Chocolademelk is een vloeibaar zuivelproduct gemaakt van melk, suiker en cacaopoeder of chocolade dat vaak warm wordt gedronken.
CHOCOMEL GAAT DOOR
FrieslandFoods nam in 2001 Chocomel over van Nutricia om de eeuwenoude kennis van chocolade te gebruiken en zo Chocomel nóg lekkerder te maken. In 2008 gingen FrieslandFoods en Campina samen verder als één bedrijf. Daarom ken je Chocomel vanaf dat moment als onderdeel van FrieslandCampina.
Chocolademelk. De hemelse godendrank die van de Maya's in Mexico via Spanje z'n weg vond naar hier. In 1932 ontdekte het Nederlandse bedrijf Nutricia een methode om chocolademelk langer houdbaar te maken. Zo konden ze als allereerste chocomelk introduceren in de horeca.
Chocolademelk bevat een optimale verhouding tussen koolhydraten en eiwitten die gunstig zijn voor herstel. Behalve de optimale verhouding koolhydraten en eiwitten bevat het veel vocht en elektrolyten zoals calcium, natrium, kalium en magnesium en veel van het aminozuur leucine.
Warme chocolademelk, ook bekend als warme cacao, is een verwarmde drank gemaakt van geraspte chocolade, gesmolten chocolade of cacaopoeder, verwarmde melk of water en vaak ook suiker. Warme chocolademelk kan met slagroom worden bedekt.
#1 | Milsani vol (Aldi) De beste chocoladegeur, een dito smaak en lekker romig in de mond.
Er zitten 190 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) chocolademelk. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolademelk'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zoals de meeste wel weten is chocola vet en suikerrijk en daardoor calorierijk. Een dikmaker. Chocolademelk is niks anders dan gesmolten chocolade. In veel verpakkingen is hier nog extra suiker aan toegevoegd.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Na een inspanning is het aangewezen om minstens 10 gram eiwitten in te nemen om het herstel te bevorderen: 300 ml chocolademelk voldoet hier dus aan. Daarnaast is chocolademelk een mooie bron van koolhydraten.
In België wordt Chocomel nog steeds onder de naam Cécémel verkocht. De verpakkingen dragen de slogan 'De enige èchte' (in het Frans 'Le seul vrai'). Naast Nederland en België is Chocomel ook beperkt verkrijgbaar in Duitsland, Groot Brittannië, Oostenrijk en Denemarken.
Op bijna alle cacao- en chocoladeproducten staat een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) − een globale houdbaarheidsindicatie die je kunt negeren. Oude chocola of cacaopoeder kun je veilig proeven. Pakken chocolademelk en chocoladetoetjes uit de koeling bevatten echter veel water.
CHOCOMEL OPWARMEN IN DE MAGNETRON
Giet 200 ml Chocomel in een kan, zet de magnetron op 900 Watt en de timer op anderhalve minuut. Klinkt misschien niet lang, totdat je op jouw warme Chocomel moet wachten. Haal na de verlossende PING de kan uit de magnetron. Roer even door de Chocomel en giet deze in een mok.
Naast de pure melkproducten van Campina en Friesche Vlag is FrieslandCampina ook bekend om de zuiveldranken Chocomel en Fristi. De laatstgenoemde merken hoorden tot voor kort bij Nutricia. FrieslandCampina heeft de merken echter overgenomen omdat ze naadloos passen bij de propositie van het bedrijf.
Als wij een open pak sap, ijsthee of chocomel hebben gaat dat de koelkast in en wordt het in elk geval na 3 dagen weggegooid. Liever een nieuw pak open maken dan het risico lopen er ziek van te worden is ons motto. Nu ken ik ook genoeg mensen die een pak sap rustig een week bewaren of zelfs nog langer.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
De conclusie is dat chocolade wel degelijk invloed heeft op je hersenen. Het zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren, het maakt je alerter en laat je goed voelen. Waardoor je dus ook een beter humeur kan krijgen. Ook heeft chocolade een belangrijke werking als antioxidant tegen vrije radicalen.
Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. U poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in uw dikke darm en wordt daardoor hard en droog.
Drink twee koppen warme chocolademelk per dag en je zult zien dat je geheugen beter wordt én dat je humeur een opkikker krijgt. Het is natuurlijk wel veel gezonder als je er geen extra suiker in doet.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Energieversterkende werking. Daarnaast hebben de suikers in chocolademelk een net zo goede energieversterkende werking als de koolhydraten in een sportdrank. Chocolademelk bevat verder ook nog calcium, magnesium en natrium, deze kan je lichaam goed gebruiken na het sporten.
Wat suikers betreft is dat geen probleem. Met deze Chocomel, kun je best een glas drinken (200 ml, dit is 9.6 gram koolhydraten, waarvan 9.2 gram suikers). In het algemeen zou ik het dan bij een glas houden en niet meerdere glazen. Je kunt het zien alsof je per dag een budget hebt voor calorieën en voor koolhydraten.