Kippen vinden het prettig om te slapen op een stok. Behalve Zijdehoenders, zij kruipen liever tegen elkaar aan op een warme ondergrond of een plank. Het slapen op een stok wordt ook wel roesten genoemd. Zorg altijd dat er genoeg ruimte is voor al je kippen.
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter.
Een legnest moet het liefst zo veel mogelijk vochtwerend materiaal zijn en voorzien van een laagje tabakstelen. - Zitstokken: Er moeten altijd zitstokken aanwezig zijn in het nachthok van uw kip. De vorm van de zitstokken kunnen het beste rechthoekig of ovaal van vorm zijn.
Kuikens van twee maanden gaan nog in groepjes tegen elkaar aan zitten, ze zoeken de warmte en bescherming nog erg bij elkaar op. Kruipen het liefst nog bij elkaar onder de vleugels als dat lukt. Over ongeveer een maandje kun je proberen ze s'avonds als ze slapen op de stok te zetten.
Re: Hoe kippen leren om in hun hok te slapen
Gewoon ze iedere avond helpen het hokje in te gaan,totdat ze het snappen en het vanzelf gaan doen. Als er een trapje is,ze een beetje begeleiden bij het naar boven gaan. Sommigen leren het heel snel,andere kunnen er weken Over doen.
Die hebben te korte tenen en die kunnen nog niet zo goed klemmen. Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen.
De aanschaf van uw eigen kippen
Legkippen koop je best in het voorjaar – wanneer de temperaturen nog zacht zijn – op de leeftijd van 18 tot 20weken. Op dat ogenblik zullen sommige hennen al leggen. Bij andere kan het nog enkele dagen tot een tweetalweken duren voor ze aan de leg gaan.
Mijten en parasieten in het hok
Ongedierte is vaak de oorzaak dat kippen 's nachts niet meer naar hun hok willen gaan. Vooral bloedluis is een boosdoener, een parasitaire mijt die in kippenhokken leeft en eieren legt in de hoeken en kieren van het hok, meestal in de buurt van de nestkasten.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
In een nachthok kun je het best kiezen voor iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Beukensnippers en hennepvezels zijn hier goede keuzes. Wanneer je het nachthok ook tegen bloedluizen wilt beschermen, kun je tabakstro gebruiken. Een legnest moet zeker voorzien zijn van goed absorberend bodemmateriaal.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Dan is jouw kip hoogstwaarschijnlijk broeds. Geen nood, dit is volkomen normaal. Heb je een haan en hennen lopen en wil je graag kuikentjes kweken, dan is het goed dat jouw hennen broeds worden. Zo kunnen er zich in de bevruchte eieren kuikentjes ontwikkelen.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n 80 cm.De sierkipjes zullen wat kleiner zijn. Voor deze kipjes kun je de zitstok wat lager plaatsen. Vier tot vijf krielen hebben genoeg aan een zitstok van een meter. Zwaardere rassen hebben meer ruimte nodig: twee tot drie kippen per meter.
Per legnest wordt een gemiddelde gerekend van ongeveer 3 hennen, ook hier dien je weer rekening te houden met het kippenras. Grotere kippen hebben meer legruimte nodig dan een kleinere krielkip.
Het ligt er maar net aan hoeveel ruimte je in de tuin hebt en hoeveel kippen je hebt. Reken voor een nachthok gemiddeld een vierkante meter per vier kippen. Voor de ren houd je rekening met 1 tot 1,5 vierkante meter per kip. De ren of het hok moet minimaal 150 centimeter tot 200 centimeter hoog zijn.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo'n 35 euro. Reken op ongeveer 1,5 euro per kip per maand voor het voer en strooisel.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken. Wageningen Universiteit heeft de behoefte aan water en voedsel bij pasgeboren kuikens onderzocht in opdracht van het ministerie van landbouw.