Hoe word je ziek van schimmels?

Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Populaire vragen